Itt a bizonyíték: alkalmas lehet retektermesztésre a Hold

agrarszektor.hu
A NASA kutatója, Max Coleman azzal kísérletezik a saját konyhájában, hogy holdi talajt utánzó sivatagi homokban képes-e retket termeszteni. Az eredmények azt mutatták, hogy a reteknek nagyon kevés vízre van szüksége ahhoz, hogy rügyezni kezdjen - sőt, ilyen körülmények között érezte a legjobban magát. Ez jó hír a holdi termesztéssel kapcsolatban, hiszen itt sem lesz túl sok víz ahhoz, hogy mezőgazdasági tevékenységeket folytassanak az űrhajósok.

Max Coleman, a NASA kutatója szokatlan kísérletbe kezdett a konyhájában azt követően, hogy a JPL-ben végzett kísérleteit késlelteti a koronavírus miatti karantén - írja a Futurism-ra hivatkozva a 24.hu. Úgy döntött, a saját kezébe veszi az irányítást, és a holdi regolithoz hasonlóan tápanyagszegény sivatagi homokban kezd el retket termeszteni. Valószínűleg azért a retekre esett a választás, mert használták már a világűrben, és viszonylag hamar csírázik. Utóbbi azért fontos, mert a Holdon élő asztronautáknak teljesen más nappal-éjszaka váltakozási ciklushoz kell alkalmazkodniuk, mint amihez itt, a Földön hozzá vagyunk szokva: a kísérőnkön ugyanis 14 napig van világos, majd 14 napig sötét.

A kutató eredményei azt mutatták, hogy a reteknek nagyon kevés vízre van szüksége ahhoz, hogy rügyezni kezdjen - sőt, ilyen körülmények között érezte a legjobban magát. Ez jó hír a holdi termesztéssel kapcsolatban, hiszen itt sem lesz túl sok víz ahhoz, hogy mezőgazdasági tevékenységeket folytassanak az űrhajósok, a minimális vízfogyasztás alapvető elv lesz. A jövőbeli emberes holdutazásnál fontos lesz, hogy az asztronauták minél több olyan forrást használjanak, ami már a Holdon is rendelkezésre áll - ezért is jó hír, hogy minimális vízfelhasználással a tápanyagszegény holdi talajban is lehet növényeket termeszteni - a retek legalább is, úgy tűnik, nagy valószínűséggel túlél majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?