Itt a bizonyíték: alkalmas lehet retektermesztésre a Hold

agrarszektor.hu
A NASA kutatója, Max Coleman azzal kísérletezik a saját konyhájában, hogy holdi talajt utánzó sivatagi homokban képes-e retket termeszteni. Az eredmények azt mutatták, hogy a reteknek nagyon kevés vízre van szüksége ahhoz, hogy rügyezni kezdjen - sőt, ilyen körülmények között érezte a legjobban magát. Ez jó hír a holdi termesztéssel kapcsolatban, hiszen itt sem lesz túl sok víz ahhoz, hogy mezőgazdasági tevékenységeket folytassanak az űrhajósok.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Max Coleman, a NASA kutatója szokatlan kísérletbe kezdett a konyhájában azt követően, hogy a JPL-ben végzett kísérleteit késlelteti a koronavírus miatti karantén - írja a Futurism-ra hivatkozva a 24.hu. Úgy döntött, a saját kezébe veszi az irányítást, és a holdi regolithoz hasonlóan tápanyagszegény sivatagi homokban kezd el retket termeszteni. Valószínűleg azért a retekre esett a választás, mert használták már a világűrben, és viszonylag hamar csírázik. Utóbbi azért fontos, mert a Holdon élő asztronautáknak teljesen más nappal-éjszaka váltakozási ciklushoz kell alkalmazkodniuk, mint amihez itt, a Földön hozzá vagyunk szokva: a kísérőnkön ugyanis 14 napig van világos, majd 14 napig sötét.

A kutató eredményei azt mutatták, hogy a reteknek nagyon kevés vízre van szüksége ahhoz, hogy rügyezni kezdjen - sőt, ilyen körülmények között érezte a legjobban magát. Ez jó hír a holdi termesztéssel kapcsolatban, hiszen itt sem lesz túl sok víz ahhoz, hogy mezőgazdasági tevékenységeket folytassanak az űrhajósok, a minimális vízfogyasztás alapvető elv lesz. A jövőbeli emberes holdutazásnál fontos lesz, hogy az asztronauták minél több olyan forrást használjanak, ami már a Holdon is rendelkezésre áll - ezért is jó hír, hogy minimális vízfelhasználással a tápanyagszegény holdi talajban is lehet növényeket termeszteni - a retek legalább is, úgy tűnik, nagy valószínűséggel túlél majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?