Itt a bejelentés: komoly segítséget kapnak a magyar kukoricatermelők

Itt a bejelentés: komoly segítséget kapnak a magyar kukoricatermelők

agrarszektor.hu
Hazánk kukoricatermesztése évszázados múltra tekint vissza, napjainkra az Európai Unió meghatározó exportőr országává váltunk. Versenyképességünk megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy a termelők a megfelelő támogatás mellett innovatív megoldásokkal és naprakész tudással rendelkezzenek - hangzott el a Kukorica Kör Egyesült megalakulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A most megalakult Kukorica Kör egy olyan szervezet, mely az alapító tagok részvételével a hazai kukoricatermelő gazdák érdekeinek képviseletét, szakmai programok szervezését, illetve szakmai tudásuk bővítését tűzte ki célul.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Magyarország éghajlati adottságai és földrajzi elhelyezkedése következtében kiválóan alkalmas kukoricatermesztésre. A 70-es évekre a jelentős technikai fejlesztéseknek hála, valamint a kimagasló hazai kutatás-fejlesztés tudásbázisára alapozva hazánk az európai kukoricatermesztés éllovasai közé küzdötte fel magát. Messziföldről jártak hozzánk az iparszerűen és ezzel együtt nyereségesen is kiváló minőségű tengeri termesztését tanulni. Magyarország azóta is jelentős kukoricatermelő, az egyik legnagyobb exportőr az Európai Unióban.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A hazai feldolgozás szerkezete megváltozott az elmúlt évtizedekben: a korábban inkább az állattartás takarmányozása céljából termesztett növényt manapság már főleg az ipar dolgozza fel az ország határain belül, és így hozzáadott értékkel kerülhet a piacokra. A megtermelt felesleg pedig a környező országokban kerül értékesítésre. Az igény a hazai kukorica iránt tehát nőtt, ezzel a növekedéssel azonban nem járt együtt a termésnövekedés, legalábbis nem a megfelelő ütemben. A világban viszont hatalmas változások mentek végbe, egyre több országban termelnek jól és versenyképesen kukoricát, így a magyar gazdáknak már a franciák mellett az ukrán, brazil és akár amerikai termelők is versenytársaivá váltak. A klímaváltozás sem könnyíti meg a gazdálkodók életét, kiszámíthatatlanabbá teszi a mezőgazdasági termelést, a szélsőségesebb időjárás megnehezíti és labilissá teszi a kukoricatermesztés nyereségességét, ezáltal a hosszú távú, potenciális és versenyképes fejlődést.

Forrás: Kukorica Kör Egyesület

Ami azonban biztos, az az egyre növekvő verseny; minőségben, árban és mennyiségben egyaránt. A magyar gazdáknak arra kell felkészülniük, hogy a nagy kukoricatermelő országok egyre több terményt fognak piacra dobni, ezzel pedig kiszoríthatják a magyar tengerit a két évtizede megszerzett piacairól.

Kizsigerelni a növényt és a talajt nem lehet, egységében, integráltan kellene az egész növénytermesztést nézni, a növényvédelemtől a talajhasználaton át, egészen a fenntarthatóságig, és így növelni a termésátlagot. Vannak azok a gazdálkodók, akik tömegtermést akarnak előállítani, ám ez sokszor a minőség rovására megy, és vannak azok, akik maximálisan figyelnek a növényvédelemre és a talaj egészségének fenntartására. Ez az olló kezd egyre jobban szétnyílni, és azt gondolom, hosszú távon azokat a gazdákat igazolja az élet, akik jobban odafigyelnek és egységében kezelik a növényt. Hazánkban egyértelműen megéri kukoricát termelni, viszont nem mindegy, hogy milyen körülmények között történik mindez, ebben tud a Kukorica Kör Egyesület segíteni

 - tájékoztatta az Agrárszektor Dr. Körösi Katalintól, a Kukorica Kör Egyesület ügyvezetőjétől. 

A Kukorica Kör Egyesület

Az egyesület alapítótagjai olyan szakemberek, akik naprakész tudásukkal értékes és innovatív információkkal, szakismerettel rendelkeznek, amelyet az egyesület által elérhetővé tesznek a gazdák számára is. Az egyesület a hazai döntéshozók felé a gazdálkodók érdekeit képviseli, és karöltve dolgozik a termelők versenyképességének megőrzésén. Céljuk egy olyan közösség megteremtése, akik hosszútávon gondolkodnak, és eredményesek akarnak lenni az általuk választott hivatásban.

A Kukorica Kör Egyesület alapító tagjai
  • AgriDron Kft.
  • AGRO.bio Hungary Kft.
  • Bugaci Aranykalász Zrt.
  • Erste Bank Zrt.
  • Glia Kutatás-Fejlesztési Innovációs Kft.
  • Groupama Biztosító Zrt.
  • HUMINISZ Kft.
  • Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
  • OTP Bank Nyrt.
Forrás: Kukorica Kör Egyesület

A Kukorica Kör tagjai egyetértenek abban, hogy a folyamatos tanulással, az ezáltal létrejövő fejlődéssel és az elérhető legjobb technológiák használatával a magyar gazdák hosszútávon képesek lesznek versenyképesen termelni és alapanyagot szolgáltatni a magyar és külföldi feldolgozók, állattartók számára egyaránt. A 21. század elején elérhető technológia - legyen szó gépről, eszközről, vállalatirányítási szoftverről vagy akár növénynemesítési alapanyagról - alkalmas arra, hogy a termelést kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé, a termést pedig ellenállóbbá, jobb minőségűvé tegye. A fenntartható, környezettudatos termelés megvalósításával a gazdák versenyképesebben lépnek ki a piacra, stabilabban és erősebben tudják tervezni a jövőt.

A Kukorica Kör alapító tagjainak listáján is látszik, hogy jól felkészült szakemberek vannak az egyesületben, akik naprakészen tudják informálni a gazdálkodókat. Véleményem szerint ugyanis nagy nehézség a gyakorlatban, hogy nagyon jó elméleti szakembereink vannak, viszont mindig problémát jelent, hogy a tudás milyen módon kerüljön át a termelőkhöz. Úgy gondolom az egyesület kitűnő csatornát biztosíthat majd a tudás- és információátadáshoz a jövőben

 - mondta az Agrárszektornak Dr. Körösi Katalin.

Az egyesület megalakulásával egy olyan szervezet jött létre, amely a hazai termelők ismereteinek bővítését, a hazai és nemzetközi gabonapiaci hírek folyamatos átadása mellett annak szakmai értelmezését továbbá szakmai megmérettetéseket is céljául tűzte ki. Az összefogással, közös célok kialakításával hatékonyabban tudják képviselni a gazdálkodók érdekeit, ezáltal kiszámítható, állandó piacot és biztonságot teremtve számukra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?