Ez a trükk tényleg működik: így turbózzák fel a talajt az élelmes gazdák

Ez a trükk tényleg működik: így turbózzák fel a talajt az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
Megváltozott az életünk. Egyre melegebb van, a csapadék is egyre kevesebb, és ha végre esik, akkor rövid idő alatt nagy mennyiség hullik, majd utána hetekig, sőt akár hónapokig semmi. A villámárvizek nem tudnak leszivárogni a talajba. Egyre nagyobb érték a talaj nedvessége, amit meg kell őrizni, ameddig csak lehet, mert a dísz- és haszonnövények életéhez nélkülözhetetlen.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Használjunk mulcsot! A mulcs különböző szerves és szervetlen, azaz ásványi talajtakaró anyagok közös neve, mely a talaj felszínén egyenletesen elterítve lassítja a túlzott párolgást, hatására a víz jobban beszivárog a talajba, kiegyenlíti a talaj hőmérséklet ingadozását, kedvezőbb mikroklíma alakul ki, véd a túlzott gyomosodástól, csökkennek a szél és a víz okozta károsítások. Ha szerves anyagokat használunk mulcsként, azok a fokozatos elbomlásukkal tápanyagot is adnak a növényeknek és élőhelyet biztosítanak megannyi talajlakó élőlény számára. Alatta a talaj laza marad, kevesebbet kell kapálni. A csupasz, fedetlen talajt a nap kiszárítja, a felületén porladó földet pedig a szél elfújja. A természet sosem hagy szabadon talajfelszínt, kövessük ezt a mintát - olvasható a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan használjuk a mulcsot?

Mulcsozás előtt lazítsuk fel a talajt, majd feltétlenül öntözzük meg a területet, hogy legyen mit megtartania a talajnak. Számítsunk arra is, hogy a mulcs is felvesz némi nedvességet. A szálas, nagyobb méretű mulcsanyagokat mindig apróra kell vágni a szétterítés előtt. A nedvdús alapanyagokat, mint a fűkaszálék, vagy a magokat még nem hozott gyomok, csak néhány centiméter vastagon javasolt leteríteni. A mulcsozással a kötött talajoknál vigyázni kell, mert a pangó víztől rothadás alakulhat ki. A túlzottan csapadékos, nedves időben a csigák száma megnőhet, ha nem figyelünk oda.

Milyen mulcsot használhatunk?

  • Szerves mulcsanyagok
  • Faapríték és kéregmulcsok - Fokozatosan elbomlik, 4-5 évente pótolni kell. Figyeljünk a kémhatására, mert ez módosíthatja a talajét is. Javasolt terítési vastagsága 5-8 centiméter.
  • Kerti komposzt - aktívan segíti a humusztréteg vastagodását, növeli a talaj tápanyag tartalmát. Fontos, hogy gyommag mentes legyen. Javasolt vastagsága 5-6 centiméter.
  • Fűkaszálék - minden növény alá teríthető, de csak vékonyan, hogy ne kezdődjön el a rothadás. Folyamatosan pótolni kell.
  • Magokat még nem hozott gyomok - vágjuk apróra és vékonyan szórjuk a talajra. Ahogy gyomosodás van, újra teríthető. A gyökerek újra talajba kapaszkodását akadályozzuk meg.
  • Szalma - elsősorban a zöldségesben használják 3-4 centiméter vastagon terítve. A termés nem lesz földes, ha aláterítjük.
EZ IS ÉRDEKELHET

Ásványi mulcs

Használata a mediterrán, száraz vidékekről terjedt el, ahol kevés nyáron a mulcsként alkalmazható zöldhulladék. Többféle méretben és színben áll rendelkezésre a kőzúzalék és a kavics is. Legalább 4-5 centiméter vastagon terítsük el. Használata minden kertbe elhozza a mediterrán hatást.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?