Állandó harc a gyomokkal: megvan a megoldás a parlagfű ellen?

Állandó harc a gyomokkal: megvan a megoldás a parlagfű ellen?

agrarszektor.hu
A november végén megrendezett Agtech Summit eseményen zárult le a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2021-es inkubációs programja, melynek keretén belül a programban résztvevő startupok bemutatkozása mellett kiválasztásra került az év leginnovatívabb agrárstartupja is. A megtisztelő címet idén a kultúrnövények és a gyomnövények mesterséges intelligenciával támogatott felismerését segítő Proofminder kapta. A cég egy, a Corteva Agriscience-szel közös, három hónapos projektben tesztelte megoldását, ami drónfelvételek elemzésével akár több ezer hektáron is lehetővé teszi a parlagfű célzott irtását.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A gyomosodás problémája minden növényt érint, komoly károkat okoz a mezőgazdasági termelésben. A parlagfű ráadásul rendkívül allergén, az előrejelzések szerint 77 millió ember életét érintheti Európában 2050-re. Ez az agráripar és az élelmiszer-ellátási lánc egyik nagy kihívása. A parlagfű irtása más kétszikű növények környezetében, főként a napraforgóban különösen nagy kihívás. Habár a Corteva Agriscience új innovációjának köszönhetően már rendelkezésre áll olyan megoldás, ami lehetővé teszi a parlagfű elleni hatékony védekezést a napraforgóban, ám a parlagfű-fertőzés légi úton történő pontos területi azonosítását - eddig - nem tudták megoldani. Ebben hozott áttörést a Proofminder.

A platform ugyanis lehetővé teszi a gazdaságilag és környezetileg ideális védekezés meghatározását a parlagfű és egyéb gyomnövények azonosításával. Az eredményeket a szakemberek digitális környezetben, térképen értékelhetik, és a rendszer segítségével pontos kijuttatási tervet készíthetnek akár precíziós szántóföldi permetezőgéppel, akár drónnal történő kezeléshez.

A területről készült speciális drónfelvételeket betöltjük a Proofminder rendszerébe, amit betanítottunk, hogy felismerje és megkülönböztesse a hasznos növényeket és a káros gyomokat. A parlagfűvel borított területek azonosításával kiszámítja a fertőzöttség mértékét. A projekt során az egyik mintaterületen azt tapasztaltuk, hogy a parlagfű a terület 71,45%-át fedte le, ami beavatkozás nélkül jelentős károkat okoz a termésben

- magyarázta el a nyertes projekt lényegét Havas Norbert, a cég technológiai vezetője.

A gyomnövények felismerése lehetőséget ad a területek gyomborítottságának becslésére, a gyomösszetétel meghatározására, így környezetkímélőbb védekezéssel érhetőek el ugyanolyan termésátlagok. Ahogy Holán Balázs, a NAK elnöki kabinetfőnöke fogalmazott, agrárgazdasági szempontból megkerülhetetlen kérdés, hogy a hatékony és fenntartható gazdálkodás érdekében minden növény maximális gondoskodásban részesüljön, a lehető legalacsonyabb környezeti terhelés mellett. A szakember kiemelte, hogy a Proofminder a legmodernebb technológiával támogatja a növénytermesztőket, ezzel is elősegítve a hazai gazdálkodók eredményességét.

Az inkubációs program egyrészt egyedülálló lehetőséget biztosított a tesztelésre, másrészt megmutatta, milyen irányban kell tovább fejlődnünk a következő egy-másfél évben. A csapatunk most befektetőt keres, hogy megvalósítsuk a termékfejlesztési terveket és megismertessük a megoldásunkat a szélesebb magyar, illetve nemzetközi piacokon is, valamint ezek elérése érdekében bővítsük a csapatot

- ismertette Havas Norbert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?