2023. május 28. vasárnap Emil, Csanád

Koronavírus: mi a helyzet most a Szedd magad akciókkal Magyarországon?

agrarszektor.hu
Mind a "szedd magad", mind pedig a bevásárló közösség népszerű REL (rövid ellátási lánc) megoldások, mellyel a termelő időt takarít meg, miközben erősíti vevői kapcsolatait. A jelenlegi járványügyi helyzetben a maximális biztonságra való törekvés a termelő, a fogyasztók és a szervezők elvitathatatlan közös érdeke.

Jogi szempontból sem a "Szedd magad" akció helyszíne, sem a bevásárló központ átadópontja nem minősül üzletnek, így az életkor szerinti idősávokra vonatkozó kötelezettség ezekre a helyszínekre nem vonatkozik - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az esetleges tumultust azonban a rendelkezésre álló eszközökkel pl. időpontra történő érkezés, szakaszos beengedés, sorban állás, meg kell tudni előzni. Továbbá az általános járványügyi védelmi intézkedések (védőtávolság és maszkviselés) betartása e helyszíneken is kötelező, és az üzemeltető elsődleges felelőssége. "Szedd magad" akció esetében a maszkviselés csak a pénztárnál kötelező, hiszen a szabad térben végzett mezőgazdasági munkát a maszkviselés aránytalanul akadályozná.

Az alapvető intézkedéseken túlmenően lehetőség szerint törekedni kell a maximális higiénia érdekében arra, hogy a jelenlevőknek legyen lehetőségük rendszeres kézfertőtlenítésre, és az árukiadás és pénzkezelés folyamatai ne keresztezzék egymást. Habár az átadóponton történő átvételt nem köti az idősávos korlátozás, arra azonban a nyitvatartás szervezésekor tekintettel kell lenni, hogy a 65 év felettiek jellemzően a más boltokban történő beszerzésekkel együtt tudják az átadóponti áruátvételt is elintézni.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?