Óriási változások jöhetnek a földeken: így alakulhat át a magyar mezőgazdaság

MTI
A kormány agrárpolitikája számára fontos a fenntarthatóság gazdasági, környezeti és társadalmi dimenziója közötti egyensúly megteremetése, amelynek a jelentőségét a mostani rendkívüli helyzet is igazolja - közölte Feldman Zsolt, az Agrármisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a CSR Hungary és a Hipp Kft. társadalmi felelősségvállalásról és fenntartható mezőgazdaságról szóló eseményén, Hanságligeten.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint az államtitkár rámutatott, hogy a 2023 és 2027 közötti Közös Agrárpolitika eszközei úgy kerültek megtervezésre, hogy érdemben járulnak hozzá a mezőgazdaság és élelmiszertermelés fenntartható módon történő folytatásához. Az agrártárca a mezőgazdasági termelők nézőpontjából úgy közelíti meg az agráriumot érintő zöld célokat, hogy azokat az érintettek képesek legyenek megvalósítani - mutatott rá Feldman Zsolt.

Az államtitkár hozzátette, egy gazdálkodót nem büntetéssel, nem tiltással vagy korlátozásokkal lehet leghatékonyabban egy fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatra rávenni, hanem ösztönzéssel, vagy pedig a piaci partnerei által motiválva, a működő gazdasági kapcsolatokon keresztül, amelyre remek példa a Hipp Kft. tevékenysége is. Feldman Zsolt ismertette, az ökológiai gazdálkodásba vont területek nagysága 5 év alatt megduplázódott, így jelenleg meghaladja a 300 ezer hektárt. Az agrártárca azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezt az arányt az elkövetkező években folyamatosan 10%-ra növelje. Ezért egy olyan új ökológiai gazdálkodást támogató program is indult, amelyben 3300 gazda vesz részt, és amelynek révén ma már 250 ezer hektárnyi területen támogatja a minisztérium vagy az ökológiai gazdálkodásra történő átállást vagy annak fenntartását.

Feldman Zsolt az Agrárminisztériumot a természeti erőforrások tárcájának tartja, hiszen kiemelt feladat nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is a környezettudatos gondolkodásmód kialakítása, a szemléletformálás és a fenntarthatósági szempontok érvényesítés. Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarország számára az élelmiszer-ellátás biztonsága továbbra is alapvető prioritás. A környezeti szempontokat és fenntarthatósági célokat tovább kell erősíteni, de ez a folyamat nem veszélyeztetheti a gazdálkodók versenyképességét - emelte ki a szakpolitikus.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?