Ebbe most megéri belevágni: ezért hatalmas biznisz a levendulatermesztés

Ebbe most megéri belevágni: ezért hatalmas biznisz a levendulatermesztés

agrarszektor.hu
A levendula gondozása nem túl bonyolult, és a növény szerencsére télálló is, így Magyarországon is sikeresen nevelhető. Az árvacsalánfélék családjába tartozó, színpompás virág az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Piaca, gazdasági hatása és turisztikai vonzereje ma már nem kétséges, ezért egyre többen döntenek úgy országszerte, hogy belefognak a termesztésébe. A HelloVidék Magyarország több pontjáról kérdezte meg a termelőket arról, hogy miben látják a levendula növekvő népszerűségét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár az első levendulaültetvényeket már az 1920-as években betelepítették Magyarországon, még sohasem volt annyira népszerű, mint napjainkban, írta meg a HelloVidék. Anno korának neves gyógynövényszakértője, egy bizonyos Bittera Gyula hozatta egyenesen Franciaországból a szaporítóanyagot. A levendula ugyanis addig az időpontig csak a középkori kolostorkertekből volt ismert az országban. Ebből is jól látszik, hogy eredetileg a mediterrán flórához tartozott, ám ma már télálló növény. A levendula néhány gazdasági előnye, hogy:

  • alacsony bokrokat nevel, amelyek csak kevés kezelést és rendszeres nyírást igényelnek,
  • gondozás hatására a bokrok akár 20-25 évig is élnek,
  • minden nyáron újra és újra virágoznak,
  • nincs különösebb talajigénye (szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet),
  • szárazságtűrő,
  • évről-évre megújul és jelentős mennyiségű virágot hoz,
  • finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény.

Ha az ember bárkit megkérdezne, hogy mi a közös Provence-ban és Tihanyban, akkor szinte azonnal mindenkinek a levendula jutna eszébe. Nem véletlen, hiszen a Balaton-felvidéki település neve már évtizedek óta összefonódott a legfinomabb és a legértékesebb aromájú virágokkal. A tihanyi öreglevendulás bokrai már több mint 80 évesek, ahol a kifejlett növény magassága virággal együtt szinte eléri az egy métert.

A világban a levendula összesen 39 faja ismert, de Magyarország éghajlatán csak a francia és az angol terjedt el. Szaporítani lehet magról és dugványozással is, de több év alatt gyönyörű levendulabokrok fejlődhetnek ki akár egyetlen magról is. Egy egész levendulás létrehozása tehát néhány évig tart, viszont cserébe más növényekhez képest, viszonylag kevés befektetett időt, energiát és pénzt igényel. Az elmúlt években országszerte elterjedt, ma már szinte a vidék minden megyéjében található legalább egy levendulás, ahol pont ilyenkor, június közepén-végén hirdetnek meg szedd magad akciókat.

A HelloVidék megkereste a Pellérden található Bocz Családi Gazdaságot, amelynek egyik vezetője, Boczné Lakatos Vanda a portál kérdésére elmondta, hogy még 2013-ban kezdtek házi szörpök készítésével foglalkozni és igen nagy kereslet mutatkozott a levendula ízű szörpre. Ekkor határozták el, hogy a jövőben erre mindenképp nagyobb figyelmet fognak fordítani. Boczné Lakatos Vanda beszélt arról is, hogy a levendulapalánták ültetését 2016-ban kezdték meg, és minden évben bővítik ezt a területet, mára már hatszáznál is több levendulabokruk van, melynek nagy részét saját palántáról nevelték.

A levendula csodálatos növény, rendkívül ellenálló, gyorsan nő: a kezdetben 10cm-es palánták mára 1m x 1m-esre növekedtek. Gyönyörű a színe, a fotósok is nagyon kedvelik, csodás az illata, isteniek a belőle készített ételek, sütemények, italok. Szép a szemnek, a léleknek, az a csoda, ha valaki nem kedveli, ezért is ilyen népszerű. Felhasználása sokoldalú: szedhetjük csokorba, lemorzsolva illatpárnába tehetjük, a virágból készült olaj és aromavíz fertőtlenítő hatású, használjuk arc- és testápolásra, a levegő illatosítására

- mondta Boczné Lakatos Vanda.

A baranyai településen azonban nemcsak a levenduláról szól minden: a hatalmas kertben rengeteg a gyümölcs, szőlő és a zöldség, emellett pedig vendégasztal szolgáltatás nyújtásával is foglalkoznak, ahol a saját alapanyagok kapják a hangsúlyt. Bocz Csaba, a családi vállalkozás másik vezetője kifejtette, hogy a koronavírus miatti korlátozások szerencsére nem sokban érintik gazdaságukat, mert őstermelőként lehetőségük volt arra, hogy a kijárási korlátozások alatt is dolgozzanak. Mivel az övék egy kis gazdaság, ezért a vásárlóik és a látogatóik száma inkább nőtt, mint csökkent.

Hála istennek sokan felismerték, hogy a helyi gazdaságoknak, vállalkozásoknak kulcsszerepe lehet ebben a mostani helyzetben, kifejezetten bizalommal fordulnak hozzánk. Természetesen minden megteszünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a fertőzésveszélyt, fertőtlenítünk, de mivel nagy térben, főleg a szabadban dolgozunk, a megfelelő távolság betartása is könnyebb. Az is szerencse, hogy a levendula virágzását a korlátozások lazítása megelőzte

- mondta Bocz Csaba.

Hasonlóan vélekednek a levendula sokoldalú gazdasági értékéről a Gárdonyi Levendula Kézműves Műhelyben is, ahol a levendulás alapításának ötlete egy folyamatként épült fel. Nyíri Zsuzsanna, a gárdonyi levendulás tulajdonosa a HelloVidéknek elmondta, hogy először csak egy szép kertet akartak, aztán úgy gondolták, hogy ezt megoszthatják másokkal is. A levendula felhasználási alternatívái pedig hozták magukkal a termékek kifejlesztését. Nyíri Zsuzsanna beszélt arról is, hogy kezdetben még nem is sejtették, hogy mennyi kihívás vár rájuk, de szerencsére minden évben jöttek az új ötletek és így folyamatosan építették fel a vállalkozást.

Az alapötlet egyértelműen a kézműves termékek fontossága, az újrahasznosítás és a zöld életmód népszerűsítése volt. Ezek négy éve még nem voltak annyira "divatosak", mint manapság, de mi valami mást akartunk csinálni, nem tömegcikkeket

- mesélte portálunknak Nyiri Zsuzsanna.

A gárdonyi levendulás tulajdonosa szerint azért lett ennyire erős a levendula piaca, mert sokan látnak benne fantáziát, miközben az egyre populárisabb természetes gyógymódok és a kozmetikumok fontos elemét is pont ez a növény jelenti. A Gárdonyi Levendula Kézműves Műhelyben úgy döntöttek, hogy nem fogadnak tömegeket és nem gondolkodnak viszonteladásban, hanem inkább megőrzik a családias, vidékies jelleget és a látogatók számát is ennek megfelelően ütemezik. Hisznek a személyes kapcsolattartásban, de az egyedi, helyi termékek erejében is.

Nyíri Zsuzsanna elmondta, hogy csak egy viszonylag kis területen gazdálkodnak, mindössze 1500 négyzetméteren és 600 tő levendulával, de helyben kapcsolódik hozzájuk két másik terület is, amelyekkel összedolgoznak. A koronavírus alatt eleinte megállt az élet, de két hét után újra elindult: az online rendszer jól működött, a vásárlók meg tudták rendelni a termékeket, majd a helyiek ezután eljöttek és a kapuban átvehették a csomagot.

Nem zártunk be, mert ha leáll egy induló vállalkozás, sokkal nagyobb energia újra beültetni a köztudatba. Sőt, inkább még jobban dolgoztunk rajta, hogy jobban lássanak minket. Azt hittem, idén szüret sem lehet majd, de végül mégis összejön: megszerveztük és reményeim szerint jobb lesz, mint valaha. Nálunk a vidéki, családi légkör kap hangsúlyt. És bár a levendula piaca egyre erősebb és nehéz már érvényesülni, mert sokan belevágtak, de mi hiszünk az egyediségben

- magyarázta Nyiri Zsuzsanna.

Néhány éve ugrott meg a népszerűsége a Balaton déli partjának egyik legszebb panorámájával büszkélkedő Kőröshegyi Levendulásnak, amit még 2012-ben alapított meg Szabó Lajos, ahol több hektáron termeszti a sötétlila, Tihanyban is őshonos levendulafajtát, illetve a világosabb színű, mai francia fajtákat. A levendulagazdaság ötlete egy évvel korábban fogalmazódott meg benne, amikor budapesti vállalkozóként inkább a vidék csendjét és nyugalmát választotta.

Szabó Lajos elmondta, hogy már akkor is rengeteg lehetőséget láttak a levendulában, mert tudta, hogy a tervezésben és értékesítésben jártas szakemberként legalább ötven, kapcsolódó terméket azonnal meg tud tervezni és eladásra kínálni. A szakember nagyon fontosnak tartotta, hogy az első bokrok tihanyi szaporításúak legyenek, hiszen az jól ellenálló fajta és gyönyörű. Akkoriban még csak egy-két levendulást telepítettek és várták az eredményeket. Három évig csak családi szüretet tartottak barátokkal. Az áttörést a 2015-ös év hozta, amikor egy országos médium meglátogatta őket, és felismerte a bennük rejlő potenciált. A Kőröshegyi Levendulás ekkor döntött úgy, hogy kimondottan a turizmusra és a látványgazdaságra fognak építeni: kézzel aratnak és gyomlálnak, nem használnak gépeket.

Tudtuk, hogy a gazdasági oldal csak akkor fog működni, ha szorosan összekapcsoljuk a turisztikai vonzerővel és ennek megfelelően fejlődtünk és fejlődünk a mai napig. A működésünk másik, nagyon fontos alapeleme, hogy mindent mi magunk készítünk. Ez úgymond a szerelmünk, hiszen látjuk, hogy valami igazán jót és szépet adunk az embereknek a levendulással

- mondta Szabó Lajos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31