Ettől eldobod az agyad: ez a paprika 1200-szor erősebb a magyar csípős fajtánál

Ettől eldobod az agyad: ez a paprika 1200-szor erősebb a magyar csípős fajtánál

agrarszektor.hu
Az emberiség egy jelentős hányada szereti a csípős ételeket. Ezen halmaznak egy kisebb része pedig nem egyszerűen csak a kellemesen pikáns csípősségért rajong, hanem azt a fajtáért, ami szinte kiégeti az ízérzékelést, és teljes rendszerleállást okoz az agyban. Ezek az emberek az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb figyelmet kapnak, ahogy újra és újra minden korábbinál csípősebb, a Scoville-skálán korábban sosem látott értékű csilipaprikákat hoznak létre. Ennek a sornak a legutolsó versenyzője, az aktuális trónkövetelő egy, a magyar csípős paprikáknál 1200-szor csípősebb paprika, amelyet 2017-ben hoztak létre.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az emberi ízérzékelés talán legkülönösebb része a csípős ízek érzékelése. Az emberi nyelven ugyanis nem nagyon vannak olyan ízlelőbimbók, amelyek a csípős íz receptorait tartalmazzák - ellentétben az édessel, a sóssal, a keserűvel, a savanyúval és az "ötödik alapízzel", az umamival. A csípős érzést ugyanis a nyálkahártyák hőérzékelő receptorainak ingerlése váltja ki. Ha az emberi szervezet egy ételt túlságosan fűszeresnek talál, akkor annak megfelelő figyelmeztetést küld, ez az, amit a köznyelv csípősnek nevez.

A paprika csípős ízéért egy kapszaicin nevű anyag felelős, amelynek mérésére a múlt század elején, egészen pontosan 1912-ben egy amerikai kémikus, Wilbur Scoville kidolgozott egy módszert. És ahogy ez a tudományos világban lenni szokott, a paprika csípősségét meghatározó skála azóta Scoville-skálaként ismert. Ez alapján egy átlagos Tabasco szósz 2500-5000 ezer egységet tartalmaz, a jalapeño 2500-8000 körül egységet, a cayenne-i bors pedig 30-50 ezer egységet. A magyar csípős paprikáknál pedig 1500-2500 egységet mértek - olvasható az Origo oldalán. Ezek azonban labdába se tudnak rúgni az elmúlt néhány évtizedben nemesített csili paprikák mellett.

A Red Savina egy Habanero-fajta, amelyet eredetileg véletlenül fedeztek fel. Ez volt a legerősebb csilipaprika a világon 1994 és 2006 között, amelynek csípősségét a Scoville-skálán 350-577 ezer egység között állapították meg. Ezt taszította le a trónról 2007-ben a Bhut Jolokia (eredeti nevén bhüt jolokia), amelynek neve a közkeletű vélekedéssel ellentétben nem szellempaprikát jelent, a bhut ugyanis Bhutánra utal, ahonnan származik. A Bhut Jolokia 855 ezer és 1 millió 41 ezer Scoville egységet tartalmaz. A Trinidad moruga scorpion Trinidad és Tobago állam Moruga kerületében őshonos paprikafajta, amelyet 2012. február 13-án az Új-Mexikói Állami Egyetemen a világ legcsípősebb paprikájaként azonosítottak. Ez a csilipaprika 1,2-2 milliós erősségű a Scoville skálán. 2016-ban pedig egy dél-karolinai farmer, Ed Currie hozta létre azt a Carolina Reaper névre keresztelt paprikát, amely hivatalosan az egész világon is a legerősebbnek számít, mivel egy-egy jól sikerült példányában akár 2,2 milliós Scoville egységet mértek. A California Reaper csípőssége a hivatalos adatok szerint 1,57 és 2,2 millió egység között mozog.

A legutoljára nemesített csilipaprikát ugyancsak Ed Currie alkotta meg, és egyelőre csak Pepper X néven ismert. A mérések szerint 3,18 millió Scoville egységet tartalmaz, amivel jelenleg a világ legerősebb paprikájának számít. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezt a Guinness World Records 2019-ben még nem erősítette meg.

(Címlapkép forrása: Chilihead77.de)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?