Drasztikus lépésre készülnek a lengyelek: így csökkentenék a műtrágyaárakat

Drasztikus lépésre készülnek a lengyelek: így csökkentenék a műtrágyaárakat

agrarszektor.hu
A lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, Grzegorz Puda a miniszterelnökkel és a legnagyobb belföldi műtrágyagyártókkal folyatott megbeszéléseket a kritikusság váló műtrágyaárak kormányzati visszafogása érdekében. A cél a műtrágyák árának 30% körüli csökkentése.

Lengyelországban a két legnagyobb műtrágyagyártó vállalat a Grupa Azoty (év 5 millió tonna) és az Anwil (évi 1 millió tonna, de jövőre már 1,5 millió tonnás kapacitással terveznek) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A hivatalos tájékoztatás szerint a műtrágyák árának elszabadulását a földgáz drágulása okozta, ami a gyártási költségek több mint 70%-át adja, és különösen nagy az aránya a nitrogénműtrágyák előállításában. Számos európai ország, köztük Hollandia, Franciaország, Németország és Spanyolország máris jelentősen csökkentette a gyártási volument.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdasági miniszter egyben elmondta, hogy Lengyelország nem exportál műtrágyát sem Nyugat-Európa, sem Ukrajna felé. A bejelentés a gazdák megnyugtatására szolgált, akik az előző hetekben tüntetéseket és vasútvonalak lezárását helyezték kilátásba, mivel elterjedt, hogy az egekbe szökő műtrágyaárak közepette egyes cégek külföldre szállítják a hazai gyártású alapanyagot.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?