2023. szeptember 23. szombat Tekla
Őrület, mi mindenre jó ez a zöldség: bármelyik kertben megterem, mégsem esszük

Őrület, mi mindenre jó ez a zöldség: bármelyik kertben megterem, mégsem esszük

agrarszektor.hu
Már az őszi szezon kellős közepén vagyunk, így hát hamarosan ráfordulhatunk a téli hónapokra is. Ilyenkor a szervezetünknek még több ásványi anyagra és vitaminra van szüksége, amiket finomabbnál finomabb gyümölcsökkel és zöldségekkel is tudunk biztosítani. A cékla például igazi vitaminbomba, emellett elérhető áron van és igen ízletes is - ráadásul kinézetre sem utolsó. A legtöbben leginkább savanyúságként fogyasztják más ételek mellé, pedig ennél sokkal több felhasználási mód létezik. Hogy pontosan miket készíthetünk még belőle, milyen áron és hol juthatunk hozzá és miért lenne minél többet ennünk belőle, most megtudhatjuk.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Lehet savanyún, édesen, sósan, sütve, főzve vagy éppen nyersen is fogyasztani, de egy biztos: ha a cékla mellett döntünk, rossz már nem lehet. Számos finom és egyben egészséges étel készíthető belőle, ráadásul a piacokon és az üzletekben egyaránt megvásárolhatjuk jó áron. Sőt, akár mi, magunk is termeszthetjük otthon a kertünkben. Ami pedig az értékesítés és az export-import arányt illeti, történtek jelentősebb változások az elmúlt év során, aminek viszont örülhetünk, hogy az árak még nem ugrottak meg túlzottan. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Magyarországon a KSH adatai szerint a cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív. A behozatal (elsősorban Németországból) 11 százalékkal 8,7 ezer tonnára nőtt, míg a kivitel (döntően Romániába) 20 százalékkal 1,6 ezer tonnára csökkent 2020-ban az előző évihez képest. Értékét tekintve a cékla behozatala 18 százalékkal 1,88 milliárd forintra nőtt, kivitele 3 százalékkal 710 millió forintra csökkent ugyanekkor. A belföldi kilogrammos kiszerelésű cékla ára 18 százalékkal emelkedett (201 forint/kilogramm) 2020-ban az előző évihez képest. Az idei év első tíz hetében a belföldi cékla ára 7 százalékkal volt magasabb (171 forint/kilogramm), mint az előző év azonos időszakában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az export csökkent, az import nőtt

2019-ben 2028 tonna cékla került exportra, míg tavaly ez már csak 1600 tonna volt. Az import azonban nőtt, hiszen 2019-ben 7900 tonnát importáltak, 2020-ban pedig már 8700 tonnát. Értékét tekintve pedig a behozatala 18 százalékkal 1,88 milliárd forintra nőtt, kivitele 3 százalékkal 710 millió forintra csökkent ugyanekkor.

Mindent az árakról

Az AKI adatai szerint az I. osztályú belföldi cékla leggyakoribb bruttó termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon az alábbiak szerint alakult: 2020. 10. hetében 160 forint volt egy kilogramm cékla, míg 2021-ben minimális csökkenés volt tapasztalható, hiszen a 10. héten 155 forint volt az ára. Most pedig a szezon közepén vagyunk, és szinte bárhol találkozhatunk ezzel a fantasztikus zöldséggel, válogathatunk a boltok, piacok kínálatából. A nagybani piacon 220-250 forint között árulják kilóját, a nagyobb üzletekben viszont már sokkal szélesebb skálán mozognak az árak: a sima, nyers cékla kilója 330 és 470 forint körül alakul, savanyúság formájában pedig kiszerelés-és márkafüggően 400 forinttól egészen 1100 forintig is terjedhet. Ha pedig a főzött biocékla mellett döntünk, akkor bele kell nyúlni a zsebünkbe, hiszen közel 2200 forintot kell fizetnünk kilójáért. Természetesen nemcsak ebben a formában vásárolhatjuk meg, hiszen italként, porként és például bébiételként is kapható.

Nagyon jól beilleszthető az étrendünkbe 

Lehetünk vegetáriánusok, vegánok vagy éppen húsevők, a céklát nagyszerűen be tudjuk iktatni az adott étrendünkbe. Tele van ásványi anyagokkal, vassal és vitaminokkal, ráadásul számot jótékony hatása is van. Csakhogy néhányat említsünk: 

  • Segíthet a rák megelőzésében,
  • jó a magas vérnyomásra,
  • javítja az állóképességet,
  • jót tesz a bőrnek,
  • gyulladáscsökkentő hatása van,
  • kiváló a vérszegénységre, valamint zsírégető és méregtelenítő hatása is van. 

Felhasználhatóság szempontjából pedig megint csak sokoldalú, hiszen ehetjük savanyúként, főzve, készíthetünk belőle pürét, levest, turmixot, salátát és még a chips is isteni belőle, így egészséges nassolnivalóként szolgálhat az étrendünkben. ha pedig valami édesre vágynánk, akkor nagyszerű süteményeket lehet belőle alkotni, mindemellett pedig szép, élénk színe miatt remek természetes színezék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Otthon is könnyedén termeszthetjük

A cékla lényegében bárhol termeszthető és gyorsan fejlődő zöldség. Leginkább gyökeret fogyasztjuk, valójában minden része ehető. A vörös a legelterjedtebb céklaszín, de arany és csíkos változatok is léteznek. Bár nem tűri túl jól a hideget, egy enyhe fagynak még képes ellenállni és általánosságban jól érzi magát alacsonyabb hőmérsékletekben is. Mivel gyökérnövény, jó vízelvezetésű, szellős talajra van szüksége. A köves, agyagos talaj akadályozhatja a gyökerek rendes fejlődését, ezért ne ültessük ilyen jellegű talajba. Éppen ezért fontos az is, hogy mikor ültetjük: meg kell várni, míg tavasszal a talaj felmelegszik és szárazabbá válik. Az ideális talajhőmérséklet 10°C. Ha pedig ősszel ültetjük, akkor az első várható fagy előtt legkésőbb egy hónappal el kell ültetni az utolsó magokat az évben. Azt pedig tartsuk szem előtt, hogy a céklák nem alkalmasak átültetésre, és mindig közvetlenül magból érdemes termeszteni őket. Egy része a felszín felett fejlődik, ezért ne ültessük túl mélyre őket. A legideálisabb mélység a 1,5-2,5 centiméter, és figyeljünk arra is, hogy az ültetett céklák közötti távolság 5-8 centiméter legyen. A teljes kifejlettség elérése fajtától függően változik, de általában 55 nappal kell számolnunk az ültetés után.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?