Durva, milyen pezsgőt készítettek Franciaországban: ilyen még nem volt a világon

Durva, milyen pezsgőt készítettek Franciaországban: ilyen még nem volt a világon

agrarszektor.hu
Sosem látott luxust visznek a világűrbe a franciák: a Francia Nemzeti Űrügynökség, a Maison Mumm nevű borászat és egy tervezési tanácsadó cég olyan pezsgőspalackot és pezsgőt hoztak létre, amely nemcsak kibírja a Föld légkörének elhagyását, de a súlytalanság állapotában is fogyasztható és élvezhető.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Francia Nemzeti Űrügynökség a Maison Mumm nevű borászattal és egy tervezési tanácsadó céggel közösen egy kimondottan űrbéli használatra szánt pezsgőspalackot hozott létre. Ezen kívül pedig magát az italt is úgy módosították, hogy az elfogyasztása súlytalanságban is kellően élvezetes legyen - olvasható a Store Insider oldalán.

Az űrpezsgő „csomagolásakor” a nedűt egy félig üvegből készült, 375 milliliteres palackba töltik a szakemberek, amelybe aztán - a szivárgás elkerülése végett - egy szuperbiztos, rozsdamentes acélból készült nyitó/zárószerkezetet is integrálnak. Az edényre ezután egy repülési minőségű alumíniumborítást is felvisznek, amely nyomás alatt tartja a folyadékot, és épségben tartja az üveget. 

Zéró gravitációs környezetben, a parafadugót eltávolítva a folyadék lebegő hab formájában távozik a tartályból, majd pedig felhalmozódik a palack nyakán található gyűrűben. A tajtékot ezt követően egy fürge csuklómozdulattal ki lehet tessékelni a gyűrűből, és az így keletkezett, szállingózó „pezsgőgömböt” speciális poharakkal lehet felnyalábolni a levegőből. A nyelvvel találkozva a kicsi buborékok folyadékká alakulnak.

Laurent Fresnet, a Maison Mumm pincemestere elárulta, hogy bár az alapanyagok ugyanazok, mint a földi pezsgő esetében, az érlelési folyamatot meg kellett változtatni annak érdekében, hogy a jellegzetes ízek az űrben is megmaradjanak, vagy akár még jobbak legyenek.

A franciáknak egyébként nem ez az első kísérlete az űrutazás és az űrkutatás luxusszintjének emelésére: nem is olyan régen bordeaux-i borokat és szőlővesszőket küldtek fel a Nemzetközi Űrállomásra, hogy megvizsgálják, hogyan képesek növekedni a növények a súlytalanság állapotában, illetve megváltozik-e a bor íze ilyen körülmények között. Az űrt megjárt egyik palack bort később el is árverezték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31