2022. szeptember 30. péntek Jeromos

Veszélyben a magyar földek? Hiába esett az eső, aggódnak a gazdák

agrarszektor.hu
Az utolsó pillanatban érkezett meg az eső a magyar földekre, de a eddigieknél jóval csapadékosabb tavaszban bíznak a gazdák a jó termésért, mert a klímaváltozás okozta vízhiányt pótolni kell. Ugyanakkor az sem jó, ha túlzottan csapadékos a tavasz, mert az intenzív eső már nem tesz jót a talajszerkezetnek, ráadásul ilyenkor a talaj tetején elfolyik a csapadék, és a növények nem tudják hasznosítani azt.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Hónapok óta nem esett kiadós csapadék Magyarországon, ráadásul a tél is szinte hó nélkül telt el. A csapadékszegény időjárás következtében 100 milliméter csapadékhiány alakult ki a földeken. A vízhiány még pont nem okozott gondokat a földeken, mivel az őszi vetésű növények még nyugalmi állapotban voltak, ám pont időben érkezett meg az eső - mondta az InfoRádiónak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Kiemelte, a melegedő időjárás hatására fejlődni kezdő növényeknek most viszont több vízre van szükségük, hogy a fotoszintézist folytatni tudják, és ehhez nagyon jókor jött az elmúlt napok csapadéka.

Most kezdték a gazdák a tavaszi mezőgazdasági munkákat. A tavaszi munkacsúcs, vagyis a napraforgó vetése - ami 500-800 ezer hektáros területen történhet meg -, valamint a kukorica vetése - mintegy egymillió hektár körüli területen - egy kicsit későbbre csúszik a szokásosnál, és április közepére, második felére felére terjed majd ki, de ez rendben lesz. Az eddigieknél jóval csapadékosabb tavaszban reménykednek a gazdák a jó termésért, mert a klímaváltozás okozta vízhiányt pótolni kell, ugyanakkor az se jó, ha nagyon csapadékos a tavasz

 - tájékoztatott a szakember. 

Nekünk az lenne ideális, ha 7-10 naponta érkezne egy záporfelhő Magyarországra, és átáztatná a talajt, mert a rendes csapadékeloszlás is nagyon fontos ahhoz, hogy sikeres legyen a termesztési év. Ugyanakkor négy milliméter per óránál intenzívebb eső már nem tesz jót a talajszerkezetnek, és ha túl erős a zápor, zivatar, akkor a talaj tetején elfolyik a csapadék, és a növények nem tudják hasznosítani

 - hangsúlyozta. Kiemelte, csapadékhiányos időjárás esetén nagyságrendileg 80-100 ezer hektár szántóföldi területen tudnak öntözni Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33