Itt a bizonyíték: teljesen új növények hódíthatják meg a magyar földeket

MTI
Szántóföldi növényfajták elismerését tanúsító díszokleveleket adott át a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Csongrád-Csanád megyei Székkutason. A Székkutasi Növényfajta Kísérleti Állomáson megrendezett eseményen 26 nemesítőház kapott díszokiratot, amellyel összesen 15 szántóföldi növényfaj mintegy 88 fajtáját (egy közülük kertészeti növényfajta) ismerte el tavaly a Nébih.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az érvényes jogszabályok értelmében Magyarországon csak állami elismerésben részesített (regisztrált) növényfajták szaporíthatók és hozhatók forgalomba. Oravecz Márton, a Nébih elnöke tolmácsolta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárának köszöntőjét, aki kiemelte, hogy már több mint 1300 növényfajtát ismert el az állam, ami hozzávetőlegesen 5 százaléka az Európában elismert fajtáknak. Hozzátette: évente csaknem 260 új fajtajelöltet jelentenek be, és nagyságrendileg átlagosan 90 fajtát államilag el is ismernek. Az ünnepélyes díszokirat-átadón kívül három évfordulót is ünnepeltek szerdán Székkutason: 130 éves a magyarországi növényfajta-kísérlet, idén lett 10 éves a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és 70 éves a Székkutasi Növényfajta Kísérleti Állomás.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21