Mi lesz veled, szójabab?

Mi lesz veled, szójabab? (x)

agrarszektor.hu
A Glencore Agriculture beszámolója a termény hazai helyzetéről.

Cégcsoportunk legrégebbi tagjaként a Glencore Agriculture Hungary Kft. a hazai olajos magvak és gabonák kereskedelmével, logisztikájával foglalkozik. Csoportunk másik pillére a Pannon Növényolajgyártó Kft., mely Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb növényolajgyárát üzemelteti a Bács-Kiskun megyei Foktőn. A Növényolajgyár nagyjából éves szinten 800 ezer tonna olajosmagot, ezen belül napraforgómagot, magas olajsavas napraforgómagot, repcemagot és szójababot dolgoz fel. Az alábbiakban a magyar mezőgazdaság vetésterületének kisebb részét képező, de az abból előállított takarmány-alapanyagot a feldolgozók által előszeretettel használt szójabab hazai helyzetét vizsgáljuk.

A szójabab a hüvelyesek családjába tartozó haszonnövény, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet ellenben az olajos magvak közé sorolja, mert ez a legfontosabb olajnövény a világban. Magyarországon ezzel szemben a szójabab jelentősége a vetésterület szempontjából sokkal szerényebb. Megnézve az elmúlt 5 év statisztikáit az elvetett terület 60-75 ezer hektár közé tehető országunkban:


Öt évvel ezelőtt még 100 ezer hektáros magyarországi termőterületet jósoltak a hazai szakértők a 2020-as évre. Becslésük az akkori támogatási rendszer mellett és annak tudatában, hogy az országban milyen mértékű szója termék kerül felhasználásra (körülbelül 600 ezer tonna/év), nem is tűnt elképzelhetetlennek. A GMO-mentes szójabab (hazai korlátozásoknak köszönhetően GMO-s, azaz génmódosított szójabab termesztése nem engedélyezett az országban) vetési kedve Magyarországon azonban elmarad a korábban felvázolt irányvonaltól és 2020-ra nem valósulhat meg az eddigi tendenciák alapján.

A várt vetésterület növekedés elmaradásának egyik oka az lehet, hogy a szójabab termesztéséhez különleges odafigyelés szükséges (pl. a napraforgóéhoz képest) és Magyarország területi adottságai sem mindenhol megfelelőek ehhez (legkedveltebb termőterülete Baranya megyében található). A hozamok ingadozásából is kivehető, hogy az általunk termelt többi olajos maghoz képest jobban kitett az időjárás viszontagságainak. Termesztése ez által nagyobb szakmai tudást igényel már az előkészületi munkálatoktól kezdve. Ahol viszont a fenti feltételek teljesülni tudnak, ott megfelelő hozamot (3-3,5 tonna/hektár) és megtérülést elérő terményről beszélhetünk, amely vetésforgóban tökéletesen alkalmazható.

A viszonylagosan kisebb termés mellett az országnak folyamatosan szüksége van fehérje takarmány-alapanyag importra. Magyarország szójadara importszükséglete megközelítőleg évi 500 ezer tonnát tesz ki, mely nagyrészben Szlovénia koperi kikötőjébe érkező dél-amerikai szójadara behozatalból kerül kiszolgálásra. Annak ellenére, hogy az ország éves szójadara igénye nagyjából 550-600 ezer tonna, és átlagosan 150 ezer tonna szójadarának megfelelő (kb. 180 ezer tonna) szójabab megterem, mégis megközelítőleg 500 ezer tonna szójadara behozatalára van szükség. Ezek alapján látható, hogy a hazai szójabab termés csak egy részét dolgozzák fel itthon a hazai üzemek - 150 ezer tonna átlagos éves import mellett -, emellett átlagosan 75 ezer tonnát, legnagyobb részt Ausztria és Olaszország felé közúton, míg Németország irányába a Dunán exportálunk. Magyarország számára tehát kézenfekvő lenne a szójabab termelési területének akár nagymértékű növelése. Ha sikerülne nyitnia, összefognia az agrárszektornak, akkor hazánknak nem kellene függenie a külföldi behozataltól. Ráadásul a szakmai - technológiai erőforrások is rendelkezésre állnak a megfelelő, minőségi feldolgozáshoz.

A 2019-es COVID pandémia, valamint az annak következtében külföldről érkező áruk esetén kialakult ellátási problémák, melyek a szójadara árak drasztikus emelkedéséhez is elsődlegesen hozzájárultak, elhozhatják majd a változást, amire sokan régóta várnak. A jövő évre is éreztethetik hatásukat az idei ellátási nehézségek a takarmányozásban, és többen is a szójabab termesztése felé fordulhatnak, melyet hazánkban feldolgozva is a megszokott minőségű extrahált szójadarát kaphatják vissza. A nagyobb méretű hazai feldolgozás ellátásbiztonsági szempontból előnyösebb lenne, ráadásul több hazai feldolgozóüzem is képes folyamatosan szójabab feldolgozására.

A Pannon Növényolajgyártó Kft. Foktőn található gyára egymaga több mint 60 kamion/nap szójabab feldolgozási kapacitással rendelkezik, így elméletben jelentősebb hazai termés esetén szinte a teljes magyar extrahált szójadara import szükségletének ellátására képes lehetne.

A szójabab termőterületének növelése, valamint a külföldre történő értékesítéssel szemben a magyar feldolgozók előnyben részesítése nagymértékben hozzájárulna Magyarország szója importfüggőségének csökkentéséhez, a stabilabb és tervezhetőbb árszintekhez és ez által a magyarországi szójadara ellátás és takarmányozás biztosabb lábakon állhatna.

A Glencore Agriculture is tesz erőfeszítéseket a szójabab hazai feldolgozására, hogy minél nagyobb hazai extrahált szójadara igényt tudjon kielégíteni. Ennek érdekében országszerte keresi már előszerződésre a 2020-as termésű szójababot is, melyet a vevő igényeinek megfelelő szállítási ütemezéssel tudja majd elszállítani.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?