Ketyeg az óra: ezt rengeteg gazdának el kell intéznie október végéig

Ketyeg az óra: ezt rengeteg gazdának el kell intéznie október végéig

agrarszektor.hu
Amennyiben a Zöldítéshez kapcsolódóan az elvárt 5%-os EFA kötelezettséget ökológiai másodvetéssel tervezte megvalósítani a gazdálkodó, úgy annak vetését október 1-ig meg kell valósítani, s 15 napon belül bejelenteni. Ez esetben legalább kétféle növényt kell kiválasztanunk a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet 3. számú mellékletéből. A 60 napos kötelező fenntartási időszak alatt tilos növényvédő szert használni, beleértve a csávázott vetőmag használatát is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Amennyiben az AKG zöltrágyázást - vagy hagyományos másodvetést - tervezett a gazdálkodó, annak elvetésére október 31-ig van lehetőség. Az AKG esetében rögzített, hogy itt a pályázati felhívás 18. mellékletéből kell a növényeket kiválogatni. Persze a megvalósítás csak abban az esetben kerül elfogadásra teljesítésnek, ha a tervezett másodvetést az Egységes kérelemben már előre bejelentették - írja a NAK. Minden esetben a másodvetést legalább 60 napig a területen kell tartani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fenti talajtakarással teljesítjük egyben a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot által elvárt kötelezettséget is, miszerint a nyári, őszi betakarítású növények után biztosítjuk a talaj takarását másodvetésű növényekkel. A zöldtrágyázás vagy takarónövényezést ne éljük meg kötelezésnek, hiszen számos jótékony hatásával saját földjeink talaját védjük, tápláljuk, s pár év után érezzük a jótékony hatását. A talajélet számára nagyon fontos az, hogy a növényi gyökerekkel táplálékot vigyünk a talaj mikróbáinak, lazítsuk a talajokat a különböző mélységig hatoló gyökerek által. A takarónövények, az őszi téli időszakban - az esetleges nagyesőzések idején ugyancsak védi talajunkat az eróziótól, a szétiszapolódástól - védve morzsás, szemcsés szerkezetét - nem mosódik le a mélyebb térrészekre, s nem viszi el a szél porviharokat okozva.

EZ IS ÉRDEKELHET

A zöld növényi borítottság segít a nedvesség megfogásában, csökkenti a talajból a kipárolgást, megtöri a szél közvetlen erejét. Majd megfelelő zöldtömegében aláforgatva ugyancsak gyarapítja a talaj szervesanyagkészletét, táplálékot biztosítva a talajélőlényeknek, melyek évezredeken keresztül dolgozva gyarapítják a talaj szervesanyagtartalmát, humuszkészletét. A szervesanyagban talajéletben gazdag talaj segíti gazdáját abban is, hogy jobban tárolja a kijuttatott hatóanyagokat, s tárolja a szűkösebb időkre a nedvességet. A zöld növényi tömeg még tápanyagtartalommal is bír attól függő mennyiségben, hogy milyen összetevőkből állítottuk össze. Tehát talaj olyan, mint egy gyerek, védenünk, etetnünk s itatnunk kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?