Zavar Dél-Amerikában: komoly fordulat jöhet a szójapiacon

Zavar Dél-Amerikában: komoly fordulat jöhet a szójapiacon

agrarszektor.hu
Folyamatosan estek a repceárak az elmúlt hetekben, az utóbbi napok eseményei azonban azt mutatják, hogy talán most elérte a mélypontot. A szójapiacon ugyanakkor komoly fordulat várható, Dél-Amerikában ugyanis sztrájkok, és az ellátási lánc korlátozásai okoznak most nagy problémákat, ami az Európai Unió számára nem kedvező, hiszen a szójaliszt több, mint 80 százalékát innen importálja.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt hetekben a repceárak rendkívüli ingadozása volt jellemző a párizsi árutőzsdén - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ezt nagyban befolyásolja az olaj ára és a bioüzemanyag iránti kereslet, továbbá a szója és pálmaolaj alkalmi piaci megszorításai, ami a repceárak folyamatos esését okozta január közepe óta. Az elmúlt napok kereskedelmi eseményei azonban azt mutatják, hogy elérte a mélypontot, de természetesen ez nem biztos. Ugyanakkor a COVID 19-hez kapcsolódó állami intézkedések és a gazdasági teljesítmény várható csökkenésének árra gyakorolt hatását nem lehet előre tudni.

A szójapiacon azonban várható fordulat. A Brazíliában kialakuló sztrájkok, valamint az argentin ellátási lánc hatalmas korlátozásai segíthetik az amerikaiakat, emellett a szójaliszt utáni belső kereslet is növekszik az Egyesült Államokban. Az export számára kedvező, hogy Kína, már bejelentette az első megrendeléseit, azonban számol a szójabab kínálatának csökkenésével, ami tartósan hatással lehet az árakra. Az azonnali piacokon a szójaliszt, így erősödő tendenciát mutat jelenleg. Az EU szójaliszt-piacán azonban problémák lehetnek, mivel több, mint a 80 százalékát Dél-Amerikából importálja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?