Durva hőhullám érte el az országot: 100 éves melegrekord dőlhet meg szilveszterkor

Durva hőhullám érte el az országot: 100 éves melegrekord dőlhet meg szilveszterkor

agrarszektor.hu
Kétségtelenül változatos volt az idei karácsonyi időjárás, hiszen volt itt minden: meleg, fagy, eső, ónos eső, havazás. Ennek oka pedig nem más, mint egy hullámzó frontrendszer, pontosabban az épp Magyarország fölött húzódó polárfront. Most viszont úgy tűnik, hogy 2021 utolsó és 2022 első napján sem a havazásé és a fagyoké lesz a főszerep - ahogyan normális esetben várhatnánk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarország felett feszül egymásnak az északkeleti fagyos hideg, és a Nyugat-Európában örvénylő ciklon szállította enyhe légtömeg. Az eredmény pedig jelentős hőmérsékleti kontraszt hazánk két "sarka" között, illetve a vegyes halmazállapotú csapadék. A hófödte északkeleti tájakon hétfőre felszakadozott a felhőzet, ami erős lehűlést eredményezett - írja a 24.hu. Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több helyen -10 fok alá csökkent a hőmérséklet. A leghidegebbet, -15 fokot a Sajó völgyében regisztrálták, amely az idei télen mért legalacsonyabb érték. Most pedig a meleg időjárás folytatódik, a csúcsa szilveszterre várható: akár 14-16 fokot is mérhetünk a Dunántúlon. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Sőt, az sincsen kizárva, hogy melegrekordok is megdőljenek. 1920-ban ugyanis 16,5 Celsius-fokot mértek Sopronban december 31-én. Az országos csúcshőmérsékletek a hétfői -1 és +3 fokról nagy lendülettel emelkednek, január 31-én már 5-16 fokot mutatnak majd a hőmérők. Az éjjeli fagyok is mérséklődnek, pénteken már 0-9 fokra ébredhetünk. Várhatóan Dunántúl délnyugati részén lesznek a kora délutáni órák a legmelegebbek (14-16 fok), északkeleten pedig a leghidegebbek (5-6 fok). Kedd este azonban ismét változik az idő, estére már csapadékra is kell számítani, leginkább eső formájában, Nógrádban, Borsodban pedig már havazásra is lehet számítani. Az ónos esőre is fel kell készülni, hiszen ebben az átmeneti időszakban nagy eséllyel alakulhat ki. 

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13