Szigorúbb szabályok jönnek: pórul járhat az a földtulajdonos, aki ezeket nem tartja be

Szigorúbb szabályok jönnek: pórul járhat az a földtulajdonos, aki ezeket nem tartja be

agrarszektor.hu
A hatályos jogi szabályozás értelmében (221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet) a földhasználó egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A hatóság ellenőrzi a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartását. A helyszíni ellenőrzés elvégzése belterületen a jegyző, külterületen a kormányhivatal, mint ingatlanügyi hatóság feladata.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Június 5-étől jelentősen változott a parlagfű elleni közérdekű védekezés szabályozása. Ennek értelmében ha az adott részen a gyomnövény-fertőzöttség mértéke meghaladja a 30%-ot, a kultúrnövény tőszámától függetlenül minden esetben le kell kaszálni a területet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A NAK kiemelten kéri tagjait és minden gazdát, hogy a szankcionálás elkerülése érdekében fokozottan figyeljék tábláikat, hiszen a rendelet módosítás miatt a szankció mellett a normál, beállott tőszámú állományban bekövetkezett parlagfű-fertőzöttség miatt felszámolhatják az állományt. A parlagfű elleni védekezésről bővebb információk ezen az oldalon találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03