Vigyázat! Csúnyán pórul járhatnak a figyelmetlen magyarok vetőmagvásárláskor

Vigyázat! Csúnyán pórul járhatnak a figyelmetlen magyarok vetőmagvásárláskor

agrarszektor.hu
Csírázóképességi problémákat tárt fel a vetőmag-kiszerelőknél a tavaszi virág vetőmag-utóvizsgálat. A magok 88%-a megfelelt a jogszabályban minimálisan meghatározott értékeknek, hat tételnek azonban alacsonyabb volt a csírázóképessége. A nem megfelelő minőségű virágmagokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az üzletekből visszahívja és megsemmisítteti.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nébih szaporítóanyag felügyelő szakemberei több éve rendszeresen ellenőrzik a tavasszal forgalomba kerülő virág-vetőmagvak minőségét - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A vetőmagvak legfontosabb értékmérője a csírázóképesség, amely fajspecifikus tulajdonság, és értéke a betakarítás évében a legmagasabb. A vetőmag csomagolásán feltüntetett adatok közül is a minősítés éve az egyik legfontosabb, mert az nagy mértékben befolyásolja a mag használati értékét.

Idén a szakemberek rendhagyó módon nem a kistasakos vetőmagvakat vizsgálták, hanem a kicsomagolás előtt álló, zsákos tételeket. A hatóság öt hazai kiszerelőnél 39 különböző, főleg egynyári virágfajból összesen 48 tétel vetőmag csírázóképességét vizsgálta. A szakemberek a Nébih akkreditált laboratóriumában célzottan széles fajspektrummal végezték a vizsgálatot, hogy minél általánosabb képet kapjanak a hazai virágmag forgalmazás helyzetéről. A minták között fátyolvirág, kokárdavirág, porcsinrózsa, és árvácska magja is szerepelt. A vizsgálat megállapította, hogy a tételek 88%-a megfelelt a jogszabályban meghatározott minimális csírázóképességi értéknek, több esetben jóval magasabbak is voltak az eredmények az elvártnál. Hat tételnek azonban nem volt megfelelő a csírázóképessége. A kifogásolt tételek a kiszerelők között egyenletesen oszlottak el, és a díszdohány, a kerti viola, az egynyári szarkaláb, a bíboros ördögszem, a borzaskata és az őszirózsa fajok vetőmagvai közül kerültek ki. A hibás vetőmagok esetében a folyamatban lévő eljárás során százezres nagyságrendű bírság kiszabása várható. A Nébih emellett kötelezi az érintett kiszerelőket a nem megfelelő vetőmag-tételek teljes mennyiségének forgalomból való kivonására és megsemmisítésére.

Kiket vizsgált a Nébih?

Érdekesség, hogy az öt ellenőrzött üzem profilja nagyon eltérő. Három tipikusan vetőmag csomagolásra szakosodott üzem, amely a gazdaboltokat és áruházláncokat látja el kistasakos hobbi virág-vetőmaggal. Ezek a kiskerti felhasználásra szánt vetőmagok jellemzően holland, német származásúak, de egy-egy román, illetve lengyel tétel is volt közöttük. A vizsgálat másik két kiválasztottja hazai virág-vetőmag termesztő, akiknek kiszerelt vetőmagvait a boltokban nem lehet megvásárolni, azokat kizárólag közvetlenül ők értékesítik. Ez utóbbiak egyike úgynevezett "kézműves virág-vetőmagokat" árul, különleges fajokat, igényes, egyedi csomagolásban. Az ajándékként is közkedvelt magvak vásárokban, kiállításokon vagy az interneten találnak gazdára. Az ötödik üzem kizárólag a néhai Dr. Kovács Zoltán kutató, virágnemesítő nagy értékű, hazai nemesítésű virágfajtáinak vetőmagvait termeszti és értékesíti. Dr. Kovács Zoltán professzor nemzetközi hírnevet szerzett az általa nemesített, a szélsőséges, száraz klimatikus viszonyokat tűrő, nagy díszítőértékű egynyári virágfajtáival, amelyek nagyon jól helytállnak a közterületi kiültetésekben. A hazai települések kertészetei részéről igen nagy a kereslet az általa nemesített egynyári dísznövény-fajták vetőmagvai és az ezekből nevelt palánták iránt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?