Ez hátborzongató: rejtélyes kínai vetőmagcsomagok tartják lázban a világot

Ez hátborzongató: rejtélyes kínai vetőmagcsomagok tartják lázban a világot

agrarszektor.hu
Július végén valami egészen érthetetlen, és némileg bizarr dolog vette kezdetét az Amerikai Egyesült Államokban, amikor több ember váratlanul csomagot kapott, feltehetőleg Kínából. A csomagok felcímkézetlen és beazonosítatlan vetőmagokat tartalmaztak, így a hatóságoknak 50 államban kellett figyelmeztetést kiadniuk amiatt, nehogy bárki is megpróbálja elültetni őket. A rejtélyes vetőmagküldemények mostanra Ausztráliát is elérték, de még mindig nem tudja, ki küldi őket és miért.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Július végén indult a kálvária a kínai vetőmagokkal, miután 50 amerikai államban is figyelmeztetést kellett kiadni amiatt, hogy ismeretlenek vetőmagokat postáztak több ember címére. A borítékok szerint a küldemények Kínából érkeztek, a címzettek azonban azt állították, hogy nem rendeltek Kínából semmit, nemhogy vetőmagokat, és fogalmuk sincs, miért pont ők kapták a csomagokat, olvasható az Index oldalán. Az összeesküvés-elméletek rajongói azonnal megalkották a saját magyarázatukat, és azóta is újabb verziók születnek. A vetőmagcsomagok azonban mostanra már Ausztráliában is megjelentek, és még mindig nem lehet tudni, hogy ki küldi őket és hogy miért. Sokaknak az sem egyértelmű, hogy milyen növény fejlődik ki a magokból.

Veszélyesek lehetnek?

Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) a kéretlen csomagokról egyelőre csak annyit sikerült kiderítenie, hogy azokat Kínában adták fel. Nemcsak látszólag véletlenül kiválasztott amerikai állampolgárok, de kanadai lakosok is kaptak belőlük, sőt, azóta már Tajvanba is érkeztek küldemények. A szakemberek nem győzték hangsúlyozni, hogy az emberek legyenek úrrá a kíváncsiságukon, és ne ültessék el a magokat, mivel lehet, hogy ezzel jó időre tönkreteszik a termőtalajt, invazív fajok és kártevők jelenhetnek meg, növényeket veszélyeztető betegségeket hordozhatnak magukban, és mezőgazdasági válság lehet a vége. Ettől persze vérszemet kaptak az összeesküvés-elméletek gyártói, akik vadabbnál vadabb teóriákkal álltak elő arról, milyen ördögi terv részét is képezik ezek a csomagok. Ezek az "itt is megvetettük a lábunkat" szimbolikus területfoglalásától kezdve egészen odáig tartanak, hogy a kínaiak gyilkos növényeket akarnak rászabadítani Amerikára.

A legtöbben "megajándékozott" betartotta a szakértők kérését, azonban voltak olyanok is, aki külön kis magaságyásban vagy balkonládában elültették a magokat. A Sun cikkében például egy arkansas-i férfi mesélt arról, hogy a magokból egy titokzatos, sárga virágú növény nőtt ki, aztán pedig egy megmagyarázhatatlan külsejű fehér gyümölcs - holott annyi történt, hogy a tökmagnak kinéző magokból szépen lassan tökpalánta, majd tök fejlődött. Az amerikai hatóságok eddig 14 különböző magtípust azonosítottak, amik között gyomnövények, dísznövények, gyümölcsök és zöldségek is szerepeltek. Ezek szerint a kínaiak hibiszkuszt, zsályát, levendulát, mentát, hajnalkát, rózsát, káposztát és mustárt küldtek legnagyobb számban az Egyesült Államokba, de még nem azonosítottak minden egyes vetőmagot, ami az elmúlt hónapokban kéretlenül az országba érkezett.

Most, hogy Ausztráliában is megjelentek a titokzatos küldemények, az ottani hatóságok is megnézték, hogy milyen magokról is van szó. Az országba nemcsak Kínából, de Tajvanról és Malajziából is érkezett mustármag, káposzta vagy leander, ezért egy ideje nemcsak röntgent, de erre képzett kutyákat is bevetnek, hogy kiszűrjék a gyanús magokat. Az ausztrál hatóságok sem állítják, hogy a magok egészen biztosan katasztrofális hatást gyakorolnának a termőföldre, és azt sem, hogy emberekre veszélyes kórságokat terjesztenének a kifejlett gyümölcsök és zöldségek, de azért óvatosságra intenek, és azt kérik a lakosságtól, hogy aki kapott ilyen magokat, inkább zárja vissza a csomagot, és mosson alaposan kezet - az mostanában úgy is különösen ajánlott.

Magyarországon egyelőre még nem jelentették, hogy tömegesen érkeznének Kínából kéretlen vetőmagok, de azért az Index egy korábbi cikkében megkérdezte a Nemzet Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) is a jelenségről. A Nébih arra figyelmeztetett, hogy nem jó ötlet kínai magokkal kísérletezni, mert a külföldi vetőmagok esetében a fajtaazonosságon túl az ismeretlen károsítók behurcolása is jelentős kockázatot jelent, mivel ezek akár a honos növényeinkre is ártalmasak lehetnek.

De akkor mi értelme ennek az egésznek?

A rejtélyes magküldözgetés valószínűleg egy átverés része. Nem ritka, hogy valakihez olyan csomag érkezik, amit nem rendelt, és a feladó sem ismert, vagy csak annyit tudni, hogy az Amazontól küldte valamilyen eladó, de hogy ki, azt nem. Az ilyen átveréstípus angol neve az, hogy “brushing scam" és az Egyesült Államokban egyáltalán nem ritka az előfordulása. A lényege, hogy az eladók kéretlen csomagokat küldenek véletlenszerű címekre, majd hamis értékelésekben éltetik a saját boltjukat. A legtöbb webáruház, mint például az Amazon is, nagyon igyekszik figyelni arra, hogy az értékelések mögött legyen valós teljesítés.

De a nem túl tisztességes kereskedők így is megtalálják a kiskapukat. Leadják a rendelést az amerikai vagy ausztrál címzettek nevében, és a rendszer ezt úgy veszi, mintha tényleg történt volna rendelés. Általában pénzmozgás is történik, hiszen mivel saját maguktól rendelnek, a pénz is visszakerül hozzájuk. Aztán mint egy jó kereskedő, fel is adják a csomagot. Azt persze nem nézi a rendszer, hogy abban aranykarkötő, okostelefon vagy vetőmag van-e, a csomag az csomag. Azért jó választás a mag, mert olcsó, kicsi a súlya, de mégis valami, vagyis a vámon sem küldik vissza azonnal. Ennyi erővel küldhetnének akár egy adag hajgumit is a gyanútlan címzetteknek - persze lehet, hogy küldenek is, csak az nem kelt ekkora feltűnést. Általában egyébként pingponglabdát, illetve mostanában maszkot szoktak küldeni, mert ezek könnyűek, tehát olcsó a szállításuk. A szakértők szerint a vetőmagok azért kaphattak ennyire nagy nyilvánosságot, mert érthető módon sokan bepánikoltak, és értesítették a hatóságokat, mert nem tudták eldönteni, hogy tényleg bazsalikommagot kaptak-e postán a kínaiaktól, vagy valami titokzatos biológiai fegyvert, ami már akkor is veszélyes, ha csak ránéz az ember.

A rejtélyes vetőmagok (Fotó: U.S. Department of Agriculture / flickr)

Veszélyben vannak a személyes adataink

Amint a gyanútlan vásárlók megkapják a megrendelést, a csalók hamis értékeléseket írnak a nevükben, a webáruház rendszere pedig úgy veszi, hogy minden a legnagyobb rendben történt. De a valóságban nem is az a legnagyobb baj, hogy negatív értékelések kerülnek fel egy webáruházba. Ez is bosszantó ugyan, amikor az ember azt látja, hogy egy két hete regisztrált eladónak máris több ezer pozitív visszajelzése van, vagy soha nem hallott márkákról lelkendezik több ezer ember, és alig van valaki, aki elégedetlen lenne. Az igazi baj azonban ott van, hogy létező nevek és hozzájuk tartozó valós címek kerülnek idegenek kezébe. Valószínűleg ezzel együtt a telefonszámuk is megvan, ugyanis ilyen adatok csak valamilyen korábbi rendelés miatt szivároghattak ki, és nem a telefonkönyvből nézték ki az adatokat a csalók. Ha pedig egyszer ezek az érzékeny adatok kiszivárogtak, akkor minden bizonnyal nem egy, hanem több csaló céghez is eljutottak, akik közül nem mindegyiknek a kamuértékelések gyártása tartozik a fő profiljába.

A legtöbb, amit tehet ilyenkor az ember, hogy értesíti a webáruházat. Már ha egyáltalán annyit ki lehet deríteni, hogy például az amazonos értékeléseket szerették volna így felpörgetni az adott csomag küldői. Az áruháznál majd intézik a továbbiakban az ügyet, de azon nem fognak tudni segíteni, hogy a név és a lakcím ismeretlenekhez került. Érdemes megváltoztatni a jelszavakat is, hiszen lehet, hogy az adatokkal ezek is kiszivárogtak; és nem árt átnézni a számlakivonatokat is, hátha azon is felbukkan néhány olyan vásárlás, amiből kiderül, hogy illetéktelenek hozzáfértek a számlaadatokhoz is.

Az átverés mindenesetre logikusabb magyarázatnak tűnik a rejtélyes vetőmagokra, mint hogy megjelent az agroterrorizmus, és a támadük gyanútlan hobbikertészekkel végeztetik el a piszkos munkát. Ugyanakkor a kínai kormány biológiai fegyverként küldött vetőmagjainak elmélete már a politikát is elérte. James Comer, Kentucky állam republikánus kormányzója például levélben sürgette a hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra, ha a kínai kormány szeretné így tönkretenni az amerikai mezőgazdaságot. A szakemberek sem tartják valószínűnek a bioterrorista verziót, de továbbra is hangsúlyozzák, hogy valóban komoly károkat okozhat, ha kórokozók, baktériumok vagy gombák érkeznek a magokkal, és azokat valaki elülteti - akkor is, ha az ismeretlen feladó célja csak az értékelések felpörgetése volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?