Brutális körülmények a Baranya megyei vágóhídon: békatetemeket is talált a Nébih (videó)

agrarszektor.hu
Erősen kifogásolható élelmiszer-higiéniai körülményekkel, valamint súlyos nyomon követési hiányosságokkal szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Baranya megyei élelmiszer-előállító létesítmény ellenőrzésekor, áprilisban. A szakemberek olyan súlyos higiéniai hiányosságokat állapítottak meg, amelyek miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését. Ezen túlmenően, a feltárt nyomon követési hiányosságokra, illetve lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejükre való tekintettel 28,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Súlyosan megsértette a hatályos jogszabályi előírásokat az a Baranya megyei élelmiszer-előállító létesítmény, ahol áprilisban folytattak élelmiszer-higiéniai ellenőrzést és nyomon követési vizsgálatot a Nébih szakemberei - írja a hatóság. Az ellenőrök az üzem egész területén a padozat, a fal, a mennyezet, valamint az eszközök, berendezések erős szennyezettségét tapasztalták, melyet az is tetézett, hogy a darabolásra használt helyiségben nem működtek az eszközfertőtlenítők. Különösen szennyezettek voltak a vágóhíd szennyes-övezeti dolgozói részére kialakított folyosók és helyiségek, ahol még mumifikálódott békatetemeket is találtak a hatóság képviselői.

A helyszíni vizsgálat 6 sertés esetében, a vágóhídi kábítást, szúrást és perzselést követően állapította meg, hogy az állatok jelöletlenek voltak (nem látható rajtuk a jelölőkalapács nyoma), tehát a leölt sertések eredete nem igazolt, továbbá származási dokumentációval sem feleltethetőek meg. A Nébih az üzem telephelyén, továbbá egy másik, kapacitás hiányában használt, ugyanakkor nem engedélyezett telephelyen - ahol az előállított termékek füstölése, valamint tárolás is történt - mindösszesen megközelítőleg 28,5 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető, lejárt fogyaszthatósági idejű, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talált.

Az ellenőrzésről az alábbi videót készítette a Nébih:

A szakemberek a részletezett okok miatt valamennyi terméket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, az élelmiszer- és takarmányláncból. Egyúttal az állati eredetű termékek esetében azok megsemmisítését is elrendelték. A Nébih a súlyos élelmiszer-higiéniai hiányosságokra való tekintettel azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. Az egység az élelmiszer-higiéniai és nyomon követési hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság újabb, kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?