Sok ilyen sertéshús van a magyar boltokban: ezzel jó, ha mindenki tisztában van

Sok ilyen sertéshús van a magyar boltokban: ezzel jó, ha mindenki tisztában van

agrarszektor.hu
Február közepe óta zajlik a külföldi sertéshús minőségére és nyomonkövethetőségére fókuszáló célellenőrzés. A hatóság tapasztalatai alapján, több területen, de csak kisebb arányban akadtak hiányosságok. Az országos akció hatósági tapasztalatai összességében kedvező képet festenek a terület helyzetéről.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A sertéshústermék ellenőrzése során az ellenőrök a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomon követhetőségre fókuszálnak. A hatóság szakemberei ellenőrzik az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek "zászlóellenőrzését" is elvégzik - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A tíz legnagyobb sertéshús importőr ellenőrzése már március első felére lezajlott. Az egységekben a nyomon követés biztosított volt, a termékek értékesítése során a származási országot minden esetben feltüntették. A Nébih felügyelői által vett 29 termékmintából 7 paraméterre 197 vizsgálatot végeztek a hivatal laboratóriumaiban. Többek között víz-, só- és adalékanyag tartalom elemzésre, Salmonella és mikrobaszám mérésre került sor. A vizsgálatok során nem merült fel kifogás.

A járási hivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberei országosan 671 kiskereskedelmi létesítményben - 140 hiper- és szupermarketben, 268 élelmiszerüzletben és 263 húsüzletben - végeztek ellenőrzést. Ezen vizsgálatok fő tapasztalatai:

  • A csomagolatlan friss sertéshús származásának szöveges feltüntetése - amely mindenhol kötelező - mindössze az üzletek 9%-ában, zászlóval történő megjelenítése a 200m²-nél nagyobb alapterületű üzletek 11%-ánál hiányzott. Valótlan származás feltüntetésére 3 esetben derült fény.
  • Az ellenőrzött egységek közül 9-ben nem volt biztosított a nyomon követés, és 14 helyen tártak fel erre vonatkozó hiányosságot. A nyomon követés megfelelőségét 1118 friss sertéshús tételnél ellenőrizték a szakemberek. Ebből 153 tételnél Spanyolország volt a származási hely. Összesen 20 alkalommal állapítottak meg a kísérő dokumentumokkal kapcsolatos hiányosságokat.
  • Az üzletek többségében nem forgalmaznak korábban már fagyasztott húst. Mindössze 2 egységben volt kihelyezve, 7 egységben pedig hiányzott a korábbi fagyasztásról szóló kötelező vásárlói tájékoztató.
  • A területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a feltárt hiányosságok miatt 10 esetben figyelmeztetést, 29 esetben pedig bírságot szabott ki összesen 3,5 millió forint értékben.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?