Fertőző betegségek támadják a magyar fákat: csak így lehet védekezni ellenük

Fertőző betegségek támadják a magyar fákat: csak így lehet védekezni ellenük

agrarszektor.hu
A tankönyvek szerint 50%-os lombhullásnál már érdemes elkezdeni az őszi lemosó permetezést. A leváló levelek nyomán a levélalapnál keletkező kis ágsebek a parásodásig nyitva maradnak. Ezeken a nyílt kapukon keresztül, gombák, baktériumok fertőzhetik meg a növényeket. A fertőtlenítés szempontjából, de az idei év sajátosságai miatt is a réztartalmú gombaölőké legyen a főszerep.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Most az ágakon a kéregsebekben várja a jövő évet, mindenképpen javasolt a rezes lemosás. (Ez a gomba a lehullott levelekben is áttelel!) A réz mellett néhány kén és olajtartalmú készítmény is engedélyezett közterületen. Az adott növényfajtól és károsítóitól függően válaszhatnak ezek közül is. Indokolt lehet a szivarfák, a juharok, a hársak, a tölgyek, a díszkörték és egyéb fafajok őszi lemosása is - írja a NAK. A legjobb, ha ebben a kérdésben a növényorvosukhoz fordulnak. A növényvédős szakember válasza mellett a vállalkozói szerződés előírásai (korlátai) és az anyagi lehetőségek is beleszólnak a döntésbe. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A lisztharmatok és még számos kórokozó a lehullott levelekben vészeli át a telet. Ezért a lehullott lomb összegyűjtését és eltávolítását is el kellene végezni a következő évi induló fertőzés megakadályozása miatt. A fotón a lisztharmatos orgonaleveleken láthatják az áttelelést biztosító sárga-fekete "gombagöböket" (a kazmotéciumokat) melyekből tavasszal, közvetlenül a növényeik alól pattannak ki a fertőző spórák. A vadgesztenyék lombját, az abban báb alakban áttelelő aknázómoly, de a levélbarnulásukat okozó guignardia gomba miatt is össze kell gyűjteni és el kell szállítani. A fák alatt hagyott levélkupacok belsejében talán még védettebbek is a károsítók. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Lassan fel kell készülni a közterületeken álló dézsás, cserepes dísznövények betárolására is. Csak a pajzstetűtől, a levéltetűtől, az atkától és a gombabetegségektől mentes növényeket szabad teleltetni. Ellenkező esetben a tárolóhelyiségben tovább szaporodhatnak és átterjedhetnek azokra a növényekre is, melyek ősszel még egészségesek voltak. A levéltetvek és a pajzstetvek ellen kényelmes és környezetkímélő eljárás a Mospilannal végzett beöntözés, mely a leandereknél már bevált eljárás lett. A permetlé készítéséhez előírt töménységgel dolgozzanak. Csak a szabad ég alatt alkalmazzák, így megakadályozhatjuk az kipárolgásból eredő estleges mérgezéseket. Ennek minimális a veszélye, de biztonságból még csak ne is a közterületen, hanem pl. az intézményük elzárt udvarán végezzék el a munkát. A közepesen nedves talajoknál szívódik fel a legjobban a rovarölő. Az állatokat is tartsák távol a cserepek alatti tálban összegyűlő csurgaléktól.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az atkák szívogatásától egyöntetűen fakulnak, szürkülnek a leander levelei. Az atkák nem rovarok, őket nem pusztítja el a Mospilanos belocsolás. Ellenük a többszöri atkaölőszeres permetezéssel védekezhetnek. A közterületeken a Nissorun 10 WP-t használhatják. Tapadásfokozó segédanyagot is tegyenek a viaszos vagy szőrös levelű dísznövények permetlevébe. Ahol nincs sok dézsás, cserepes növény vagy nem akarnak a kémiai készítményekhez nyúlni, ott marad a kézi tisztogatás. A tünetes levelek eltávolításával, a pajzstetvek lekefélésével, a levéltetű kolóniák letörlésével is szép eredményeket érhetnek el. A selejtezésre szánt beteg példányokat pedig minél gyorsabban távolítsák el az egészségesek közül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?