2022. szeptember 30. péntek Jeromos

Íme a koronavírus nem várt hatása: veszélyben a repce

agrarszektor.hu
Az olajárakon keresztül minden energiahordozót érint a kereslet csökkenése, ami a növényi olajok piacát is érinti. Különösen a repce értékesíthetősége került veszélybe. Vajon ki tudja heverni az árzuhanást a betakarításig?

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Zuhan a repce és minden más olajosmag ára is a tőzsdéken - írja az agrarheute.com. Az áresés az új termést is érinti: az augusztusi jegyzések 6,5 eurós csökkenéssel 364 eurós szinten zártak egy hete, holott januárban még csaknem 420 eurót ért az új repce. Megjegyezzük: pénteken tovább süllyedt a mag ára egészen 348,25 euróig, ahonnan azóta bő egy eurót tudott visszaerősödni. A január közepén elért árszinthez képest két hónap alatt 18 százalékot veszített a repce az értékéből.

Ugyanezt figyelhetjük meg a többi olajosmag és növényi energiahordozó piacán is: csökkent a szójabab, a szójaolaj, a pálmaolaj és az etanol ára is. A szójadara ára nagyjából akkor érte el a mélypontot, amikor Olaszországban meghirdették az első karanténintézkedéseket, azóta sokat visszakapaszkodott.

A jelenség mögött a portál elemzője, Olaf Zinke szerint többek között az áll, hogy a nyersolajárak körül vita zajlik az oroszok és az OPEC között. Mindehhez hozzájön, hogy a világszintű koronavírus-járvány lefékezte a közlekedést és a kereskedelmet, így nincs szükség annyi üzemanyagra sem. Az olajárak néhány hét latt 40 százalékot estek.

Márpedig ez közvetlen hatással van a bioüzemanyagok árára is, így a biodízelen keresztül a repcére és az etanolon keresztül a kukoricára (bár utóbbira jóval kevésbé). A pálmaolaj ára január közepe óta 25 százalékot esett. A szója pillanatnyi ára szintén a mélyben van, de betakarítás idejére rendbe jöhet a piac szerint.

Az olajárvita és a koronavírus együttes hatását hosszabb távon, úgy tűnik, a repce szenvedi meg a leginkább.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33