Döglött rovarok és élő egér a magyar vágóhídon: ezek voltak 2019 legnagyobb agrárbotrányai

agrarszektor.hu
Az afrikai sertéspestis (ASP) éve volt az idei, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) több ellenőrzése is a vírussal kapcsolatos volt, sok helyen ugyanis nem figyeltek a megfelelő higiéniára, ami alapvető annak érdekében, hogy a betegség ne jusson be a magyar sertéstelepekre. Gyakran fogadták undorító körülmények a hatóságot, komoly bírságokat szabtak ki, és óriási mennyiségű árukat kellett kivonni a forgalomból. Összegyűjtöttük az év legnagyobb agrárbotrányait.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megállíthatatlannak tűnik a sertéspestis, és idén egyre több helyen ütötte fel a fejét Magyarországon is. Szinte minden hétre akadt egy fertőzött vaddisznó, ami sok esetben durva óvintézkedéseket vont maga után. A Nébih ellenőrzései is gyakran szóltak 2019-ben a betegségről, sokszor csaptak le állattartó telepeken, vagy épp állatvásárokon, de vágóhidakon, és élelmiszer-előállító üzemekben is jártak. Az ellenőröket gyakran fogadták undorító körülmények, a higiéniára ugyanis nagyon sok helyen a mai napig nem fordítanak elegendő figyelmet. Összegyűjtöttük az év legnagyobb agrárbotrányait. 

Idén a sertéspestis volt a középpontban

EZ IS ÉRDEKELHET

Habár ez az eset 2018 decemberében történt, de talán idesorolhatjuk ezt is, ráadásul mindenképp az egyik legdurvábbnak minősíthetjük. Egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban jelentős mennyiségű, takarmányozásra szánt kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei, amelyekből a vizsgálat időpontjában is kölyökkutyák falatoztak. A telepen nevelt sertések jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk pedig egyaránt ismeretlen. A súlyos hiányosságok miatt a Nébih azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el a telepen tartott sertésekre, a szabálysértő több százezer forintos bírságra számíthat, ugyanakkor a sertéstartó gazda elismerte, hogy a tetemeket a sertések takarmányozására szánta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most novemberben egy Tolna megyei állatvásáron tartottak helyszíni ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei, melynek során a vásárra szállított, eladásra szánt sertések állategészségügyi státuszát és kötelező kísérődokumentumait vizsgálták. Az ellenőrzött 104 állatból 100 példány jelöletlen volt, amely már önmagában is sérti a jogszabályi előírásokat. Emellett azonban egyéb hiányosságok is előfordultak. Az érintettek az állatok szállítása kapcsán sem érvényes Sertés Szállítólevelet, sem Állategészségügyi Bizonyítványt, sem Állattartói Nyilatkozatot nem tudtak bemutatni, így a jelölési hiányosságokon túl az eladók az állatok állategészségügyi állapotát sem tudták igazolni. A hatóság a jelöletlen állatokat a helyszínen megjelölte, továbbá elrendelte azok elkülönítését és forgalomba hozataluk azonnali hatályú korlátozását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Márciusban 55 illegálisan tartott sertést találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei az egyik Pest megyei állattartó telepen. A nem bejelentett telepen tartott sertések ismeretlen állategészségügyi státuszúak voltak, továbbá azokat - súlyos járványügyi kockázata miatt - tiltott módon, moslékkal etették. A Nébih értesítése alapján a területileg illetékes járási hivatal forgalmi korlátozást és csaknem 1 tonna melléktermék ártalmatlanítását rendelte el a helyszínen. 

Keményen indított az év, januárban ugyanis nagy mennyiségű rovartetemet, élő egeret és egérfészket is találtak egy Békés megyei sertés vágóhíd ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. A súlyos higiéniai hiányosságokkal működő élelmiszer-előállító egységnél az állati melléktermék égetését lejárt ideiglenes működési engedéllyel végezték. Az üzemben tapasztalt élelmiszerbiztonsági problémák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a vágóhíd működését, valamint több mint 8 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen terméket vont ki a forgalomból.

EZ IS ÉRDEKELHET

Áprilisban rövid időn belül két Békés megyei élelmiszer-előállító üzemet is felfüggesztettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. Az egymást követő márciusi ellenőrzések során a helyszíneken élelmiszerbiztonsági és higiéniai jogsértéseket egyaránt feltártak az ellenőrök. Az eljárások folyamatban vannak. A két üzem több százezer forintos, akár milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

A növényvédő szerek és a szaporítóanyagok is kaptak egy kis figyelmet 2019-ben

Nagy felháborodást keltett az is, hogy több tonna veszélyes növényvédőszer talált a hatóság, 2019 szeptemberében ugyanis ellenőrzést tartottak egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei növényvédő szereket is forgalmazó kiskereskedelmi egységben a Nébih szakemberei. Az üzlet és a raktárhelyiségek átvizsgálása során az ellenőrök 248 problémás tételt találtak, 2277 kg összmennyiségben. A termékek között egyaránt voltak. Az ellenőrzés során kiderült az is, hogy a telephelyen két olyan helyiségben is tároltak növényvédő szereket, melyek nem feleltek meg az ezen készítmények raktározásra vonatkozó előírásoknak. A Nébih azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból való kivonását és megtiltotta azok újbóli forgalomba hozatalát. A céggel szemben a hatósági eljárás folyamatban van. Az ügyben akár több millió Ft-os növényvédelmi bírság is várható.

Novemberben előzetes bejelentés alapján értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egyes piacokon és vásárokon zajló illegális szőlő- és gyümölcsszaporítóanyag-értékesítésről. A hatóság a jelzések alapján 2019. november 17-én két helyszínen tartott ellenőrzést. A szakemberek a kecskeméti használtcikk piacon egy árust szólítottak fel engedély nélkül folytatott tevékenységének azonnali felfüggesztésére, míg a dunaföldvári országos állat- és kirakodóvásáron 7 esetben intézkedtek. A vizsgálatok során több mint 1000 darab oltvány és facsemete illegális forgalmazását tiltották meg a Nébih ellenőrei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?