Erre most nagyon oda kell figyelniük a magyar gazdáknak: a jó termés múlhat rajta

Erre most nagyon oda kell figyelniük a magyar gazdáknak: a jó termés múlhat rajta

agrarszektor.hu
Megkezdődött a gabonák betakarítása, mindenki aratási lázban ég. A talajok ápolására, ilyenkor is figyelmet kell fordítanunk, mivel a megfelelő tarlóápolás már meg tudja határozni a következő évi termést. Ilyenkor tud megpihenni a talaj, és felkészülni a következő tenyészidőszakra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha elhagyjuk a tarlóhántást, hanyagoljuk a tarlóápolást növeljük a talaj vízveszteségét, a biodiverzitás csökkenését, romlik a talaj állapota - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). De mi is az a tarlóhántás? Az az agrotechnikai művelet, amikor a talajt sekélyen (6-15 cm) meglazítjuk, majd pedig a felszint lezárjuk. Jobb a hántás minősége, ha a szalmát az aratással egymenetben zúzzuk. A megfelelő szalmazúzás, és terítés a jó tarlóápolás alapfeltétele, mivel, ha egyszerre nagy mennyiségű szármaradvány kerül a talajba, akkor a talajban lévő mikroorganizmusok lebontó képessége lassul. Azokban az években - mint idén is - amikor a hőség kevés csapadékkal párosul, kiemelt jelentősége van a talajtakarásnak, mivel ilyenkor óvja a talajt a kiszáradástól, a művelhetőség elvesztésétől, amikor pedig túl sok a csapadék, akkor az eliszaposodást és a kicserepesedést előzhetjük meg a megfelelő tarlóápolási munkálatok elvégzésével.

Növényvédelmi szempontból is kiemelt szerepe van a megfelelő tarlóápolási munkálatoknak. Az apróra zúzott szár a kártevők és kórokozók számára sem ideális, illetve lehetőséget biztosítunk a talajban lévő mikroorganizmusoknak, hogy felvegyék ellenük a versenyt a szárbontásban betöltött szerepük mellett. Emellett a gyomnövények ellen is hatékonyabban tudjuk felvenni a versenyt megfelelő tarlóápolási munkát követően. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?