Meglepődtek a magyar termelők a kormány döntésén: nem számítottak a tilalomra

Meglepődtek a magyar termelők a kormány döntésén: nem számítottak a tilalomra

agrarszektor.hu
Gátat vethet az árak elszállásának a magyar gabonapiacon a kormány által elrendelt exporttilalom. Noha ellátási gondoktól egyelőre nem kell tartani, az intézkedés akkor is biztosítja a hazai szükségletek kielégítését, ha előállna a legnehezebb helyzet. A piaci szereplőket azonban váratlanul érte a döntés, ezért számos részletszabályban még útmutatást várnak az Agrárminisztériumtól.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nehéz helyzetben is biztosítja a magyarországi lakossági fogyasztók és az állattenyésztési ágazat ellátását a kormány által a gabonákra bevezetett exporttilalom - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának a portál által megkérdezett vezetője szerint fontos figyelembe venni, hogy az intézkedés nem tiltja be teljeskörűen a magyar gabona külföldre szállítását, csupán megteremti a lehetőségét annak, hogy az agrárminiszter szükség esetén megakadályozza annak kivitelét az országból.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember szerint ezt azért fontos hangsúlyozni, mert az érintett termékek egy részéből, pél­dául búzából, árpából és kukoricából jelentős exporttöbblete van az országnak, a teljes tilalom pedig komoly bevételkiesést okozna az ágazatnak. Ahogy Regős Gábor fogalmazott, az export tehát fennmarad, de ezt vélhe­tően csak olyan mennyiségig engedélyezik, ami az ellátásbiztonságot nem veszélyezteti és nem okoz árrobbanást a piacon.

Az orosz-ukrán háború miatt jelentős áremelkedés kezdődött a világpiacon, ami előrevetíti, hogy a hazai termények iránt is erősebb kereslet lesz a következő hetekben. Oroszország és Ukrajna jelentős gabonaexportőr ország, éves szinten - a két állam összesen - mintegy százmillió tonnát exportál, aminek durván a felét a búza teszi ki. Nem csoda tehát, ha a fegyveres konfliktus kirobbanása miatt jelentős félelem alakult ki a piacon, sokan attól tartanak ugyanis, hogy a háború folyományaként leáll a két ország gabonakivitele, amint arról az Agrárszektor is beszámolt korábban.

 

EZ IS ÉRDEKELHET

A kormány célja, hogy megakadályozza a túlzott kiáramlást, azaz hogy az ukrán háború miatt kieső kínálat pótlására ne vigyenek ki Magyarországról túl sok terméket, ne következzen be itt hiány, akár az állattartóknak, akár például a malmoknak. A termeléskiesés egyelőre még csak feltételezés, nem látni, hogy a konfliktus mennyire húzódik el, illetve mekkora károkat okoz az ukrán mezőgazdasági termelésben

- mutatott rá Regős Gábor.

A szakértő úgy véli, az intézkedésnek rövid távon nem lesz különösebb hatása az árakra, olcsóbb biztosan nem lesz a gabona, az árak elszállását azonban meg tudja akadályozni az állam beavatkozása. A háborús helyzet itthon főként azon terményeknél okozhat drágulást, amelyekből amúgy is behozatalra kényszerül az ország, mint például a szója vagy a rizs.

A hazai gabonakereskedőket váratlanul érte a kormány exporttilalommal kapcsolatos döntése. Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetségének főtitkára szerint a piaci szereplők nem voltak felkészülve egy azonnali hatású intézkedésre. A Magyar Közlönyben hétvégén megjelent rendelet egyelőre számos kérdést vetett fel a gyakorlatban, a kereskedők pedig elbizonytalanodtak. A tagság jelentős része az államnak fogja felajánlani azokat a tételeket, amelyeket már előkészítettek a szállításra. A kérdés csak az, hogy a jogszabály által megfogalmazott harminc napig mit kezdenek ezekkel a tételekkel - emelte ki a szövetség főtitkára. A szakember úgy látja, hogy a hazai ellátást egyelőre nem veszélyezteti semmi, az orosz-ukrán konfliktus ugyanakkor valóban járhat keresletnövekedéssel a külföldi piacokon.

Magyarország minden évben több gabonát termel, mint amennyit felhasznál, a hazai piac ellátása még a legrosszabb évben is biztosítható. Hazánkban jelenleg is van exportárualap, azt azonban pontosan fel kellene mérni, hogy mekkora mennyiség van a magtárakban

- hangsúlyozta Pótsa Zsófia.

A Gabonaszövetség főtitkára elismerte, jogos felvetés az állam részéről, hogy gondoskodni szeretne a tartalékokról, ebben a kereskedők és a feldolgozók is partnerek. Egyeztetésre azonban szükség lenne a kormányzat és a piaci szereplők között. Ez vélhetően már ezen a héten megtörténik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?