Ezt veszi most rengeteg magyar télre: sokan nem is tudják, mekkorát bukhatnak vele

Ezt veszi most rengeteg magyar télre: sokan nem is tudják, mekkorát bukhatnak vele

Rengetegen vásárolnak tűzifát az utóbbi időben Magyarországon, és a kereslet minden bizonnyal a közeljövőben sem fog csökkenni, ennek köszönhetően azonban egyre inkább csak nedves tűzifa lesz elérhető hazánkban - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Kiemelték, a rendkívüli mértékű tűzifa beszerzések miatt elképesztően megnőtt a csaló hirdetők aktivitása, akik különböző trükkökkel, csalási technikák próbálják átverni a vásárlókat. Lapunk többek között arról kérdezte a Nébih-et, mely fák alkalmas tüzelésre, mennyibe kerül most a tűzifa, mire érdemes odafigyelni vásárláskor, illetve mikor és hol ajánlott beszerezni a fát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre inkább csak nedves tűzifa lesz elérhető Magyarországon a rendkívüli mértékű keresletnek köszönhetően, ami bizonyára a közeljövőben sem fog csillapodni - tudta meg az Agrárszektor a Nébih-től. Mindezek miatt most még nagyobb odafigyelés szükséges tüzelés során, így nem mindegy milyen fát vásárolunk, valamit az sem, hol és mikor szerezzük be azt. Jó tudni, hogy tulajdonképpen bármely fásszárú növény törzse, ágai alkalmasak tüzelésre, azonban kiemelten fontos szem előtt tartani azt, hogy a faalapú tüzelőanyagunk minél szárazabb legyen. A hétköznapi életben leggyakrabban az úgynevezett kemény lombos fafajokat használják tüzelésre, amelyek közül az akác, a csertölgy és egyéb tölgy fajok, a bükk, a gyertyán a leggyakrabban kaphatóak. Az akác fája ugyanakkor még nedvesen is jobban ég, mint a többi fafajé - hangsúlyozta a hivatal.

Nincs olyan fa, amely nem alkalmas tűzifának, ugyanakkor, ha a vásárlást követően azonnal szeretnénk a fával fűteni, mindenképpen törekedjünk a minél szárazabb tűzifa megvételére, illetve nedves fa esetében valamit javíthat a helyzeten, ha 1-2 napra való tüzelőanyagot a kályha, kazán környékén tudunk szárítani, tárolni, mivel minden csepp elpárologtatott víz növeli a tűzifa égési teljesítményét.

A frissen kivágott fa víztartalma meglehetősen magas, ezért érdemes már tavasszal megvásárolni az őszi, vagy inkább a következő évi tüzelőt, hogy a fának legyen ideje kiszáradni - közölte lapunkkal a Nébih. Javasolt minél előbb feldarabolni és hasogatni a fát, majd azt jól szellőző, de fedett helyen tárolni, a száradással ugyanis növeljük a tűzrevaló fűtőértékét. A tüzeléshez szükséges légszáraz állapotot megfelelő helyen való szárítás után a fa csak a kivágásától számított legalább 8-10 hónap után éri el. A nedves tűzifa nem csak nagyobb mennyiségű tüzelőanyag eltüzelését igényli, hanem a lényegesen nagyobb mennyiségű finom szállópor formájú korom képződésével nagyobb környezetterhelést okozunk, és ezzel saját magunkat észrevétlenül mérgezzük is.

Akinek rendelkezésére áll elegendő anyagi forrás és otthona udvarán is elfér több évre elegendő tüzelő, annak érdemes már legalább 1-2 évvel korábban megvenni a tűzifát. Ez esetben nyugodtan vehet friss termelésből származó faanyagot, mivel egy-másfél évig történő száradást követően minden fafaj eléri a tüzeléshez legalkalmasabb, légszáraz nedvességi állapotot.

Minden szállítmányban előfordulhat kisebb-nagyobb részben korábban már kiszáradt fa anyaga, így ezeket érdemes kiválogatni és ezzel kezdeni a tüzelést. A vékonyabb, jobban felhasogatott tűzifa darabok hamarabb száradnak, vegyük előre azokat a fűtés megkezdésekor, illetve lehetőség szerint tartsuk meleg helyen, szárítsuk elő a következő napi tűzifa adagokat - tette hozzá a Nébih.

A rendkívüli mértékű tűzifa kereslet miatt jelentős mértékben megnőtt a csaló hirdetők aktivitása is, és az általuk alkalmazott trükkök, csalási technikák száma, tárháza rendkívül széles - hívta fel a figyelmet a hivatal. A Nébih kiemelte, elsősorban csak már megismert, megbízható erdőgazdálkodótól, tűzifa kereskedőtől érdemes beszerezni a fát. Vásárláskor ajánlott a Nébih honlapján ellenőrizni a kereskedő EUTR azonosító számát, illetve megnézni a Nébih feketelistáját is. A hivatal továbbá azt tanácsolja, tűzifát csak szállítójeggyel együtt vegyünk át, illetve lerakodás előtt alaposan nézzük meg a kiszállított fát. Ami szintén fontos, hogy soha ne utaljunk előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek.

Az árakkal kapcsolatban megtudtuk, hogy a tűzifa ára területenként változó, ugyanakkor általában a magasabban erdősült vidékeken általában valamivel olcsóbb. A keménylombos fafajú tüzelőanyag mindig drágább, mint a lágylombos, vagy fenyő tűzifa.

Jelenleg azonban az energiaválság következtében a tűzifa ára többszörösére emelkedett és az átmeneti készlethiány miatt hétről hétre is változik, emelkedik. A konyhakész hasított, darabolt tűzifa tömör köbméterének ára lassan megközelíti a százezer forintot. A kereskedések mindegyikében jellemzően készlethiány van, illetve a szállítási kapacitások szűkössége miatt csak több hónapos határidővel tudnak vállalni szállítást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?