Magyarországon nem kell aggódni az amerikai betegség miatt

Magyarországon nem kell aggódni az amerikai betegség miatt

Valószínűtlen, hogy Európában is felbukkan a madárinfluenza a tejelő szarvasmarha-állományokban, az amerikai esetekben kimutatott törzsek ugyanis nincsenek jelen nálunk – közölte a Nébih az Agrárszektorral. A Hivatal ugyanakkor fontosnak tartja az általános állategészségügyi szabályok szigorú betartását, amely egyéb betegségek megelőzése mellett a madárinfluenza megjelenését is megakadályozhatja.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Világszerte egyre nagyobb problémát okoz az állattenyésztőknek a madárinfluenza, amely miatt Magyarországon is több esetben kellett baromfiállományokat felszámolni. Újabban pedig olyan hírek is érkeztek a tengerentúlról, hogy a vírus – eddig valószínűtlennek tartott módon – kérődzőkben is megbetegedéseket okozhat.

Emberre is átterjedt és megjelent a tejben is

Az amerikai hatóságok ráadásul április elején közölték, hogy egy texasi tejgazdaságban dolgozó személy lábadozik a madárinfluenzából, miután szarvasmarhákkal érintkezett. A texasi az első olyan eset, amikor a madárinfluenza egy tehénről került át egy emberre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelenleg egyre több amerikai államban több tehénállomány bizonyult érintettnek, ami a vírus emlősökre való átterjedésének újabb lépését mutatja.

Európában nincs miért aggódni

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Agrárszektor kérdésére ugyanakkor közölte:

Az eddigi szabályokat kell betartani

A hatóság hozzátette: szarvasmarha telepeken nincs szükség célzottan a madárinfluenzához kapcsolódó, megelőző intézkedésekre. Ilyen telepeken egyéb, az európai szarvasmarhákban jelen lévő kórokozók elleni járványügyi védelem viszont kiemelten fontos. A járványvédelmi előírások következetes betartása általánosan csökkenti a kórokozók bejutásának és terjedésének esélyét, ez a madárinfluenza vírusára vonatkozóan is igaz.

A szárnyasok vakcinája nem alkalmazható

Felmerülhet a védekezésben az oltás szerepe is, azonban a Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg forgalomban lévő madárinfluenza elleni vakcinákat csak baromfikra törzskönyvezték, emlősállatokban nem használhatóak.

Franciaországban már a kacsaállományok esetében zajlik egy nagyszabású oltási program, amelynek eddigi tapasztalatai alapján a vakcinázás nagy valószínűséggel csökkenti a nagyobb járványok kialakulásának esélyét, azonban vakcinázott állományokban is előfordult fertőzés – tette hozzá a Nébih.

Különleges teendő nincs Európában

A Hivatal közölte azt is: mivel jelenleg elhanyagolható a betegség megjelenésének kockázata a szarvasmarha telepeken, ezért célzottan ezzel a vírussal kapcsolatban nincs teendőjük az állattartóknak. Mint fogalmaztak:

Azonban ahogy korábban is említettük: a szarvasmarhatartó telepeken szigorú járványvédelmi előírásokat szükséges betartani annak érdekében, hogy megakadályozzák az egyéb korokozók bejutását a gazdaságba.

Egyelőre nem lát ezügyben európai problémát Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács elnöke sem. Mint az Agrárszektornak elmondta:

A texasi eset kapcsán fontos megjegyezni, hogy egy rendkívül elszigetelt eseményről van szó, melynek pontos részleteit nem is ismerjük. Amennyiben Európában elfordult volna hasonló eset, akkor a szakma, az európai intézményrendszer, illetve az ellenőrző hatóságok azonnal tudomást szereztek volna róla.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?