Ellepték a diófalevelek a kerted? Így szabadulhatsz meg tőlük a legegyszerűbben

Ellepték a diófalevelek a kerted? Így szabadulhatsz meg tőlük a legegyszerűbben

Levélhulláskor számos kérdés felmerülhet a kerttulajdonosok körében, a diófa levelei pedig mondhatni, hogy örök vitákat szülnek. Egyesek úgy tartják, hogy a diófalevelek igenis komposztálhatók és hasznosak is, azonban van az ellentábor, akik ennek a szöges ellentétét gondolják. És persze természetesen vannak, akik az égetést választják bármilyen más megoldás helyett. Ilyenkor megkérdezhetjük teljesen jogosan, hogy akkor mégis kinek van az igazság? Ennek jártunk most utána!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tudatosság az élet minden terén fontos, ez pedig kiemelt igaz a kertészkedés esetében is. Mindamellett, hogy szerencsés az, akinek kertje van, nagyon lényeges, hogy azt a kertet és a benne élő növényeket hogyan gondozzák. Ősz tájékán a diófa kiemelt szerepet kap, nem véletlenül. A fent említett örökös kérdés évről évre felmerül az emberekben, ami azért is jelent jót, mert a kerttulajdonosok tudatosságát és felelősségteljességét mutatja. Itt az idő, hogy eloszlassuk a kételyeket - ebbenMegyeri Szabolcs kertészmérnök volt a segítségünkre.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A nagy kérdés: komposztáljuk vagy ne?

A levelet és a fertőzött diót külön kell kezelnünk, mint megoldást igénylő anyagot. A diólevél komposztálásától magas juglon tartalma miatt tartózkodnak a legtöbben, azonban ez nem jelent áthidalhatatlan problémát. Kisebb mennyiséget gond nélkül komposztálhatunk, nagyobb mennyiség esetében, mondjuk koros, nagytermetű fáról lehulló lombnál már érdemes néhány hónapig külön tárolni, ezt követően pedig, a már meglévő komposztunk, barna részeként a megfelelő rétegbe kerülhet  

- tudtuk megy Megyeri Szabolcstól.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nagy mennyiségű lehullott diólombot egyébként érdemes pár hónapig külön komposztálóba gyűjteni, már csak azért is, mert a komposztálásnál általában nem jó, ha az őszi szezonban hirtelen nagy tömegben jelentkező hullott leveleket egyszerre pakoljuk a komposztládába. A levelek egy részét el lehet égetni, majd a komposztra szórni, de az avarégetés szigorú szabályai miatt ez kerülendő, nem javasolt megoldás.

Így védekezhetünk a dióburok-fúrólégy ellen

A megfelelő, hatékony növényvédelem elengedhetetlen a termesztés során, a termelőknek és a kertészeknek pedig nagy figyelmet kell fordítaniuk a nyugati dióburok-fúrólégy elleni védekezésre, ugyanis hatalmas kárt okozhat. Ez a foltosszárnyú, jellegzetes megjelenésű légy hazánkban az elmúlt 10 évben fokozatosan terjedt el a déli-, dél-nyugati országrész irányából az észak-keleti irányba és így a terjedésének megfelelően fokozódó kártételével minden évben lehet számolni. A fúrólégy lárvái a dió termésburka alatt fejlődnek ki. A károsítás hatására a termésburok elfeketedik, majd pépessé válik, idővel rátapad a dió csonthéjára, emiatt fogyasztásra alkalmatlanná válik. A rovar által megkárosított termés idő előtt lehullik a fáról. Az érés korai szakaszában megtámadott dió kisebb méretű lesz, csonthéján foltok láthatóak, amely minőségi romlást idéz elő. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A lárva a lehullott dióval kerül a talajba, ahol később áttelel, ezért az a legfontosabb, hogy a lárvák talajba jutását megakadályozzuk - ez történhet például mulcsozással, talajtakarással és fóliás talajtakarással egyaránt a dióhullás idején. A hullott diót pedig mindig gyűjtsük össze! A károsítás mértéke azonban a dió fejlettségi állapotától független, így ép belű, egészséges dió is rejtőzhet a fekete héj mögött, ezért érdemes próbát tenni a töréssel is. Jelenleg tökéletesen bevált módszer nem létezik ellene, a jövőben injektálásra alkalmas szerekkel nagy százalékban csökkenthető lesz a fertőzés mértéke, de ez az eljárás egyelőre fejlesztés alatt áll.

Mi a helyzet az elszállítással?

A zöldhulladék elszállítás kapcsán a fertőzött növényi részeket is elviszik, a tűzgyújtásra és égetésre vonatkozó szigorú szabályok mellett is ez tűnik a járható útnak. Mivel nincs szabályozás a kihelyezhető növényi hulladék milyenségére, így elszállítják a többi zöld hulladékkal. A dió esetében van, aki egy napra vízbe áztatja, és úgy zsákolja be és helyezi ki, így a lárvák nagy valószínűséggel elpusztulnak. Ezzel csökkenthető a lárva továbbhurcolása  

- fogalmazott a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03