Rájár a rúd a német gyümölcstermesztőkre: ezt az évet senki sem teszi zsebre

Rájár a rúd a német gyümölcstermesztőkre: ezt az évet senki sem teszi zsebre

agrarszektor.hu
A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) friss előrejelzése szerint az idei belföldi almatermés volumene 937 ezer tonna körül alakul, ami 2%-kal marad el a 2020-as évben betakarított mennyiségtől. A 2020-as német szilvatermés tavalyi 47 ezer tonnás volumene csaknem megfelelt az előző tíz év átlagának, idén azonban 27%-kal kisebb, 37 ezer tonna körüli mennyiséget valószínűsítenek a Destatis elemzői.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) friss előrejelzése szerint az idei belföldi almatermés volumene 937 ezer tonna körül alakul, ami 2%-kal marad el a 2020-as évben betakarított mennyiségtől. Németországban az almaültetvények területe valamivel kevesebb, mint 34 ezer hektár - olvasható a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A legfontosabb termesztőkörzetek Baden-Württemberg (Boden-tó környéke), Alsó-Szászország (Altes Land körzet) és Szászország, a német almatermés több mint kétharmada (72%) ebből a három régióból származik. Mind a termőterület, mind a termés tekintetében a legfontosabb tartomány Baden-Württemberg, mely a teljes országos volumen 36%-át adja.

A 2020-as német szilvatermés tavalyi 47 ezer tonnás volumene csaknem megfelelt az előző tíz év átlagának, idén azonban 27%-kal kisebb, 37 ezer tonna körüli mennyiséget valószínűsítenek a Destatis elemzői. A visszaesést a kedvezőtlen időjárási körülményekkel, elsősorban a késő tavaszi fagyokkal magyarázzák, melyek jelentősen befolyásolták a gyümölcsök kötődését. Jelenleg 4200 hektáron termesztenek szilvát az országban, a legjelentősebb körzet szintén Baden-Württemberg (1800 hektár), melyet Rajna-vidék-Pfalz követ (900 hektár), ebben a két szövetségi államban takarítják be a teljes belföldi volumen 58%-át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03