Másodvetés augusztusban: itt a lista, ezeket a zöldségeket még most is elültetheted

Másodvetés augusztusban: itt a lista, ezeket a zöldségeket még most is elültetheted

agrarszektor.hu
Ha van egy kertünk, akkor érdemes minden lehető módon kihasználni a lehetőségeket. A saját termesztésű zöldségekről pedig semmiképpen se mondjunk le ősszel, hiszen több olyan fajta is akad, amit bátran elvethetünk a nyár utolsó hónapjában is, köszönhetően a rövid tenyészidejüknek. Így hát az ősz beköszöntével is élvezhetjük a saját, friss, egészséges zöldségeinket, a vetés pedig nagyszerű kikapcsolódást nyújthat számunkra - persze akkor, ha nem a legnagyobb kánikulában, tűző napsütésben tesszük. Segítségképpen összegyűjtöttünk néhány olyan növényt, amivel bátran megtölthetjük augusztusban is a veteményest.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyre jobban közeledünk a nyár végéhez, ám ez a növények szempontjából egyáltalán nem probléma. Kapjuk elő az ásókat és más szükséges eszközöket, ám mielőtt nekivágnánk a munkának, néhány dologra érdemes lesz odafigyelnünk! A késői termések sikere nagyban függ attól, hogy megfelelően elő tudtuk-e készíteni a talajt. Pont ezért, az ásás és a gereblyézés is elengedhetetlen lesz. Természetesen az öntözésről sem szabad megfeledkezni, amikor már fejlődésben vannak a növényeink, akkor bőségesen locsolni kell őket. Azt pedig tartsuk szem előtt, hogy másodvetésben néhány faj kevesebbet terem, mint fővetésben, de ez ne vegye el a kedvünket, hiszen a területet így is, úgy is művelni kellene, így legalább némi zöldséggel is megajándékozhatjuk magunkat ősszel. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Miket vethetünk újra augusztusban?

Szerencsére bőségesen válogathatunk a finomabbnál finomabb növények közül, például a kelbimbó, a bab, a kapor és a kínai kel is ideális erre a célra. A hónap végétől egészen szeptember közepéig ismételten vethető a fekete retek és a hónapos retek is. Ültethetünk még mángoldot és brokkoliféléket is, ha esetleg tavasszal még nem tettük volna meg. A fejes salátáról sem kell lemondanunk, augusztus közepétől a hónap végéig fólia alá ismét vethetjük, ami akár az ültetési idő után 6 héttel már szedhetővé válik. Sokféle egyéb saláta vetésének is ilyenkor van itt az ideje, a mezei és a tépő salátáról így még az őszi fagyok beállta előtt szedhetünk friss, egészséges leveleket. 

Szintén jó választás lehet az áttelelő zöldségfélék közül az áttelelő spenót és sóska is, amelyeket szeptember végéig vethetünk el. Még idén is élvezhetjük a friss spenót ízét, ha augusztus végéig korai fajtát vetünk el. Egy kis plusz tipp: érdemes káposzta mellé tenni, mert az távol tudja tartja tőle a földibolhákat. A hónap végéig vethető még a rukkola és az étkezési vöröshagyma is. A megfelelő gondossággal előkészített ágyásokba ilyenkor a cékla és a póréhagyma is ideális lehet számunkra. Ezek a zöldségek a nálunk szokásos őszi időjárásnak köszönhetően még a fagyok előtt kifejlődnek. Az így megtermelt céklát pedig nagyszerűen lehet télen tárolni.

A fűszernövényekről se mondjunk le

Cserepekbe fűszernövényeket is elvethetünk, így a növények védett helyen lesznek és könnyedén mozgathatjuk is őket, ha túlságosan hidegre fordulna az idő. Ilyen például a kapor, a koriander, a borágó, a majoranna, a bazsalikom és a metélőhagyma is. Hazánkban az egyik legelterjedtebb fűszernövény a petrezselyem, és jó hír, hogy ezt is el lehet ültetni augusztusban. Bár elég lassan növekszik, de egy augusztusi vetéssel és hosszan elhúzódó nyár végi időjárással van esélyünk a komolyabb fagyok előtt friss leveleket szüretelni. A megfelelő talajkezelésről és a helyes magágy készítéséről pedig semmiképpen se feledkezzünk meg, hiszen ezek a tényezők azok, amik a vetés sikerességét fogják meghatározni. Ebben a nagy nyári hőségben nehezebben megy a munka, de tartsa bennünk a lelket az, hogy fáradalmaink gyümölcsét rövid időn belül már élvezhetjük is!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?