Nagy a baj: kártevők tömegei pusztítanak a magyar gyümölcsösökben

Nagy a baj: kártevők tömegei pusztítanak a magyar gyümölcsösökben

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszak időjárását a több alkalommal és kiszámíthatatlanul átvonuló időjárási frontok alakították. A csapadék mennyisége helyenként meghaladta a kéthavi mennyiséget, felhőszakadást, jégesőt okozva. A talajok nedvességtartalma jelenleg kedvező állapotú, de a sok csapadék miatt a kórokozók nehézségeket okoznak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az almamoly folyamatos rajzása még mindig tart, de a lisztharmat és a varasodás veszélyessége a megnövekedett páratartalom és nedvességborítás miatt felértékelődött - írja a magyarnovenyorvos.hu. A lisztharmat az intenzíven növekvő hajtásokra veszélyes, a varasodás pedig a leveleken és a termésen idéz elő újabb tüneteket. Az almafa vértetű terjedése a védtelen fákon töretlen, a növény minden részén jelentkeznek friss fertőzések.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A csonthéjas gyümölcsű fákon most szünetel a szilvamoly repülése, kissé alábbhagyott a keleti gyümölcsmoly rajzása, de így jelentős az őszibarack hajtásvégek és gyümölcsök aránya, sőt a birs termése is veszélyeztetett, tehát a rovarölő szeres kezeléseket nem szabad abbahagyni. Az esőzések nyomán megnőtt a levélkárosító gombabetegségek terjedésének veszélye, így a sztigminás levél- és termésfoltosságé, a blumeriellás levélfoltosságé, de szilvafákon jelentős a vörösfoltosság is. A korai levélhullás megelőzése érdekében a termés leszüretelése után is folytatni a lombvédelmet.

A szőlő ültetvényekben a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkerothadás fertőzés egyaránt jelentős. A sok eső miatt gyakori a bogyók felrepedése, emiatt a szürkerothadás könnyedén megbetegíti a fürtöket. A peronoszpóra elsősorban a hajtásvégeken és a hónaljhajtásokon fertőz. A rovarkártevők közül most a tarka- és a nyerges szőlőmoly nem rajzik, viszont egyre több levéltünetet okoz a kígyóaknás szőlőmoly, ami csökkenti az asszimiláló levélfelületet. A déli termőtájakon fokozódó az amerikai lepkekabóca bevándorlása az ültetvényekbe, akárcsak az inváziós poloskafajoké, bár ezek más kultúrákban is nagy tömegben szívogatnak a hajtásokon és a terméseken egyaránt.

Elhanyagolt gyümölcsösökben és útmenti fákon helyenként sok az amerikai fehér medvelepke hernyók készítette hernyófészek. Ezt most a kártevő 2. nemzedéke okozza, hatékonyan a hernyófészkek felszámolásával védekezhetünk.

A védekezések ellenére még most is igen erős a nyugati dióburok fúrólégy jelenléte. A kezelt gyümölcsösökben is heti fogás 250-300 darab, tehát nem szabad abbahagyni a védelmet, de a baktériumos- és gnomóniás levél- és termésfertőzés is terjedőben van a bőséges csapadék nyomán.

A gyapottok-bagolylepke hernyók nemcsak a szántóföldi kultúrákban, hanem a paradicsomban, paprikában, zöldbabban okoznak gondot a termés megrágásával. A hernyók fejlettsége eltérő, így kártételükre még sokáig számítani lehet, ami a folyamatos szüret miatt nehézségeket okoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?