Íme a koronavírus nem várt hatása: veszélyben a repce

Íme a koronavírus nem várt hatása: veszélyben a repce

agrarszektor.hu
Az olajárakon keresztül minden energiahordozót érint a kereslet csökkenése, ami a növényi olajok piacát is érinti. Különösen a repce értékesíthetősége került veszélybe. Vajon ki tudja heverni az árzuhanást a betakarításig?

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Zuhan a repce és minden más olajosmag ára is a tőzsdéken - írja az agrarheute.com. Az áresés az új termést is érinti: az augusztusi jegyzések 6,5 eurós csökkenéssel 364 eurós szinten zártak egy hete, holott januárban még csaknem 420 eurót ért az új repce. Megjegyezzük: pénteken tovább süllyedt a mag ára egészen 348,25 euróig, ahonnan azóta bő egy eurót tudott visszaerősödni. A január közepén elért árszinthez képest két hónap alatt 18 százalékot veszített a repce az értékéből.

Ugyanezt figyelhetjük meg a többi olajosmag és növényi energiahordozó piacán is: csökkent a szójabab, a szójaolaj, a pálmaolaj és az etanol ára is. A szójadara ára nagyjából akkor érte el a mélypontot, amikor Olaszországban meghirdették az első karanténintézkedéseket, azóta sokat visszakapaszkodott.

A jelenség mögött a portál elemzője, Olaf Zinke szerint többek között az áll, hogy a nyersolajárak körül vita zajlik az oroszok és az OPEC között. Mindehhez hozzájön, hogy a világszintű koronavírus-járvány lefékezte a közlekedést és a kereskedelmet, így nincs szükség annyi üzemanyagra sem. Az olajárak néhány hét latt 40 százalékot estek.

Márpedig ez közvetlen hatással van a bioüzemanyagok árára is, így a biodízelen keresztül a repcére és az etanolon keresztül a kukoricára (bár utóbbira jóval kevésbé). A pálmaolaj ára január közepe óta 25 százalékot esett. A szója pillanatnyi ára szintén a mélyben van, de betakarítás idejére rendbe jöhet a piac szerint.

Az olajárvita és a koronavírus együttes hatását hosszabb távon, úgy tűnik, a repce szenvedi meg a leginkább.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?