Döntött a hatóság: ilyenek lesznek az új növényvédelmi ellenőrzések

Döntött a hatóság: ilyenek lesznek az új növényvédelmi ellenőrzések

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja azt az új szemléletű, országos, támogató ellenőrzést, amikor a hatóság az integrált növényvédelmi tevékenység ellenőrzésekor a szankcionálás helyett elsősorban iránymutatást ad.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szakemberek többsége által optimálisnak tekintett út, az integrált növényvédelem alkalmazása ma már nem csak lehetőség, hanem előírás. Az EU 2009-ben fogadta el a peszticidek fenntartható használatáról szóló 2009/128/EK irányelvet, aminek az előírásait 2011-től fokozatosan kell alkalmazni, olvasható a Nébih oldalán. Az elmúlt évek lehetőséget adtak a felkészülésre, mind a gazdáknak, mind a hatóságnak. A nyolc integrált növényvédelmi elv betartásának ellenőrzése mostantól beépül a Nébih éves technológiai ellenőrzéseibe azoknál a növénytermesztőknél, akik foglalkozásszerűen, a piacra állítják elő a termékeiket.

A kezdeti időszakban jelentkező meg nem felelések esetében nem kerül sor szankcionálásra. A hatóság a hibák feltárásával és a lehetséges megoldások ismertetésével segíti a gazdálkodókat az integrált növényvédelem előírásainak betartásában. A cél az, hogy a mindennapi növényvédelmi tevékenység okszerűen, térben és időben célzottan, előrejelzésre alapozva történjen. Így a kisebb környezeti terhelés, a hasznos és közömbös szervezetek kifejezettebb kímélete mellett is megőrizhető a hatékonyság. Az integrált növényvédelem a hagyományos, kémiai készítményekre alapozott eljárásoknál is több szakmai ismeretet igényel. Ennek biztosítására rendelkezésre áll a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagsága, akik növényvédelmi szakirányítási tevékenységükkel biztosítani tudják az integrált alapelvek érvényesülését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?