Sokan hibáznak a gyümölcsfák ültetésekor: ezeket rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak a gyümölcsfák ültetésekor: ezeket rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
2022. február 28-tól ismét kiírásra került az ültetvénytelepítési pályázat. Ez nagyban hozzájárulhat a magyar gyümölcstermesztés megújulásához, korszerűsítéséhez, ami nagyon indokolt, hiszen jelentős mértékben lecsökkent a termőfelület, az ültetvények elöregedtek és a termesztéstechnológia is döntően elavult.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Magyarország sajnálatos módon szinte valamennyi gyümölcsfajból behozatalra szorul, és a hazai ellátást sem tudja kellően kielégíteni, holott a Kárpát-medence ezen részén ökológiai lehetőségek kiváló gyümölcsminőség előállítását teszik lehetővé. Erre lehet megoldás az új ültetvények telepítése, amelyhez a kapcsolódó pályázat február 28-án nyílt meg ismét - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A telepítés egyik első és legfontosabb lépése, hogy a csemetéket, oltványokat el kell ültetni, legyen az ültetvény vagy házikerti telepítés. Az ültetvénytelepítéssel kapcsolatban az Agrárkamara összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

A mérsékelt égövi gyümölcsfajok tavasszal a tartós fagyok elmúltától a rügyfakadás megindulásáig ültethetőek. Élettani sajátosságból adódóan a téli fiziológiai kiszáradásra érzékeny fajokat, mint főleg a csonthéjasokat és a héjasokat tavasszal érdemes ültetni.

Nagyobb ültetvény létesítése előtt a kívánt szaporítóanyagot mindenképpen előre meg kell rendelni, mert a faiskolák sem rendelkeznek mindenkor valamennyi fajtából elegendő mennyiséggel. A szállítás során fokozottan óvni kell a csemetét a kiszáradástól, melyet fóliatakarással, a gyökérzet nedvesen tartásával és szükség szerint árnyékolással lehet megőrizni. Az ültetési anyag ültetésre való előkészítése a következő munkafolyamatokból áll:

  • Fajtaellenőrzés a certifikált jelcímkék alapján
  • Fajták csoportosítása
  • Sérült gyökerek visszavágása ép metszlapra (A vermelés előtt érdemes lehet egy napra vízbe téve a gyökérzetet felszívatni, az esetleges vízvesztést pótlandó.)
  • Vermelés aprómorzsás talajban, vagy a legjobb homokban, a légmentes vermelést biztosítandó. (Erről érdemes kis térképet készíteni, hogy ha a jelcímkék esetleg leesnek, a fajták akkor is beazonosíthatóak legyenek.)
  • Vermelőben az ültetési anyagokat alapos beöntözése.

A területre lehetőség szerint szakaszosan kell kivinni a szaporítóanyagot és ott is célszerű ideiglenesen elvermelni a növényeket. Szükség szerint pépezni is lehet a növények gyökérzetét, melyet föld és víz összekeverésével képezhet az ember, amelybe a gyökereket bemártva és meg lehet akadályozni a vízvesztésüket az ültetésig.

A kézi ültetéshez két fő szükséges, az ültetés előtt pedig ültetőgödröket kell ásni. A gödörásás előtt célszerű segédpálcákat használni, melyeket az ültetőléc két bevágott végéhez szúr az ember, majd az ültetőléc közepén kialakított bevágáshoz, ahová majd az oltvány gyökérnyakát illeszti, szintén pálcát szúr, mely jelöli a gödör közepét. A gödör kiásása után az ültetőlécet vissza kell illeszteni a két szélső pálcához, majd az oltvány gyökérnyakának magasságában az ültetőléc közepén kialakított bevágásba helyezzük az oltványt. Nagyon fontos a megfelelő magasságba ültetni az oltványokat, mert a mély ültetés gyökérfulladást, a nemes esetleges legyökeresedését, a magas ültetés pedig instabil fákat és a gyökerek kiszáradását okozhatja. Ezzel a módszerrel biztosítható az optimális ültetési magasság és a pontos tőhelyre való ültetés.

A gödrök mellé aztán ki kell osztani a csemetéket, az ültető gödörbe pedig érett szervestrágyát is lehet tenni, azonban ez közvetlen nem érintkezhet a gyökérzettel. Starter műtrágya is elhelyezhető 2-4 dkg mennyiségben. A kiásott földmennyiség felét vissza kell húzni a gyökerekre, taposással alaposan tömöríteni kell a talajt a gyökerekhez, a maradék földet pedig ezután lehet visszahúzni, aztán újból tömöríteni kell a földet, végül pedig bőséges beiszapoló öntözést kell végezni. Az ültetést követően ajánlott kitányérozni a csemete körül a földet, mely az öntözővíz elfolyásmentes elhelyezésére szolgál. Növényenként legalább 15-20 liter vizet kell kijuttassunk a fák tövéhez ültetéskor, melyet ajánlatos legalább kéthetente megismételni a vegetációs időszak végéig a biztos eredés érdekében. Támberendezés, öntözőrendszer, víztározó kiépítését célszerű az ültés előtt elvégezni, mert akkor még a csemeték sérülésének veszélye nem áll fent.

Az ültetés fizikai megvalósításán túl kiegészítő adminisztrációs teendők is vannak. Az ültetvény beruházással kapcsolatos minden fontos folyamatot az üzemi naplóban kell vezetni. Az Agrárkamara arra biztat valamennyi gazdálkodót, hogy aki teheti, bátran ültessen gyümölcsfákat (oltványokat), azonban mindenkor csak ellenőrzött faiskolából szerezze be az ültetési növényanyagot, ahol a fajtaazonosság és az egészséges szaporítóanyag biztosított. Továbbá tájékozódjon a fajta termékenyülési és ökológiai igényeiről, mely a rendszeres terméshozás és a fajta életfeltételeinek biztosítása szempontjából létfontosságú. Az ültetvénytelepítést megelőző és a műveletek során elvégzendő feladatokról itt olvashatóak bővebb információk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?