Milliós bírságot kaphat az a termelő, aki ezt elfelejti: óriási ellenőrzésbe kezdett a Nébih

Milliós bírságot kaphat az a termelő, aki ezt elfelejti: óriási ellenőrzésbe kezdett a Nébih

agrarszektor.hu
2020 szeptemberétől folyamatosan ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a termesztett biomasszára vonatkozóan kiállított igazolásokat. A célirányos vizsgálatok során - a Magyar Államkincstár által szolgáltatott adatokat alapul véve - a biomassza igazolások adattartalmának megfelelőségét és valóságtartalmát egyaránt vizsgálják a hivatal szakemberei.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fenntartható bioüzemanyag-termelési értéklánc tagjai közül a biomassza-termelők azok, akiknél a bioüzemanyagok alapanyagai a legnagyobb mennyiségben felhalmozódnak - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Maga a biomassza keletkezhet az adott gazdasági szereplő tevékenysége során (ún. nem termesztett biomassza, például használt sütőolaj), vagy pedig kifejezett céllal termesztik azt (ún. termesztett biomassza, például nagy cukor- és keményítőtartalmú növények, olajnövények).

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az uniós és hazai szabályozás alapján a bioüzemanyag-alapanyagok hatósági nyomon követhetősége rendkívül hangsúlyos, ennek megfelelően a Nébih is kiemelten vizsgálja a későbbiekben feldolgozásra kerülő alapanyagokra - jelen esetben a termesztett biomasszatételekre - kiadott termelői nyilatkozatok megfelelőségét. A vizsgálat során egyrészt azt kontrollálják a szakemberek, hogy a termelők az igazolásaikon a kötelezően megadandó, minimális adattartalmat szerepeltették-e, másrészt a helyesen kitöltött dokumentumok esetében automatikusan ellenőrzik az adatok valóságtartalmát is.

A Nébih munkatársai a jelenleg is folyamatban lévő ellenőrzések során ez idáig több mint ezer termelő, összesen 1220 biomassza igazolását vizsgálták meg. A szakemberek 539 igazolás (44,18%) esetében állapítottak meg olyan adathiányt, amely nélkül az adott tétel hatósági nyomon követése nem biztosítható. A továbbiakban a fennmaradó 681 darab, formailag megfelelő dokumentumból eddig 200 valóságtartalmát ellenőrizték, melynek során összesen 42 igazolásnál (3,44%) tapasztaltak jogsértést.

A Nébih az adathiányos igazolások kiállítóit figyelmeztetésben részesítette, valamint levélben tájékoztatta a helyes kitöltési gyakorlatról. Egyes esetekben pedig szúrópróbaszerűen, a hiányzó adatok bekérését követően azok valóságtartalmát ugyancsak ellenőrzi. A jogsértő igazolás-kiállításban érintett 30 biomassza-termelővel szemben hivatalból indult eljárás.

Tekintettel arra, hogy az eddig ellenőrzött igazolások mintegy felénél (47,62%) tapasztaltak hibát a szakemberek, a Nébih ezúton is szeretné felhívni a biomassza-termelők figyelmét a tájékoztatójukra. A részletes, tematikus útmutató hatékony segítséget nyújt a jövőbeni jogsértések elkerüléséhez. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy azon biomassza-termelő, aki nyomonkövethetőségi kötelezettségének nem tesz eleget, illetve valótlan adattartalmú biomassza igazolást állít ki, százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírsággal sújtható.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?