Így lehet kis helyen is rengeteg zöldséged: íme az élelmes kertészek tuti trükkje

Így lehet kis helyen is rengeteg zöldséged: íme az élelmes kertészek tuti trükkje

Nagy Z. Róbert
Kertészkedés függőlegesen: érdekesen hangzik, de megvalósítható. Nem nehéz belátni, hogy kis hely esetén, ha vízszintesen már nem lehet terjeszkedni, függőlegesen még igen, legyen szó akár szobanövényekről, egy terasz növényekkel való benépesítéséről vagy egy kiskertről. Ha három dimenzióban gondolkodunk, akkor oda sokkal több növény elférhet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fali kertek és egyszerűbb változataik

A kerteket általában vízszintes felületen, természetes talajon létesítjük, de nem mindig. Egyre gyakrabban láthatók trendi irodákban, vagy gyógyfürdők fogadó épületeiben, sőt akár külső homlokzatokon is falikertek. A vertikális kertek építésének elve egyszerű, a kivitelezés már jóval munkaigényesebb. A falakra, amíg lehet egy bizonyos magasságig alulról felfuttathatók növények. A felsőbb részeken azonban olyan fali kazettákat, zsebeket kell kialakítani, melyekbe beültethetők a növények. Erre a célra kaphatók már előre gyártott szettek, melyek házilag is összerakhatók, falra szerelhetők. Azonban ezeknek nem csak a kinézete, hanem a gondozása is rendhagyó, hiszen öntözni sem olyan egyszerű, mint a hagyományos módon tartott növényeket. Sőt, ennél a megoldásnál a szigetelés is lényeges, hogy ne nedvesítsék a mögöttük lévő falat, azt ami tartja a szerkezetet. A növényelrendezés, fajösszetétel is kiemelten fontos a fali kertek esetén, mert az a cél esztétikai szempontból, hogy a szerkezet minél kevésbé, vagy egyáltalán ne látszódjon ki. Akkor látványos e megoldás, ha a növények záródnak, azaz teljesen fedik a falat, legalábbis látótávolságból ez úgy tűnik. Ilyen fali kertek kültéren és beltéren egyaránt létesíthetők, természetesen más anyaghasználattal és más növényekkel.

Kültérre fagytűrő fajok beültetése az ideális, azok közül is lehetőleg az örökzöldeké, hogy ősztől tavaszig is látványos legyen a falikert. Beltéren pedig esélyes, hogy egyes időszakokban pótmegvilágításra lesz szükség a növények számára. Részben hobbi részben gazdasági céllal is készülhetnek vertikális kertek, például ideális lehet egy-egy ilyen panel beültetése fűszernövényekkel, így azok mindig kéznél lesznek főzéskor.

Falikert panelek

Számos cég gyárt élőfal panel egységeket, amelyekbe növények ültethetők. Ezek már nem csak műanyagból, hanem ipari nemezekből is készülhetnek, melyek teljes egészében újrahasznosított anyagok. Ezeknek a növények gyökereit tartó puha zsebeknek jó a levegőzöttsége, így a gyökerek rothadásának kisebb az esélye. A beültetésnél azonban egyféle növénycsoport kiválasztása indokolt: az összes növénynek, amit beültetünk a fény és hőmérsékleti igényei azonosak, vagy legalább nagyon hasonlóak legyenek. Az öntözés részben automatikusan történik a panelek csőrendszerén keresztül, így vagy az összes növény szárazságtűrő legyen, vagy mind vízigényes, ezek keverése nem szerencsés. A „zsebekbe” töltött tőzeges talajba gyorsan begyökeresednek a növények. E zsebek a fali horgonyok használatával fa, beton vagy bármilyen falra felszerelhetők, gyakorlatilag úgy, mintha egy festményt akarnánk a falra rögzíteni.

Egy másik típus a polipropilén tálcákból álló növényfal-rendszer. Ezeknek alig van szellőzése, így a párolgása is minimális, tehát vízigényesebb növények is tarthatók benne viszonylag kevesebb öntözéssel. A tartók vízelvezető rendszere a megfelelő helyre irányítja a felesleges vizet, így egyik növény alatt sem áll pangó víz. Szellőzés híján, itt ez a vízelvezetés segít a gyökérrothadás elkerülésében. Van olyan vertikális növényfal típus, melyből beltéri „növényi kép” alakítható ki. E lyukakból és csövekből álló rendszer növények befogadására képes. Egyszerű felépítése kis mérete lévén a helyiségben bárhová tehető és könnyen áthelyezhető.

Kisebb beruházással is megoldható

A növényfalak bekerülési költségét az is növeli, hogy automata, vagy félautomata öntözés biztosítja a vízellátást, hiszen itt sokszor kisebb vízadag megfelelőbb, mint a ritkábban történő nagyobb vízmennyiséggel történő öntözés, ami pedig cserepes, vagy balkonnövényeinknél előnyös. Szerencsére a függőleges térkihasználás megoldható nagyobb befektetés nélkül is.

Lakásban, teraszon, de kis kertben is készíthetünk olyan növényállványokat, amivel a növények rendelkezésére álló helyet felfelé bővebbre tudjuk szabni. Az egymás fölött elhelyezkedő „emeletek” esetén érdemes a fényigény, magasság alapján a lehető legjobb elrendezésbe tenni a növényeket. Az öntözést ez esetben segíti, ha a hasonló vízigényű növények csoportosítva, egymáshoz közel kapnak helyet. Egy déli fekvésű fal, aminek tájolási szempontból a legjobb a benapozottsága is bepolcozható, és mindjárt kész a függőleges kert egyik házi változata. Ha van rá lehetőség a térkihasználás tovább javítható mondjuk egy fedett teraszon a plafonra szerelt függőkosarakkal, melyekbe lelógó növekedésű növények ültethetők.

Vertikális növényelrendezésbe sokféle faj alkalmas. Ha nem csak dísznövényeket tartanánk, hanem némi használhatóság is elvárás, akkor tarthatunk alacsony növekedésű cserepes paradicsomokat, csili paprikákat ilyen módon, továbbá sokféle fűszernövény van melyek alacsonyok, például a számos illatban és ízben létező kakukkfüvekből is érdemes választani. De itt vannak az ugyan nagyobb növésű bazsalikomok, vagy olyan egyéb fűszerek, melyek elvileg könnyen kinőnék a helyüket egy függőleges elrendezésű „kertben” ám ha rendszeresen használjuk ezeket a konyhában, akkor folyamatosan vágva a növényeket ez nem fog bekövetkezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13