Ettől eldobod az agyad: ez a paprika 1200-szor erősebb a magyar csípős fajtánál

Ettől eldobod az agyad: ez a paprika 1200-szor erősebb a magyar csípős fajtánál

agrarszektor.hu
Az emberiség egy jelentős hányada szereti a csípős ételeket. Ezen halmaznak egy kisebb része pedig nem egyszerűen csak a kellemesen pikáns csípősségért rajong, hanem azt a fajtáért, ami szinte kiégeti az ízérzékelést, és teljes rendszerleállást okoz az agyban. Ezek az emberek az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb figyelmet kapnak, ahogy újra és újra minden korábbinál csípősebb, a Scoville-skálán korábban sosem látott értékű csilipaprikákat hoznak létre. Ennek a sornak a legutolsó versenyzője, az aktuális trónkövetelő egy, a magyar csípős paprikáknál 1200-szor csípősebb paprika, amelyet 2017-ben hoztak létre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az emberi ízérzékelés talán legkülönösebb része a csípős ízek érzékelése. Az emberi nyelven ugyanis nem nagyon vannak olyan ízlelőbimbók, amelyek a csípős íz receptorait tartalmazzák - ellentétben az édessel, a sóssal, a keserűvel, a savanyúval és az "ötödik alapízzel", az umamival. A csípős érzést ugyanis a nyálkahártyák hőérzékelő receptorainak ingerlése váltja ki. Ha az emberi szervezet egy ételt túlságosan fűszeresnek talál, akkor annak megfelelő figyelmeztetést küld, ez az, amit a köznyelv csípősnek nevez.

A paprika csípős ízéért egy kapszaicin nevű anyag felelős, amelynek mérésére a múlt század elején, egészen pontosan 1912-ben egy amerikai kémikus, Wilbur Scoville kidolgozott egy módszert. És ahogy ez a tudományos világban lenni szokott, a paprika csípősségét meghatározó skála azóta Scoville-skálaként ismert. Ez alapján egy átlagos Tabasco szósz 2500-5000 ezer egységet tartalmaz, a jalapeño 2500-8000 körül egységet, a cayenne-i bors pedig 30-50 ezer egységet. A magyar csípős paprikáknál pedig 1500-2500 egységet mértek - olvasható az Origo oldalán. Ezek azonban labdába se tudnak rúgni az elmúlt néhány évtizedben nemesített csili paprikák mellett.

A Red Savina egy Habanero-fajta, amelyet eredetileg véletlenül fedeztek fel. Ez volt a legerősebb csilipaprika a világon 1994 és 2006 között, amelynek csípősségét a Scoville-skálán 350-577 ezer egység között állapították meg. Ezt taszította le a trónról 2007-ben a Bhut Jolokia (eredeti nevén bhüt jolokia), amelynek neve a közkeletű vélekedéssel ellentétben nem szellempaprikát jelent, a bhut ugyanis Bhutánra utal, ahonnan származik. A Bhut Jolokia 855 ezer és 1 millió 41 ezer Scoville egységet tartalmaz. A Trinidad moruga scorpion Trinidad és Tobago állam Moruga kerületében őshonos paprikafajta, amelyet 2012. február 13-án az Új-Mexikói Állami Egyetemen a világ legcsípősebb paprikájaként azonosítottak. Ez a csilipaprika 1,2-2 milliós erősségű a Scoville skálán. 2016-ban pedig egy dél-karolinai farmer, Ed Currie hozta létre azt a Carolina Reaper névre keresztelt paprikát, amely hivatalosan az egész világon is a legerősebbnek számít, mivel egy-egy jól sikerült példányában akár 2,2 milliós Scoville egységet mértek. A California Reaper csípőssége a hivatalos adatok szerint 1,57 és 2,2 millió egység között mozog.

A legutoljára nemesített csilipaprikát ugyancsak Ed Currie alkotta meg, és egyelőre csak Pepper X néven ismert. A mérések szerint 3,18 millió Scoville egységet tartalmaz, amivel jelenleg a világ legerősebb paprikájának számít. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezt a Guinness World Records 2019-ben még nem erősítette meg.

(Címlapkép forrása: Chilihead77.de)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?