2023. március 27. hétfő Hajnalka

Egyre népszerűbbek ezek a gabonák: már a magyar pékségeket is meghódították

agrarszektor.hu
Hét helyszínen összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában. A szervezők közleménye szerint a következő években növekedni fog az őszi búza termesztése az ökológiai területeken.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A KSH aktuális adatai alapján a 300 ezer hektár körüli ellenőrzött ökológia területből az élelmezés-célú gabonafélék több mint 40 ezer hektárt fednek le. Ennek jelentős részén őszi búza és tönköly termesztése zajlik. Dr. Mikó Péter, az Agrártudományi Kutatóközpont nemesítője, a Vetőmag Szövetség Ökológiai Vetőmag Munkacsoportjának elnöke elmondta, hogy - ismerve az európai és hazai ökológiai mezőgazdasági stratégia célkitűzéseit - e területméret intenzív növekedése várható a közeljövőben.

A hazai öko kalászos gabona jelentős részét most még feldolgozatlanul exportálják, azonban jól látható, hogy a kézműves pékségek terjedése, vagy az áruházláncok választékának ilyen irányú bővítése új termékláncok kialakulását hozta magával, és ez a hazai ökobúza itthoni fogyasztását is ösztönzi. Ezért a learatott búzából évről-évre egyre nagyobb mennyiség kerül a hazai malmokba, illetve onnan a magyar fogyasztók asztalára

- ismertette dr. Mikó Péter.

A szakember szerint ahhoz, hogy az egyre növekvő érdeklődésnek örvendő ökológiai gazdálkodás sikere és térnyerése hosszútávon fenntartható és növelhető legyen, a gazdáknak szükségük van az ökológia gazdálkodási gyakorlathoz legjobban alkalmazkodó, és a leghatékonyabban termeszthető növényfajtákra. Az ökológiai gazdálkodók azonban jelentős információhiánnyal küzdenek a fajtaválasztás terén a konvencionális módon termelő társaikhoz viszonyítva. A tavaly ősszel elindított ökobúza fajtateszt az ÖMKi már évek óta futó on-farm tesztjeivel kiegészülve segítheti az ökogazdákat abban, hogy a számukra legmegfelelőbb fajtát kiválaszthassák.

A kisparcellás fajtakísérlet egyúttal a vetőmag forgalmazóknak is fontos, mert annak eredményei alapján tudják meghatározni, hogy melyik fajtából lehet szükség ökológiai minősítésű fémzárolt vetőmagra a következő években. Ily módon az ökoba ajánlható fajták csoportjának meghatározásával egyrészt fejlődik az ökológiai vetőmag-szektor, és ezáltal a termelés biztonsága is, másrészt a még jobb tulajdonságokkal bíró, új fajtákat előállító nemesítői munka anyagi háttere is biztosítottá válik.

Az első év tapasztalatai alapján a kísérlet hosszú távú fenntartásában az ökológiai mezőgazdaságban érintett összes szereplő érdekelt, mert ezáltal szert tehetnek minél több információra, amely gazdálkodásuk hatékonyságát segíti elő. A kísérlet eredményeit hasznosítva, e szereplők érdekeit szolgáló, hazai ökológiai növénynemesítés is fejlődhet, mely új fajtáival az ökológiai szektor teljesítményét képes tovább növelni.

A 2020/21-es szezonban az országos lefedettségű, hét ökológiai gazdálkodásra minősített helyszínen - Debrecenben, Karcagon, Kiszomborban, Martonvásáron, Száron, Szemelyen és Fertődön összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajta tesztelése zajlott. Az ÖMKi honlapján már mindenki számára elérhetőek az első év eredményei, azonban megalapozott következtetéseket legalább két év vizsgálata után lehet meghozni a tesztben résztvevő fajták öko-alkalmasságával kapcsolatban, amely akár regionális szinten külön is vizsgálható.

Az öko kisparcellás fajtateszt első éves eredményeivel a kísérletet megrendelő fajtaképviselők/nemesítők kifejezetten meg voltak elégedve, amit az is igazol, hogy a 2022-es évre még több, immár 26 őszi búza fajtát kívánnak teszteltetni, valamint ezzel párhuzamosan, elindul a tönkölyfajták tesztelése is ugyanazokon a helyszíneken.

(A cikkben szereplő képek az ÖMKi és a Vetőmag Szövetség tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?