Szigorúbb szabályok jönnek: pórul járhat az a földtulajdonos, aki ezeket nem tartja be

Szigorúbb szabályok jönnek: pórul járhat az a földtulajdonos, aki ezeket nem tartja be

agrarszektor.hu
A hatályos jogi szabályozás értelmében (221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet) a földhasználó egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A hatóság ellenőrzi a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartását. A helyszíni ellenőrzés elvégzése belterületen a jegyző, külterületen a kormányhivatal, mint ingatlanügyi hatóság feladata.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Június 5-étől jelentősen változott a parlagfű elleni közérdekű védekezés szabályozása. Ennek értelmében ha az adott részen a gyomnövény-fertőzöttség mértéke meghaladja a 30%-ot, a kultúrnövény tőszámától függetlenül minden esetben le kell kaszálni a területet - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A NAK kiemelten kéri tagjait és minden gazdát, hogy a szankcionálás elkerülése érdekében fokozottan figyeljék tábláikat, hiszen a rendelet módosítás miatt a szankció mellett a normál, beállott tőszámú állományban bekövetkezett parlagfű-fertőzöttség miatt felszámolhatják az állományt. A parlagfű elleni védekezésről bővebb információk ezen az oldalon találhatóak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?