Meglesz a böjtje az enyhe télnek: kártevőinvázió jöhet, ha ez így megy tovább

Meglesz a böjtje az enyhe télnek: kártevőinvázió jöhet, ha ez így megy tovább

agrarszektor.hu
Enyhe, esős idővel búcsúzott a 2020-as esztendő, és az új év is hasonlóan kezdődött. Egyelőre komolyabb lehűlés nincs a láthatáron, viszont újabb csapadék annál inkább. Az Alföldön a talaj mélyebb rétegei még tudnak nedvességet befogadni, nyugaton és északon azonban egyelőre elég lenne az égi áldásból. A mezőgazdasági kultúráknak hiányzik a tél, a hideg, a hó, az enyhe idő a kártevők és kórokozók áttelelésének kedvez.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt hét közepe borult, esős időt hozott, különösen a délnyugati országrészben hullott jelentős mennyiségű eső. A hét végére ezen a télen eddig ritkaságszámba menő hideghullám érkezett - írja a met.hu. A kevés felhő miatt vasárnap reggelre erősen lehűlt a levegő, országszerte fagyott, helyenként -10 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet. A hideg azonban nem tartott sokáig, már vasárnaptól melegedés kezdődött időjárásunkban. Tartósan a Nyugat-Európa fölötti középponttal kialakult hatalmas légörvény előoldalára kerültünk, ahol délies áramlással egymás után érkeztek, érkeznek fölénk az enyhe, nedves léghullámok. Az éjszakai fagyok megszűntek, napközben pedig nagy területen és több napon keresztül is 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A tél eddig eltelt részében alig volt néhány fagyos nap, átlagosan az elmúlt 30 nap délnyugaton 2-3, északkeleten 4-5 fokkal volt enyhébb a szokásosnál. Vasárnap az érkező csapadék kezdetben néhol még hó volt, majd esőre váltott. Az elmúlt 10 nap során többnyire 15 és 35 mm csapadék hullott az országban, de délnyugaton ennél is több, míg a Dunántúl északi részén ettől valamivel kevesebb. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege ennek ellenére az ország nagyobb részén még mindig elmarad a sokéves átlagtól. A talaj nedvességgel való feltöltődése jól halad, az időben elosztva érkező csapadéknak van ideje a mélyebb rétegekbe beszivárogni, bár az elmúlt napokban hullott nagyobb mennyiség helyenként már nem hiányzott. A talaj felszíne országszerte sáros, a felső fél méteres réteg is szinte mindenhol telített, az ennél mélyebb rétegek azonban az Alföldön, valamint a Dunántúl déli és keleti tájain még tudnak nedvességet fölvenni. Északon és nyugaton azonban a talaj teljesen telítődött és a lefolyástalan terülteken helyenként belvízfoltok is megjelentek.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az őszi vetések jó állapotban vannak, a káposztarepce jellemzően 6-8, a kalászosok pedig 1-3 leveles fenológiai fázisban telelnek. A földeken nincs hó, a december 26-án, és 30-án a kevésbé felhős országrészekről készült nagy felbontású műholdképeken az látszik, hogy az őszi vetések szépen fejlettek. A jelenlegi túlságosan enyhe idő azonban nem kedvező a mezőgazdasági kultúráknak, a kártevők és a kórokozók nem ritkulnak meg, mely nehéz növényvédelmi szezont sejtet a folytatásban.

Az előttünk álló egy hét során folytatódik a változékony, csapadékos, enyhe idő. Bár a hét végén kevesebb esőre számíthatunk, hétfőn és kedden újabb kiterjedt csapadékzóna érkezése valószínű. A csapadék mennyisége jövő csütörtökig a maival együtt többnyire 5 és 25 mm között valószínű az országban, keleten valószínű a nagyobb mennyiség. A hét végi kevesebb felhő miatt éjszakánként gyenge fagy is várható, napközben azonban sokfelé tavasziasan enyhe marad az idő. A nappali hőmérséklet majd a jövő héten csökkenhet pár fokot. Bár messze északon egyre inkább halmozódik a hideg levegő, a jelenlegi számítások szerint egyelőre nem hazánk felé keres utat magának. Az új évben a nappalok, ha még csak lassan is, de gyorsuló ütemben egyre hosszabbodnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?