Kitörés előtt a magyar tejágazat: ez várhat a termelőkre a következő években

agrarszektor.hu
A tejre, tejtermékre egyre jelentősebb a piaci kereslet, a tejtermelésnek a következő években is van perspektívája - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által szervezett X. tejágazati online konferencián.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Feldman Zsolt "A magyar tejtermelők és tejfeldolgozók kilátásai a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó időszakában" címmel megtartott előadásában hangsúlyozta, hogy a következő években olyan támogatási környezetet szeretnének biztosítani, amely révén az állattartók és a tejfeldolgozók az egyre magasabb piaci igényeknek is megfelelő, magas hozzáadott értékű termékekkel jelenhetnek meg a hazai és a külföldi piacon. Az államtitkár az előrejelzéseket ismertetve az Európai Unión belüli tej- és tejtermék fogyasztás emelkedéséről beszélt, mint mondta, a 2030-ig prognosztizált keresletnövekedés évi mintegy 0,9 millió tonnával nagyobb tejtermelést igényel, az unió sajt- és vajkivitele pedig 4-5%-os bővülést ígér.

A megnövekedett igényekkel a hazai tejtermelés lépést tudott tartani, 2010 óta a tejhasznú tehénállomány 1,5%-kal, a tejtermelés 27%-kal, a tehenenkénti átlagos tejhozam pedig 25%-kal nőtt, tejből és tejtermékekből az önellátottság már megközelíti a 100%-ot - sorolta az eredményeket Feldman Zsolt. Az államtitkár beszélt arról is, hogy ezen ágazat további fejlődéséhez a következő évek támogatáspolitikáját úgy szeretnék alakítani, hogy a piaci igényeknek és elvárásoknak a hazai tejtermelés meg tudjon felelni. Az ágazat számára fontos termeléshez kötött támogatás és állatjóléti támogatás - az eddigi tapasztalatok felhasználásával - tovább folytatódik 2023-tól, erre számíthatnak a tejtermelő gazdálkodók.

Feldman Zsolt az agrár- és élelmiszeripari beruházási támogatásokhoz kapcsolódó főbb célok között említette a hatékony és magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaság és élelmiszeripari üzemek fejlesztését, a termelés költséghatékonyságának növelését célzó beruházások támogatását, valamint kiemelte a termelői együttműködések közös fejlesztéseinek, beruházásainak ösztönzését. A múlt év végén az unióhoz benyújtott KAP Stratégiai Terv az élelmiszeripari üzemek támogatását kiemelt prioritásként kezeli, 480 milliárd forintot irányoz elő erre, és nagyobb hangsúlyt fektet az exportképességre, a termékpálya kapcsolatokra, valamint az üzleti viszonyok minőségére.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?