Drasztikus lépésre készülnek a lengyelek: így csökkentenék a műtrágyaárakat

Drasztikus lépésre készülnek a lengyelek: így csökkentenék a műtrágyaárakat

agrarszektor.hu
A lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, Grzegorz Puda a miniszterelnökkel és a legnagyobb belföldi műtrágyagyártókkal folyatott megbeszéléseket a kritikusság váló műtrágyaárak kormányzati visszafogása érdekében. A cél a műtrágyák árának 30% körüli csökkentése.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Lengyelországban a két legnagyobb műtrágyagyártó vállalat a Grupa Azoty (év 5 millió tonna) és az Anwil (évi 1 millió tonna, de jövőre már 1,5 millió tonnás kapacitással terveznek) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A hivatalos tájékoztatás szerint a műtrágyák árának elszabadulását a földgáz drágulása okozta, ami a gyártási költségek több mint 70%-át adja, és különösen nagy az aránya a nitrogénműtrágyák előállításában. Számos európai ország, köztük Hollandia, Franciaország, Németország és Spanyolország máris jelentősen csökkentette a gyártási volument.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdasági miniszter egyben elmondta, hogy Lengyelország nem exportál műtrágyát sem Nyugat-Európa, sem Ukrajna felé. A bejelentés a gazdák megnyugtatására szolgált, akik az előző hetekben tüntetéseket és vasútvonalak lezárását helyezték kilátásba, mivel elterjedt, hogy az egekbe szökő műtrágyaárak közepette egyes cégek külföldre szállítják a hazai gyártású alapanyagot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?