Teljesen átalakulhat a növénytermesztés Európában: erre jobb, ha mindenki felkészül

MTI
A biológiai sokféleség megőrzéséről és a természetalapú megoldások fontosságáról tanácskoztak az Európai Unió természetvédelemért felelős vezetői a héten Prágában. A tárgyaláson Magyarországot Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára képviselte - jelentette be közleményben az Agrárminisztérium.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A helyettes államtitkár hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a globális keretstratégiának kezelnie kell a biológiai sokféleség csökkenésének fő mozgatórugóit, és a célok között egyértelműen meg kell jeleníteni, hogy a biológiai sokféleség megőrzésének szempontjait integrálni kell az érintett ágazatokba. Balczó Bertalan kiemelte, hogy nagyobb hangsúlyt kell helyezni a végrehajtásra és az annak nyomon követését szolgáló fő indikátorokra.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a természetalapú megoldások kiemelt szerepet kapnak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás tervezésében. Az ökoszisztémák védelme, helyreállítása és a velük való fenntartható gazdálkodás ugyanis a természetvédelmi előnyök mellett, hozzájárul a víz- és élelmezésbiztonsághoz, az egészséges és élhető városi környezet fenntartásához, vagy a szélsőséges időjárási események és természeti csapások elkerüléséhez. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 2004 óta több mint 300 ezer hektáron javult a természeti területeink állapota, ez a növekedés egyértelműen szolgálja a klímaváltozáshoz alkalmazkodást is. A jelenleg jóváhagyás előtt álló, 2030-ig szóló Nemzeti Biodiverzitás Stratégiában önálló célkitűzés foglalkozik a klímaváltozás és a biológiai sokféleség megőrzés közötti összefüggések fokozottabb megismerésével, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javításával.

A helyettes államtitkár kitért a talajvédelem fontosságára, elmondta, hogy a természetvédelmi célok elérése érdekében alapvető feltétel az okszerű tápanyag-gazdálkodás és a fenntartható, talajkímélő földhasználat. Fontos, hogy a szabályok kidolgozásakor figyelembe kell venni a tagállamok eltérő gazdasági körülményeit. A célok teljesüléséhez mindenképpen társadalmi, gazdasági, és környezeti szempontból egyaránt vállalható feltételekre, fenntartható módszerekre és azok fokozatos bevezetésére van szükség - zárta hozzászólását Balczó Bertalan helyettes államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?