Most kell nagyon figyelni a földeken: egymást váltják a károkozók és a kórokozók

agrarszektor.hu
A múlt hét folyamán sorozatban érkeztek a váltakozó időjárási frontok. Az előrejelzések az ország szinte minden megyéjére intenzív esőzéseket, jeget és viharos szelet jósoltak, amiből csak kevés helyen volt értelmezhető mennyiségű eső. A viharokból és csapadékból kimaradt tájegységekben továbbra is az aszály az úr. Ami a júniusi átlaghőmérsékletet illeti, még nem érkezett meg a nyár, éjszakánként lehűl a levegő, de erős harmatképződés csak ott van, ahol az utóbbi napokban esett is. A jégveréssel sújtott térségekben a növényeken keletkezett sebzések gyógyításáról mielőbb gondoskodni kell, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

A kalászos gabonák közül az őszi árpa a viaszérés stádiumában, az őszi búza pedig a tejes érés végén jár. Ahol jutott csapadék a növényeknek, ott fokozódott a kalászfuzáriózis-fertőzés veszélye, másutt a többi betegséggel együtt ez sem okoz növényvédelmi kezelésre okot adó problémát, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A sárgarozsda erőteljesebben az utóbbi napok esőzései nyomán 10-50%-os levélfertőzöttséget okoz most, de a hőmérséklet felmelegedése miatt járványos méreteket nem ölt. A kalászokon a kórokozó gombák általában csak tüneti szinten fertőznek, még az eddig erőteljes gabona levéltetű szívogatás is alábbhagyott valamelyest.

Az őszi káposztarepce állományok becői folyamatosan fejlődnek, a kórokozók és a kártevők inkább a növények alsó régióiban fertőznek. A szklerotíniás és fómás szárfertőzés mellett a leveleken levéltetveket és lisztharmatot lehet megfigyelni, de a tünetek terjedése most még lassú.

A déli tájegységekben az amerikai kukoricabogár lárvák keléséhez már összegyűlt az effektív hőösszeg, tehát a korábban is fertőzött táblákon érdemes elvégezni a kukorica gyökérvizsgálatot. A kukoricamoly rajzása a nyugati és északi tájegységek kivételével folyamatos, bár nem erőteljes. A néhány darabos napi fénycsapda fogás azonban emelkedő tendenciát jelez. A szárazság sújtotta területeken a körülmények nem kedveznek a talajlakó kártevők fejlődésének, jelentősebb kártételekről eddig nem érkeztek jelzések.

A napraforgó állományok szklerotíniás fertőzöttsége az utóbbi napokban kissé megugrott, még az aszályos körzetekben is. A levéltetű fertőzés most kissé mérséklődött, de nem szűnt meg, így várható, hogy a bimbósodás idejére ismét számolni kell a kártevővel. A növények alsó levelein megjelentek a tripszek és a takácsatkák. A tünetek még nem hatalmasodtak el, de jelzi, hogy számolni kell további kártételekkel.

A burgonya állományok sorzáródása miatt erőteljesen megnőtt a burgonyavész-fertőzés veszélye, ezért most igen fontos a preventív védekezések elvégzése. A másik fontos betegség, az alternáriás levélfoltosság első tünetei már az utóbbi napokban megjelentek. Általában vegyes burgonyabogár fertőzéseket lehet látni, egyszerre van jelen a növényeken bogár, lárva és tojás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?