Zsinórban harmadik éve veszteséges Csányi Sándor mohácsi vágóhídja

Zsinórban harmadik éve veszteséges Csányi Sándor mohácsi vágóhídja

agrarszektor.hu
2017-es megnyitása óta, vagyis idén már a harmadik éve veszteséges Csányi Sándor mohácsi vágóhídja, az MCS Vágóhíd Zrt. A vágóhíd tavaly 5 milliárd forint mínuszt hozott az üzletembernek, ami döntően a Kínában óriási pusztítást okozó afrikai sertéspestisnek (ASP) köszönhető, amely rendkívüli piaci helyzetet teremtett nem csak az Európai Unióban, de az egész világon. Az sem segített, hogy Magyarországon is megjelent a sertéspestis, így nem szállíthatunk Kínába, aminek a hazai vágóhidak egyértelmű vesztesei lettek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 23,5 milliárdos költséggel megépült sertésvágóhíd több mint 10 milliárd forint veszteséget termelt 2017-es elindítása óta - írja a 24.hu. Tavaly csaknem 5 milliárd forint mínuszt hozott össze, kicsivel többet, mint 2018-ban. A kötelezettségei csaknem ugyanennyivel, 34 milliárd forintra nőttek. A cudar eredmény a saját tőkét is felemésztette, az év végén mínusz 3,3 milliárd forint szerepelt a könyvekben. Azóta megemelték az alaptőkét, a cégpapírok szerint 2,5 milliárdról 3,3 milliárdra.

Azzal együtt jött ki tavaly az 5 milliárdos mínusz, hogy a cég bevételei jelentősen, durván 15 milliárddal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, több mint 63 milliárd forint forgalmat könyvelt el. A belföldi forgalom ebből 38 milliárdot tett ki, 3 milliárddal többet, mint 2018-ban, az export viszont megduplázódott, csaknem 25 milliárdra nőtt. Ez jelentős növekedés, és jobb az üzleti tervben belőtt 55 milliárd forintnál is, mégsem sikerült elérni a célt, a nulla körüli eredményt. A mohácsi vágóhíd az adatok alapján félgőzzel termelt.

Közel 900 ezer normál sertést és 50 ezer kocát vágott 2019-ben, ami gyakorlatilag az egy műszak alatti kapacitás teljes kihasználását jelenti - mondta Éder Tamás, az igazgatóság tagja, egyben Magyarország legnagyobb élelmiszer-gazdasági holdingja, a Bonafarm-csoport igazgatója, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A szakember szerint a veszteség oka az a rendkívüli piaci helyzet, amely az egész szektort sújtotta 2019-ben, és aminek a magyarországi vágóhidak egyértelmű vesztesei voltak. A Kínában hatalmas pusztítást okozó afrikai sertéspestis nyomán kialakult sertéshúshiány miatt a kínai fogyasztók ellátását az import jelentős növelésével tudták megoldani. Ennek egyik meghatározó forrása az Európai Unió volt, ezt jól mutatja, hogy egy év alatt 80 százalékkal nőtt az unió sertéshúsexportja Kínába. Azon, elsősorban nyugat- és dél-európai országok, amelyek exportálhatnak Kínába sertéshúst, nagymértékben növelték értékesítésüket. Ennek eredményeként az élősertés ára az EU-ban 40 százalék körüli mértékben nőtt. Mivel a magyarországi élősertésár a nagyobb vágóhidak szerződéseiben az uniós árhoz (azon belül is a német jegyzéshez) kötött, így a magyarországi sertésár is követte az uniós árnövekedést, és mivel a forint gyengült, volt olyan időszak, amikor közel 50 százalékkal kellett a hazai vágóhidaknak többet fizetniük az élőállatért, mint 2019 elején.

Mivel Magyarországon a vaddisznó állomány fertőzött a sertéspestissel, mi nem szállíthatunk Kínába, így a magyarországi vágóhidak - köztük a mohácsi - számára a költségnövekedés megjelent a piacon, de az értékesítési árak emelését a kereskedelmi partnerek sokáig akadályozták

- tekintett vissza Éder Tamás.

Az élősertés 50 százalékos drágulásához képest a sertéshús fogyasztói árának növekedése "mindössze" 30 százalék körüli volt, és ez a növekedés is elsősorban az év utolsó időszakában zajlott le. A vágóhidak ráadásul tavaly a bérek és az energiaköltségek jelentős, 10 százalékot meghaladó mértékű növekedésével is szembesültek. Így a magyarországi vágóhidak hónapokon keresztül veszteséggel tudták csak értékesíteni az előállított húst.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58