Durva, milyen pezsgőt készítettek Franciaországban: ilyen még nem volt a világon

Durva, milyen pezsgőt készítettek Franciaországban: ilyen még nem volt a világon

agrarszektor.hu
Sosem látott luxust visznek a világűrbe a franciák: a Francia Nemzeti Űrügynökség, a Maison Mumm nevű borászat és egy tervezési tanácsadó cég olyan pezsgőspalackot és pezsgőt hoztak létre, amely nemcsak kibírja a Föld légkörének elhagyását, de a súlytalanság állapotában is fogyasztható és élvezhető.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Francia Nemzeti Űrügynökség a Maison Mumm nevű borászattal és egy tervezési tanácsadó céggel közösen egy kimondottan űrbéli használatra szánt pezsgőspalackot hozott létre. Ezen kívül pedig magát az italt is úgy módosították, hogy az elfogyasztása súlytalanságban is kellően élvezetes legyen - olvasható a Store Insider oldalán.

Az űrpezsgő „csomagolásakor” a nedűt egy félig üvegből készült, 375 milliliteres palackba töltik a szakemberek, amelybe aztán - a szivárgás elkerülése végett - egy szuperbiztos, rozsdamentes acélból készült nyitó/zárószerkezetet is integrálnak. Az edényre ezután egy repülési minőségű alumíniumborítást is felvisznek, amely nyomás alatt tartja a folyadékot, és épségben tartja az üveget. 

Zéró gravitációs környezetben, a parafadugót eltávolítva a folyadék lebegő hab formájában távozik a tartályból, majd pedig felhalmozódik a palack nyakán található gyűrűben. A tajtékot ezt követően egy fürge csuklómozdulattal ki lehet tessékelni a gyűrűből, és az így keletkezett, szállingózó „pezsgőgömböt” speciális poharakkal lehet felnyalábolni a levegőből. A nyelvvel találkozva a kicsi buborékok folyadékká alakulnak.

Laurent Fresnet, a Maison Mumm pincemestere elárulta, hogy bár az alapanyagok ugyanazok, mint a földi pezsgő esetében, az érlelési folyamatot meg kellett változtatni annak érdekében, hogy a jellegzetes ízek az űrben is megmaradjanak, vagy akár még jobbak legyenek.

A franciáknak egyébként nem ez az első kísérlete az űrutazás és az űrkutatás luxusszintjének emelésére: nem is olyan régen bordeaux-i borokat és szőlővesszőket küldtek fel a Nemzetközi Űrállomásra, hogy megvizsgálják, hogyan képesek növekedni a növények a súlytalanság állapotában, illetve megváltozik-e a bor íze ilyen körülmények között. Az űrt megjárt egyik palack bort később el is árverezték.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31