Óriási bajban van a magyar búza: végzetes is lehet, ha nem történik változás

Óriási bajban van a magyar búza: végzetes is lehet, ha nem történik változás

MTI
Az elmúlt csaknem három hete tartó száraz időben a talaj felső néhány centiméteres rétege már kiszáradt, az elvetett búza keléséhez szükség lenne egy áztató esőre - írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Azt írták, az elmúlt hét során az ország döntő részén egyáltalán nem hullott csapadék, csak néhol fordult elő kisebb eső, zápor, de a csapadékösszeg a két millimétert sehol nem haladta meg, jelentős eső utoljára szeptember utolsó és október első napján esett. A csapadékos szeptember után az október eddig száraz idővel telt, így az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege is egyre nagyobb területen fordul át újra csapadékhiányba. Hozzátették: a talajok felszín közeli rétege sokat száradt, a felső néhány centiméter teljesen száraz. Körülbelül öt centiméter mélyen van egy hol vékonyabb, hol vastagabb, még többnyire kellően nedves réteg, majd a nyáron alaposan kiszáradt, mélyebb rétegekben (jellemzően 60-80 centiméter alatt) szintén kevés a nedvesség, bőven lenne hely az őszi és téli csapadék számára.

Az agrometeorológiai elemzés szerint a hőmérséklet több fokkal az átlagos értékek fölött alakult az elmúlt napokban, délutánra 20 Celsius fok köré melegedett a levegő és a hajnalok is többnyire enyhék voltak. Az őszi kalászosok vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is megfelelő nedvesség áll rendelkezésre a talajokban. A már elvetett táblákra viszont nagyon jól jönne egy locsolás, hogy a kelés szépen meginduljon, mert a fellazított talaj felső néhány centiméteres rétege már kiszáradt - írták.

Az elemzés szerint pénteken a keleti országrészben többfelé lehet fagy, majd enyhül az idő. A jövő héten már nem valószínű fagy és délutánra újra 20 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Szombat délutántól vasárnap reggelig várható egy csapadékhullám, amelyből a jelenlegi számítások szerint többnyire 2-10 milliméter csapadék ígérkezik, délkeleten ennél kevesebb valószínű. Az országnak mintegy felén várható az elvetett őszi búza keléséhez elegendő eső - írták.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03