Csúnyán elbánt az időjárás a spanyol gazdákkal: óriási a kár a földeken

Csúnyán elbánt az időjárás a spanyol gazdákkal: óriási a kár a földeken

agrarszektor.hu
Murcia tartomány 360 ezer hektáros mezőgazdasági termőterületéből 200 ezer hektáron okoztak károkat a viharok és a heves esőzések. A Spanyolországot sújtó több hónapos aszályt követően özönvízszerű esőzésekkel és Murcia régióban szokatlan viharokkal érkezett meg a csapadék: egyben esett le az éves csapadékmennyiség 80%-a, azaz 250 mm (éves átlag: 315 mm). Egyes helyeken 400 mm csapadékot jegyeztek fel. Az északnyugati részen, az Altiplano körzetben és a Lorca fennsíkon található 70 ezer hektáros mandula termőterületből 40 ezer hektárról jelentettek károkat, ez a teljes spanyol termőterület 7%-a.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A március végén érkező ködös időben szaharai homokot szállított a régió fölé a déli szél, ami betakarta a virágokat, a mostani heves csapadék pedig sok esetben jégeső formájában jelentkezett, így a legújabb becslések szerint Murcia tartomány kajszitermésének 70%-a odaveszett, de jelentősek a károk a korai őszibarackfajtáknál, az almatermésűeknél és a cseresznyénél is. A leginkább érintett zöldség kultúrák között van a brokkoli, a karfiol és a saláta, ezek 80%-ánál gyökérrothadás és fulladás lépett fel, ami hektáronként akár 12 ezer euró veszteséget okozott a gazdáknak. A kár a dinnye esetében is jelentős, mivel a palántanevelőkből a mocsaras földekre nem lehet elvégezni a kiültetést, így a palánták nagy részét meg kell semmisíteni. A nagy mértékű terméskiesés mellett a másik gond, hogy a helyi termelők túlnyomó többsége nem rendelkezett megfelelő biztosítással, ezért a tartományi szervezet, a COAG a mezőgazdasági biztosításokról szóló konferenciát hívott össze április 25-ére - írja a FruitVeb.

EZ IS ÉRDEKELHET
 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 22. 15:32