Megállapodást kötött az agrártárca az egyik legnagyobb hazai faipari vállalattal

Megállapodást kötött az agrártárca az egyik legnagyobb hazai faipari vállalattal

agrarszektor.hu
Együttműködési megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a világ egyik vezető faipari társaságához, a svájci tulajdonú SWISS KRONO csoporthoz tartozó Swiss Krono Kft. Az együttműködés célja a természeti erőforrások fenntartható hasznosítása, a hosszú távú ellátásbiztonság, a gazdasági növekedés élénkítése, a vidéki munkahelyek megőrzése és bővítése, ezáltal a leszakadó térségek felzárkózásának elősegítése.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az együttműködés megkötésének alkalmából Zambó Péter, az Agrármisztérium erdőkért felelős államtitkára elmondta, a tárca érdekelt a faanyag, mint megújuló energiaforrás fenntartható hasznosításában. Ismertette, a magyar erdők élőfakészlete 400 millió köbméter, amely évente 13 millió köbméterrel gyarapszik. Mivel az éves fakitermelés csak 5,5-7,5 millió köbméter körül alakul, ezért jelentős faanyag tartalékokkal rendelkezünk. Új lehetőségeket jelent az Országfásítási Programban ültetett erdők faanyagának jövőbeli hasznosítása is - csak a rendszerváltozás óta 200 ezer hektár új erdőt ültettek, az utóbbi másfél évben pedig további közel 40 ezer hektár telepítésre nyújtottak be igényt a gazdák. Kiemelte, a faanyag hasznosításban további növekedési potenciál van, ehhez viszont a faanyagot előállító erdőgazdasági ágazat és a faanyagot felhasználó faipari ágazat közötti együttműködésre van szükség, hiszen "közös érdek a faanyag megújuló alapanyagként történő megismertetése a társadalommal."

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Az Agrárminisztérium ennek érdekében vette fel a kapcsolatot a Swiss Krono Kft-vel, mint az egyik legnagyobb hazai fafeldolgozóval és szakmai együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek célja: a faipar fenntartható forrásból származó alapanyaggal történő hosszú távú, stabil ellátása, a belföldi beszerzési stratégia támogatása, a térség versenyképességének növelése, valamint a hazai feldolgozóipari kapacitás erősítése és bővítése. Fontos pontként emelték ki a Soproni Egyetemen zajló oktatási-kutatási tevékenység, valamint az ágazati szakközépiskolai oktatás megerősítését is.

Szabadné Kázmér Orsolya, a Swiss Krono Kft. igazgatója elmondta, az együttműködés a gyakorlatban is megkezdődött, hiszen az állami erdőgazdaságokkal a beszállítási szerződések megkötése zökkenőmentesen zajlik, a Soproni Egyetem Fenntartható Fagazdálkodási kerekasztalának ülésén az ágazati stratégiai gondolkodásba már bevonták a Swiss Krono Kft-t. Felidézte, hogy a cég telephelyén Vásárosnaményban 17 milliárd forintos kapacitásbővítés kezdődik el, amihez a kormány 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. Ennek köszönhetően a jövőben 145 munkahely mellett további 28 új jön létre és a gyártási kapacitást másfélszeresre fogják növelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?