Itt a bizonyíték: alkalmas lehet retektermesztésre a Hold

Itt a bizonyíték: alkalmas lehet retektermesztésre a Hold

agrarszektor.hu
A NASA kutatója, Max Coleman azzal kísérletezik a saját konyhájában, hogy holdi talajt utánzó sivatagi homokban képes-e retket termeszteni. Az eredmények azt mutatták, hogy a reteknek nagyon kevés vízre van szüksége ahhoz, hogy rügyezni kezdjen - sőt, ilyen körülmények között érezte a legjobban magát. Ez jó hír a holdi termesztéssel kapcsolatban, hiszen itt sem lesz túl sok víz ahhoz, hogy mezőgazdasági tevékenységeket folytassanak az űrhajósok.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Max Coleman, a NASA kutatója szokatlan kísérletbe kezdett a konyhájában azt követően, hogy a JPL-ben végzett kísérleteit késlelteti a koronavírus miatti karantén - írja a Futurism-ra hivatkozva a 24.hu. Úgy döntött, a saját kezébe veszi az irányítást, és a holdi regolithoz hasonlóan tápanyagszegény sivatagi homokban kezd el retket termeszteni. Valószínűleg azért a retekre esett a választás, mert használták már a világűrben, és viszonylag hamar csírázik. Utóbbi azért fontos, mert a Holdon élő asztronautáknak teljesen más nappal-éjszaka váltakozási ciklushoz kell alkalmazkodniuk, mint amihez itt, a Földön hozzá vagyunk szokva: a kísérőnkön ugyanis 14 napig van világos, majd 14 napig sötét.

A kutató eredményei azt mutatták, hogy a reteknek nagyon kevés vízre van szüksége ahhoz, hogy rügyezni kezdjen - sőt, ilyen körülmények között érezte a legjobban magát. Ez jó hír a holdi termesztéssel kapcsolatban, hiszen itt sem lesz túl sok víz ahhoz, hogy mezőgazdasági tevékenységeket folytassanak az űrhajósok, a minimális vízfogyasztás alapvető elv lesz. A jövőbeli emberes holdutazásnál fontos lesz, hogy az asztronauták minél több olyan forrást használjanak, ami már a Holdon is rendelkezésre áll - ezért is jó hír, hogy minimális vízfelhasználással a tápanyagszegény holdi talajban is lehet növényeket termeszteni - a retek legalább is, úgy tűnik, nagy valószínűséggel túlél majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03