Ezt veszi most rengeteg magyar télre: sokan nem is tudják, mekkorát bukhatnak vele

Rengetegen vásárolnak tűzifát az utóbbi időben Magyarországon, és a kereslet minden bizonnyal a közeljövőben sem fog csökkenni, ennek köszönhetően azonban egyre inkább csak nedves tűzifa lesz elérhető hazánkban - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Kiemelték, a rendkívüli mértékű tűzifa beszerzések miatt elképesztően megnőtt a csaló hirdetők aktivitása, akik különböző trükkökkel, csalási technikák próbálják átverni a vásárlókat. Lapunk többek között arról kérdezte a Nébih-et, mely fák alkalmas tüzelésre, mennyibe kerül most a tűzifa, mire érdemes odafigyelni vásárláskor, illetve mikor és hol ajánlott beszerezni a fát.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Egyre inkább csak nedves tűzifa lesz elérhető Magyarországon a rendkívüli mértékű keresletnek köszönhetően, ami bizonyára a közeljövőben sem fog csillapodni - tudta meg az Agrárszektor a Nébih-től. Mindezek miatt most még nagyobb odafigyelés szükséges tüzelés során, így nem mindegy milyen fát vásárolunk, valamit az sem, hol és mikor szerezzük be azt. Jó tudni, hogy tulajdonképpen bármely fásszárú növény törzse, ágai alkalmasak tüzelésre, azonban kiemelten fontos szem előtt tartani azt, hogy a faalapú tüzelőanyagunk minél szárazabb legyen. A hétköznapi életben leggyakrabban az úgynevezett kemény lombos fafajokat használják tüzelésre, amelyek közül az akác, a csertölgy és egyéb tölgy fajok, a bükk, a gyertyán a leggyakrabban kaphatóak. Az akác fája ugyanakkor még nedvesen is jobban ég, mint a többi fafajé - hangsúlyozta a hivatal.

Nincs olyan fa, amely nem alkalmas tűzifának, ugyanakkor, ha a vásárlást követően azonnal szeretnénk a fával fűteni, mindenképpen törekedjünk a minél szárazabb tűzifa megvételére, illetve nedves fa esetében valamit javíthat a helyzeten, ha 1-2 napra való tüzelőanyagot a kályha, kazán környékén tudunk szárítani, tárolni, mivel minden csepp elpárologtatott víz növeli a tűzifa égési teljesítményét.

A frissen kivágott fa víztartalma meglehetősen magas, ezért érdemes már tavasszal megvásárolni az őszi, vagy inkább a következő évi tüzelőt, hogy a fának legyen ideje kiszáradni - közölte lapunkkal a Nébih. Javasolt minél előbb feldarabolni és hasogatni a fát, majd azt jól szellőző, de fedett helyen tárolni, a száradással ugyanis növeljük a tűzrevaló fűtőértékét. A tüzeléshez szükséges légszáraz állapotot megfelelő helyen való szárítás után a fa csak a kivágásától számított legalább 8-10 hónap után éri el. A nedves tűzifa nem csak nagyobb mennyiségű tüzelőanyag eltüzelését igényli, hanem a lényegesen nagyobb mennyiségű finom szállópor formájú korom képződésével nagyobb környezetterhelést okozunk, és ezzel saját magunkat észrevétlenül mérgezzük is.

Akinek rendelkezésére áll elegendő anyagi forrás és otthona udvarán is elfér több évre elegendő tüzelő, annak érdemes már legalább 1-2 évvel korábban megvenni a tűzifát. Ez esetben nyugodtan vehet friss termelésből származó faanyagot, mivel egy-másfél évig történő száradást követően minden fafaj eléri a tüzeléshez legalkalmasabb, légszáraz nedvességi állapotot.

Minden szállítmányban előfordulhat kisebb-nagyobb részben korábban már kiszáradt fa anyaga, így ezeket érdemes kiválogatni és ezzel kezdeni a tüzelést. A vékonyabb, jobban felhasogatott tűzifa darabok hamarabb száradnak, vegyük előre azokat a fűtés megkezdésekor, illetve lehetőség szerint tartsuk meleg helyen, szárítsuk elő a következő napi tűzifa adagokat - tette hozzá a Nébih.

A rendkívüli mértékű tűzifa kereslet miatt jelentős mértékben megnőtt a csaló hirdetők aktivitása is, és az általuk alkalmazott trükkök, csalási technikák száma, tárháza rendkívül széles - hívta fel a figyelmet a hivatal. A Nébih kiemelte, elsősorban csak már megismert, megbízható erdőgazdálkodótól, tűzifa kereskedőtől érdemes beszerezni a fát. Vásárláskor ajánlott a Nébih honlapján ellenőrizni a kereskedő EUTR azonosító számát, illetve megnézni a Nébih feketelistáját is. A hivatal továbbá azt tanácsolja, tűzifát csak szállítójeggyel együtt vegyünk át, illetve lerakodás előtt alaposan nézzük meg a kiszállított fát. Ami szintén fontos, hogy soha ne utaljunk előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek.

Az árakkal kapcsolatban megtudtuk, hogy a tűzifa ára területenként változó, ugyanakkor általában a magasabban erdősült vidékeken általában valamivel olcsóbb. A keménylombos fafajú tüzelőanyag mindig drágább, mint a lágylombos, vagy fenyő tűzifa.

Jelenleg azonban az energiaválság következtében a tűzifa ára többszörösére emelkedett és az átmeneti készlethiány miatt hétről hétre is változik, emelkedik. A konyhakész hasított, darabolt tűzifa tömör köbméterének ára lassan megközelíti a százezer forintot. A kereskedések mindegyikében jellemzően készlethiány van, illetve a szállítási kapacitások szűkössége miatt csak több hónapos határidővel tudnak vállalni szállítást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33