2023. június 1. csütörtök Tünde

Elárulta a szakember: így befolyásolja majd a gabonaárakat a koronavírus

agrarszektor.hu
Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy pontosan hogyan befolyásolja majd a gabonaárakat a koronavírus, az azonban már most biztos, hogy idén nagy amplitúdójú ármozgásokra lehet számítani lefelé és felfelé egyaránt. Ugyanakkor, mivel Olaszország jelentős vevője a magyar gabonának, a határok lezárása okozhat problémákat az exportőrök számára.

Pánikhelyzetekre az elmúlt években is volt már példa a gabonapiacon, de azt, hogy pontosan hogyan fognak mozogni az árak, egyelőre nem lehet megjósolni - közölte a Világgazdaság érdeklődésére Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette, az mindenesetre valószínűsíthető, hogy az idén nagy amplitúdójú ármozgások lehetnek lefelé és fölfelé is. A koronavírus európai terjedését követő intézkedések befolyásolják a kereskedelmet, ugyanakkor most a kiszállítások időszakában vagyunk, de új üzletkötések ilyenkor nem történnek - hangsúlyozta a szakember. 

Mivel Olaszország jelentős vevője a magyar gabonának, a határok lezárása érzékenyen érintheti az exportőröket. Az olasz járművekkel szállított termények ugyanakkor még bejuthattak az országba. A nemzetközi piacon a múlt héten lejtmenetbe fordultak a gabonaárak, a határidők zömére árcsökkenést jelzett a chicagói és a párizsi árutőzsde is: általában 1,5-2 százalékkal alacsonyabb árszinten születtek kötések a búzára és a kukoricára is, miközben a szójabab ára féléves mélypontra került.

Ahogyan a koronavírus várható gabonapiaci hatásairól, úgy az őszi vetések állapotáról és a növényvédelmi helyzetről is korai még véglegeset mondani - mondta a GOSZ-elnök. Annyi bizonyos, hogy az ősz időjárási szempontból nagyon jó volt, a növények jó állapotban kezdték a téli időszakot, amely viszont nem ideális, meleg, hótakaró nélküli volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta, a növényi olajok piacát is érinti a koronavírus okozta keresletcsökkenés, így nem csak az olajárakra, illetve az energiahordozókra van hatással a járvány. Különösen a repce értékesíthetősége került veszélybe, hiszen zuhan a repce és minden más olajosmag ára is a tőzsdéken.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?