Ezért pusztulnak otthon a növények: íme 7 ok, amit a legtöbben észre sem vesznek

agrarszektor.hu
A lakásban sincsenek biztonságban a növényeink, bármikor megtámadhatja őket egy-egy kártevő, a legtöbb esetben azonban nehéz meghatározni, mi okozza éppen a problémát, és mit tehetünk ellene. Találkozhatunk a növényen például takácsatkával, liszteskével, levéltetűvel, de akár pajzstetűvel is. Összegyűjtöttük a leggyakoribb szobanövény-pusztító kártevőket, és azt is megmutatjuk, melyik ellen, hogyan lehet védekezni. 

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Bár nem minden kártevő okoz hatalmas károkat a szobanövényeken, ettől függetlenül, ha nem cselekszünk azonnal, amikor észrevesszük, és kezeletlenül hagyjuk a növényt, érhetnek minket kellemetlen meglepetések. Ami a legfontosabb, felesleges pánikba esni, hiszen ha időben észleljük a bajt, akkor még bőven meg tudjuk menteni a szobanövényünket, és most azt is megmutatjuk, melyik kártevőtől, hogyan lehet és ajánlott megszabadulni - írja a balconygardenweb.com

1. Takácsatka

A takácsatkák annyira kicsik, hogy szabad szemmel nem igazán lehet őket észrevenni, jelenlétüket általában az jelzi, hogy ilyenkor olyan, mintha apró sötét foltok lennének a növény egyes részein, valamint fehér hálószerű képződményt hagynak a levélerek mentén. Hibiszkuszon, a dracénákon és a borostyánokon gyakran előfordulhatnak. Hogyan védekezz? Szappanos vízzel mosd át a növényt, ezzel eltávolítva a kártevőket, de az a legjobb, ha a fertőzött részeket közvetlenül levágod metszőollóval. Alternatív megoldásként alkohol és víz 1:4 arányú keverékével is áttörölheted a növényt.

2. Levéltetű

A levéltetvek általában ragacsos mézharmatot termelnek, emellett elszívják a nedvességet a növényből, majd hervadást és torz növekedést okoznak. Hogyan védekezz? A fertőzött növényeket nagynyomású vízpermettel alaposan mosd át, de különböző rovarirtó szappanokat, illetve neem olajat is be lehet vetni.

3. Viaszos pajzstetű

A viaszos pajzstetvek úgy azonosíthatók, hogy ha megjelennek, akkor növényünk olyan lesz, mintha pikkelyek lennének rajta. A kártevő a viaszos testével harmatot termel, így ha viaszos lerakódásokat, vagy korompenészt találunk a növények, az bizony a viaszos pajzstetű lesz. Hogyan védekezz? Töröljük át a növényt alkoholba mártott pamutkendővel, nagyobb növények esetén pedig erős vízpermettel mossuk át őket. Ha nagyon erős a fertőzés, akkor érdemes valamilyen rovarirtó szappant, vagy neem olajat kipróbálni. 

4. Pajzstetvek

A pajzstetvek jellemzően kiszívják a nedvet a növényekből, így ha azt látjuk, hogy sárgulnak a levelek, majd elszáradnak, elhalnak, akkor ellenőrizzük nem pajzstetűvel van-e dolgunk. Hogyan védekezz? Használj rovarirtó szappant vagy neem olajat a rovarok elpusztításához, de alkohollal átitatott vattakoronggal is letörölgetheted a növényeket, ezzel lemosva a kártevőket.

5. Aknázólégy

Az aknázólégy nemcsak a szobanövényeket, de a zöldségeket is komolyan megkárosíthatja. Ha furcsa, kanyargós, járatszerű vonalakat azonosítünk a növények, akkor az bizony az aknázólégy lesz. Hogyan védekezz? Készíthetsz otthon csípős paprikából, fokhagymából, vöröshagymából és vízből permetszert, de az is jó megoldás lehet, ha levágod a fertőzött részeket a növényről. 

6. Liszteske vagy molytetű

A liszteskék szárnyas, apró, porszerű megjelenéssel bíró rovarok. Károsíthatják a levelet alsó részét, amely emiatt hamar sárga lesz. A hibiszkus, a mikulásvirág és a borostyán nagyon kedvelt növényeik a liszteskéknek. Hogyan védekezz? Permetezd le a növényeket szappanos keverékkel, különösen a levelek alsó részét, a szappanréteg alatt ugyanis megfulladnak a kártevők. 

7. Tripszek

A tripszek amellett, hogy súlyos hatással lehetnek a növények növekedésére, szívogatásukkal károsíthatják a leveleket, a gyümölcsökat és a virágokat is. Hogyan védekezz? A tripszek ellen használ rovarirtó szappant vagy neem olajat, és mosd át velük a levelek mindkét oldalát.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21