Ezekre kell figyelnie annak, aki idén édesburgonyát akar termeszteni

Ezekre kell figyelnie annak, aki idén édesburgonyát akar termeszteni

agrarszektor.hu
Az édesburgonyapalánta-nevelés Magyarországon a 2020-as szezonban már kezdetét vette, több helyen már a primer és szekunder hajtások a szaporító tálcákban vannak és várják a májusi ültetést. De az édesburgonya madártollszerű-foltosság vírusra ügyelni kell.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A batáta, más néven édesburgonya(Ipomoea batatas (L.) Lam.) trópusi-szubtrópusi eredetű növény, amely a mérsékelt égövön is sikeresen termeszthető. Rendkívül elterjedt, hagyományos kultúrának számít az USA déli államaiban, továbbá Európa egyes részein. A világon a 6-7. legfontosabb élelmiszert adó növény. Hazai termesztése és fogyasztása egyre szélesebb körben kezd terjedni, egyes szakemberek a jövő legfontosabb élelmiszerei között emlegetik. A felhasznált szaporítóanyag egy része importként érkezik hazánkban, főként Horvátországból, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egész világot érintő COVID 19 vírus miatt kialakult rendkívüli helyzet következtében bevezetett határzár nehezíti a palánták időben történő beérkezését országunkba. Vigaszra adhat okot azonban, hogy Magyarországon már többen foglalkoznak batátapalánta-neveléssel, így a hazai palántaigény egy része kielégíthető ebből a forrásból.

Magyarországon egyre bővül az édesburgonya felhasználási köre, mivel a gasztrokultúrába könnyen beilleszthető amellett, hogy jótékony hatású az egészségünkre. Termelői oldalról nagyon fontos, hogy megbízható, vírusmentes palántákat használjunk fel. Sajnos a fiatal hajtásokat kedvelik a levéltetvek, ami utat nyit a vírusátvitelnek. Az egyik legjelentősebb batátavírus, amelyet a levéltetvek nem perzisztens módon terjesztenek, illetve a szövetnedvvel is átvihető, az az édesburgonya madártollszerű-foltosság vírus (SPFMV). Általában maga a fertőzés tünetmentes, esetenként enyhe kör alakú klorotikusfoltok jelennek, illetve a levélerek mentén alakulhat ki enyhe világoszöld mintázat. A fertőzés bekövetkeztekor az akut tüneteket az új levelek látszólagos kigyógyulása követi. A krónikus tünetek az idősebb leveleken válnak ismét láthatóvá, amik erősen klorotikus, lilás elszíneződésű foltok. Általában a vírus fennmaradását a fertőzött gumók biztosítják. Mivel sok esetben az áruként megtermelt édesburgonya kerül hajtatásra, így a vírus az új nemzedékeket is megfertőzi.

Elmondható az is, hogy a legjelentősebb károkat, vírus komplexek okozzák, ekkor a batáta hatalmas lombozata megbetegszik és a gumóhozam is jelentősen csökken. Ilyen betegség komplex az édesburgonya vírus komplex (több vírus vesz részt a fertőzésben) pl.: SPFMV+SPCSV. Rendkívül fontos, hogy az általunk hajtatásra felhasznált gumók vírusmentesek legyenek, mivel a palánták állapota nagyban függ a felhasznált gumóktól, továbbá a hajtatás során is védenünk kell az esetleges levéltetű fertőzéstől a kiültetésre szánt növényeket. A jó szaporítóanyag felhasználásával jelentősen tudjuk növelni a hozamunkat. Termelőként figyeljünk, hogy megbízható helyről szerezzük be a palántákat, annak érdekében, hogy minimalizáljuk a batátavírusok terjedését és többlethozamot érhessünk el.

Hazánkban a palántanevelés a 2020-as szezonban már kezdetét vette, több helyen már a primer és szekunder hajtások a szaporító tálcákban vannak és várják a májusi ültetést. Eltérő növekedési képességgel rendelkeznek a különféle színváltozatú fajták. A legerélyesebben növekvők a lila színű fajták, a közkedvelt sárgahúsú batáták akár 10 napos késéssel követik őket. Fontos, hogy kellő fejlettségű palántát ültessünk ki, annak érdekében, hogy minimalizáljuk a vegetáció elején a pótlást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58