Elkezdődött az aratás Békésben: elárulták a gazdák, milyen évre számítanak idén

MTI
Elkezdődött az aratás Békés megyében, őszi árpából kiváló, őszi búzából azonban közepes-gyenge évre számítanak a gazdák - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága szerdán az MTI-t.

Békésben őszi búzából 85 ezer, őszi árpából 23 ezer, őszi káposztarepcéből 16 ezer, tritikáléból 3 ezer, rozsból 300 hektárt vetettek. Mint az aratási koordinációs bizottság ülésén elhangzott, az őszi árpával vetett területek 90%-án már befejeződött az aratás, nagyon jó (7,1 tonna/hektár) a termésátlag, de van, ahol 8-10 tonnát is betakarítottak hektáronként.

Őszi búzából a szélsőséges időjárás miatt a szokásosnál mintegy két héttel később, nemrég kezdődött meg az aratás, szerényebb, közepesnél talán jobb termésre számítanak, a termés egyelőre 5-8 tonna között mozog hektáranként. Káposztarepcéből a területek 10%-át takarították be, gyengébb, mint közepes termés várható, az átlagtermés 2,7 tonna/hektár. Tavaszi árpa 1300 hektáron terem, az aratás 30%-on történt meg, eddig 5 tonna hektáronként a termésátlag.

A felvásárlási árakról elmondták, hogy az árpáért tonnánként 54-56 ezer forintot, a repcéért 175-185 ezret fizetnek. A takarmány minőségű őszi búzáért jelenleg 58-60 ezer, az étkezési minőségűért 62-64 ezer forintot adnak tonnánként.

A bizottsági ülésen elhangzott: becslések szerint tavalyhoz képest 100-120 milliméterrel kevesebb csapadék van idén a földben, a kukoricában és a napraforgóban már kezd megjelenni az aszálykár. Raktározási problémák nincsnek Békésben.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?